Εξαφανίζονται από τα φαρμακεία παυσίπονα και αντιβιώσεις

Σοβαρές ελλείψεις σε σκευάσματα «πρώτης γραμμής» όπως τα αντιγριπικά, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών εν μέσω της κορύφωσης της μετάλλαξης Ομικρον

Τραγικές ελλείψεις σε αντιβιοτικά, κορτιζόνη, εισπνεόμενα και αντιπυρετικά φάρμακα   παρατηρούνται στα φαρμακεία της χώρας, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών οι οποίοι επιδίδονται σε… σαφάρι αναζήτησής τους. Και ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει ότι η τροφοδοσία θα ομαλοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, οι εκπρόσωποι του κλάδου προειδοποιούν πως τα άδεια ράφια των φαρμακείων ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους εν μέσω πανδημίας.

Οπως περιγράφει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος, οι σοβαρότερες ελλείψεις εντοπίζονται σε σκευάσματα «πρώτης γραμμής». Ο ίδιος, δε, εκτιμά ότι μία από τις τρεις αιτίες του προβλήματος είναι και η αυξημένη ζήτηση από εξωνοσοκομειακούς ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, που αναζητούν θεραπεία αναρρώνοντας στο σπίτι. Και όλα αυτά ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί απευθύνουν έκκληση στους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να μη συμβάλλουν άσκοπα στην εξελισσόμενη και ιδιαίτερα επικίνδυνη «κρυφή» επιδημία που αφορά στη χορήγηση αντιβιοτικών και κορτιζόνης. Αλλωστε, σύμφωνα και με τις αναθεωρημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ σχετικά με την εξωνοσοκομειακή αντιμετώπιση ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον πανδημικό ιό, η θεραπευτική παρέμβαση πρέπει να περιορίζεται αρχικά στη λήψη αντιπυρετικών. Οπως, μάλιστα, υπογραμμίζεται η χρήση αντιβιοτικών ενδείκνυται αυστηρά και μόνον σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν  κλινικές, απεικονιστικές ή εργαστηριακές ενδείξεις για συλλοίμωξη με βακτηριακή πνευμονία. Παρ’ όλα αυτά, η δραστική ουσία αζιθρομυκίνη (αντιβιοτικό) αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα αυξημένης ζήτησης με αποτέλεσμα την έλλειψή της, παρότι μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας καταλήγει σε απογοητευτικά συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητά της σε ασθενείς με λοίμωξη Covid-19.

Επιπρόσθετα, όμως, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου αποδίδει τις ελλείψεις στις «χαμηλές τιμές των φαρμάκων που ισχύουν στη χώρα μας με αποτέλεσμα να ευνοούνται οι παράλληλες εξαγωγές, οι οποίες είναι μεν νόμιμες όχι όμως ηθικές – ιδίως σε κρίσιμες περιόδους όπως είναι η εξελισσόμενη πανδημία. Γι’ αυτό και ζητάμε την παρέμβαση του ΕΟΦ ώστε να λυθεί το ζήτημα. Παράλληλα το πρόβλημα εντάθηκε και λόγω των εορτών, καθώς οι εταιρείες κλείνουν για τρεις εβδομάδες με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πλέον, όμως εξαντλούνται και τα γενόσημα».

 

Η απάντηση του Πλεύρη

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης διαβεβαίωσε και χθες (ΑΝΤ1) πως η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί άμεσα, υπογραμμίζοντας πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας σε ό,τι αφορά την επάρκεια φαρμάκων: «Το αν υπήρξαν στις γιορτές, όπως πληροφορήθηκα μέσω του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αφορά στο κομμάτι της τροφοδοσίας για τις φαρμακαποθήκες και αυτό δεν σχετίζεται με ελλείψεις φαρμάκων. Αρα η χώρα δεν έχει κανένα πρόβλημα στην επάρκεια φαρμάκων».

tanea.gr