Η εφαρμογή eVivlio του υπουργείου Παιδείας, μέσω της οποίας οι χρήστες μπορούν να ακούσουν ολόκληρα λογοτεχνικά βιβλία μετρά ήδη δεκάδες χιλιάδες λήψεις. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι αναπαραγωγές βιβλίων.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση της υπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη, μέχρι το πρωί της Τετάρτης, η εφαρμογή «μετρούσε» περισσότερες από 37.000 λήψεις και δεκάδες χιλιάδες λήψεις βιβλίων, των οποίων οι αναπαραγωγές φτάνουν τις 117.000.
Σύμφωνα με την ανάρτηση, την εφαρμογή έχει υποδεχθεί θερμά και η ομογένεια.
«Η εφαρμογή eVivlio έχει ανοίξει και ήδη “ακουγεται” πολύ», ανέφερε η υπουργός και πρόσθεσε: «Βασιζόμενοι στην πρωτοβουλία του Κυριάκου Πιερρακάκη, δεσμευόμαστε να την εμπλουτίζουμε (σ.σ. την εφαρμογή) συνέχεια ενώ συγχρόνως σύντομα και τα λογοτεχνικά βιβλία θα παραληφθούν από μαθήτριες και μαθητές Δημοτικού για μελέτη, εργασίες και μια υπέροχη ευκαιρία για δημιουργική γραφή. Και στις μέρες μας είναι πιο σημαντικό από ποτέ να έρχονται σε επαφή με τα βιβλία και όσα αυτά προσφέρουν».
Πώς λειτουργεί η εφαρμογή eVivlio
Το evivlio περιλαμβάνει πρωτότυπες ηχογραφήσεις 20 βιβλίων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ειδικά για την εφαρμογή αυτή, με τη συμμετοχή 12 γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι έδωσαν αφιλοκερδώς τις φωνές τους στα ηχητικά βιβλία.
Για να ακούσετε τα βιβλία, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κατεβάσετε την εφαρμογή (σε κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ) και να διαλέξετε το έργο που σας ενδιαφέρει, για να κατεβάσετε κι αυτό στη συνέχεια, ώστε να μπορείτε να το ακούτε ακόμα και χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ.
Θα πρέπει να πάτε στο App Store ή στο Google Play, ανάλογα με τον τύπο του κινητού σας, και να βρείτε στην αναζήτηση την εφαρμογή eVivlio, για να την κατεβάσετε. Στη συνέχεια, θα την ανοίξετε, θα πατήσετε «Είσοδος» (δεν απαιτείται λογαριασμός) και θα μπείτε στην αρχική σελίδα της εφαρμογής, όπου μπορείτε να βρείτε τα βιβλία, να τα επιλέξετε και να πατήσετε «λήψη». Θα περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα -ανάλογα με το μέγεθος του κάθε βιβλίου- και, έπειτα, μπορείτε να ακούσετε το έργο που επιλέξατε.
Το interface της εφαρμογής βοηθά στην εξερεύνηση του περιεχομένου και στην ακρόαση, με λειτουργίες που έχουν σχεδιαστεί σωστά.
Για παράδειγμα, υπάρχει διακόπτης για να κλείνει μετά από συγκεκριμένο χρόνο η εφαρμογή (ή στο τέλος του κεφαλαίου που ακούμε) και να ελέγχεται έτσι ο χρόνος χρήσης της, υπάρχει λειτουργία που αυξομειώνει την ταχύτητα αναπαραγωγής (μπορείτε να ακούσετε την ανάγνωση σε μισή ή και σε διπλάσια ταχύτητα, ας πούμε), ενώ, φυσικά, μπορείτε να προχωράτε μπροστά ή πίσω και να διαλέγετε κεφάλαια.
Αν σταματήσετε την ανάγνωση ενός έργου και επιστρέψετε αργότερα, θα συνεχίσει από εκεί που είχατε μείνει -σαφώς χρήσιμο, καθώς μερικά βιβλία διαρκούν 10 ώρες (όπως το 1984 του Τζορτζ Όργουελ).
Επίσης, υπάρχουν λειτουργίες όπως: αναζήτηση, για να μπορείτε να βρείτε το βιβλίο που θέλετε, υπάρχει κατηγοριοποίηση, ενώ δίνεται η δυνατότητα αποθήκευσης στα «αγαπημένα» για να φτιάχνουμε μια προσωπική λίστα αναπαραγωγής. Στην αρχική σελίδα της εφαρμογής θα βρείτε την αναζήτηση και μια λίστα με τους συγγραφείς, όπως και κάποιες λέξεις-κλειδιά που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα έργα.
Τα διαθέσιμα βιβλία στο eVivlio:
Προσχολική βαθμίδα
Μύθοι Αισώπου
Παραμύθια – Επιλογή (Χανς Κρίστιαν Άντερσεν)
Παραμύθια – Επιλογή (Αδελφοί Γκριμ)
Δημοτικό
Α’ τάξη: Ελληνική Μυθολογία
Β’ τάξη: Ο μικρός πρίγκιπας (Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί)
Γ’ τάξη: Παραμύθι χωρίς όνομα (Πηνελόπη Δέλτα)
Δ’ τάξη: Μέγας Αλέξανδρος (Νίκος Καζαντζάκης)
Ε’ τάξη: Μαύρη Καλλονή (‘Αννα Σιούελ)
ΣΤ’ τάξη: Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες (Ιούλιος Βερν)
Γυμνάσιο
Α’ τάξη: Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς (Άρθουρ Κόναν Ντόιλ)
Τα λόγια της πλώρης (Ανδρέας Καρκαβίτσας)
Ομηρικά έπη: Οδύσσεια
Β’ τάξη: Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ (Άννα Φρανκ)
Ο θάνατος του παλικαριού (Κωστής Παλαμάς)
Γ’ τάξη: Ο Βάνκας και άλλα διηγήματα (Άντον Τσέχωφ)
Λύκειο
Α’ τάξη: Τα ρόδινα ακρογιάλια (Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης)
Περηφάνια και προκατάληψη (Τζέιν Ώστιν)
Β’ τάξη: Ιούλιος Καίσαρας (Ουίλιαμ Σαίξπιρ)
Η τιμή και το χρήμα (Κωνσταντίνος Θεοτόκης)
Γ’ τάξη: Το αμάρτημα της μητρός μου (Γεώργιος Βιζυηνός)
1984 (Τζωρτζ Όργουελ)
Πηγή: topontiki.gr