«Φωτιές» άναψε το νέο Χωροταξικό Πλαίσιο στο Περιφερειακό Συμβούλιο!

Μεγάλες εντάσεις προκάλεσε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η συζήτηση για το νέο Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, όπου σύσσωμα η αντιπολίτευση ζήτησε να ακυρωθεί το αντίστοιχο ΦΕΚ, με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, λόγω αποκλεισμού του Π.Σ. από την διαβούλευση πριν από την κατάρτισή του.

Το κείμενο του χωροταξικού Σχεδιασμού

Στις 19/6/2024, εκδόθηκε σε ΦΕΚ το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΠΧΠ) της Δυτικής Μακεδονίας.

Το νέο Χωροταξικό επιφέρει μείζονες αλλαγές στο μοντέλο ανάπτυξης της Περιφέρειας, με κυρίαρχο την ανάπτυξη ΑΠΕ σε μεγάλες εκτάσεις, που αλλάζουν ριζικά το τοπίο, τις χρήσεις γης και περιορίζουν τις παραγωγικές προοπτικές της.

Περιοχές φυσικού κάλους (Μπούρινο, Πρέσπες, Πιέρια, Βέρμιο, Βεγορίτιδα κλπ), δάση και δασικές εκτάσεις και γόνιμη αγροτική γη κατακλύζονται από ΑΠΕ.

Φωτοβολταϊκά μέσα στη λίμνη Πολυφύτου, στις παρυφές της Βεγορίτιδας και κοντά στη λίμνη Καστοριάς απεικονίζονται ως «προγραμματιζόμενα».

Η αντλιοσιοταμίευση δεσμεύει τα νερά για την λειτουργία των Ανεμογεννητριών και περιορίζει, αν δεν καταργεί, τις δυνατότητες της αξιοποίησης τους για τουρισμό, αλιεία, και γεωργία.

Η γεωργική και κτηνοτροφική ανάπτυξη, μειώνονται δραστικά, όπως και οι δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης.

Η γη των ορυχείων με το νέο Χωροταξικό, αλλάζει χρήση και μετατρέπεται σε ένα τεράστιο ενεργειακό πάρκο ΑΠΕ, σε πλήρη αντίθεση με τα προβλεπόμενα από το Χωροταξικό του 2003, στο οποίο ρητά αναφερόταν «…. Στα εξοφλημένα πεδία των ορυχείων της ΔΕΗ η αποκατάσταση των εδαφών είναι υποχρέωση της ΔΕΗ. Θα γίνει μετά από εκπόνηση ειδικών μελετών τα δε αποκαθιστάμενα εδάφη θα αξιοποιηθούν για το καλό της Περιοχής και του κοινωνικού συνόλου»

Τελικά το Περιφερεικαό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση του Περιφερειάρχη Γιώργου Αμανατίδη να ζητηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο να ξεκινήσει από την αρχή η διαβούλευση για το Χωροταξικό Πλαίσιο Δυτικής Μακεδονίας, η οποία δεν προβλέφθηκε πριν αυτό δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Όπως τόνισε ο κ. Αμανατίδης, αν κατά τις σημερινές επαφές του θα έχει με κυβερνητικούς παράγοντες, δεν υπάρχει θετική ανταπόκριση, τότε θα υιοθετηθεί η πρόταση της αντιπολίτευσης να κατατεθεί αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στην εισήγησή της η επικεφαλης της ελλάσωνος αντιπολίτευσης Γεωργία Ζεμπιλιάδου ανάφερε, το συγκεκριμένο Χωροταξικό «έχει ως στόχο την εκ των υστέρων νομιμοποίηση των ΑΠΕ στα ορυχεία και σ’ ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία»!
Διότι, όπως ανάφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, «Το Χωροταξικό εγκρίθηκε στις 19 Ιουνίου, χωρίς την απαραίτητη διαδικασία διαβούλευσης, όπως ορίζει ο νόμος».

Πρόκειται για ένα σχέδιο που προδιαγράφει την ανάπτυξη της Περιφέρειας και δεσμεύει τις ερχόμενες γενιές για τα επόμενα 20 χρόνια.
Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών η οποία διασφαλίζεται με την διαβούλευση που προβλέπει ο νόμος».

Αντίθετοι με το νέο χωροταξικό πλαίσιο από την πλευρά τους ήταν και όλοι οι δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας που βρέθηκαν και μίλησαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού Πάνος Κεπαπτσόγλου, ο οποίος αποκάλυψε ότι σύμφωνα με τον χάρτη του χωροταξικού, προβλέπονται να εγκατασταθούν 25 ανεμογεννήτριες μέσα στα διοικητικα΄όρια του Δήμου του.