Έρευνα: Περί τα 3 εκατ. χρυσές λίρες «σκότωσαν» οι Έλληνες την τελευταία 20ετία – Στην ουρά για ραντεβού

Περί τα τρία εκατομμύρια χρυσές λίρες «σκότωσαν» οι Έλληνες την 20ετία 2004-2024, με τον αριθμό τους να είναι σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με τα τεμάχια που αγόρασαν το ίδιο διάστημα.

Εάν στα συγκεκριμένα νούμερα προσθέσει κάποιος τις συναλλαγές που γίνονται αφενός, στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι και η μοναδική εμπορική τράπεζα στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται σε προϊόντα και υπηρεσίες χρυσού και αφετέρου, στα κατά τόπους ενεχυροδανειστήρια, τότε ο… λογαριασμός ανεβαίνει αισθητά.

Οι χρυσές λίρες αποτελούσαν και αποτελούν καταφύγιο των Ελλήνων για να ανταπεξέλθουν στις βαριές οικονομικές τους υποχρεώσεις (πληρωμή φόρων, ΕΝΦΙΑ, προκαταβολή ΦΠΑ κ.λπ.). επίσης, γεωπολιτικά, αμερικανικές εκλογές, πόλεμος στη Μέση Ανατολή αποτελούν εξελίξεις που στρέφουν τον επενδυτή στο να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό του αγοράζοντας ή πωλώντας χρυσό.

Κύκλοι της χρηματιστηριακής αγοράς, μιλώντας στον ΟΤ αναφέρουν πώς η φρενίτιδα που ωθεί τους έλληνες σε μαζικές ρευστοποιήσεις οφείλεται στα κέρδη που προσδοκούν να αποκομίσουν πουλώντας τις λίρες μελλοντικά σε υψηλότερες τιμές.

Για παράδειγμα στις 19 Ιανουαρίου του 2009 η ΤτΕ αγόραζε τη χρυσή λίρα στα 150,23 ευρώ και την πουλούσε στα 167,78 ευρώ, σήμερα η τιμή αγοράς από την ίδια έχει αναρριχηθεί στα 598,78 ευρώ και η τιμή πώλησης στα 701,76  ευρώ.

Η χρυσή λίρα, άλλωστε, αποτελεί μια επένδυση που έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του απλού αποταμιευτή ως ασφαλής. Και το σημαντικότερο είναι ότι δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις κεφαλαιαγοράς ή στενή παρακολούθηση χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Η ιστορία

Πολλές ήταν οι συναλλαγές σε χρυσές λίρες στα πρώτα μνημονιακά χρόνια από νοικοκυριά που έχασαν εισοδήματα και ρευστοποίησαν τα όποια αποθέματα είχαν σε χρυσές λίρες για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους. Συγχρόνως, χιλιάδες νοικοκυριά που είχαν εισοδήματα αγόρασαν και επένδυσαν σε χρυσές λίρες, φοβούμενοι έξοδο από το ευρώ ή «κούρεμα» καταθέσεων.

Ήταν Απρίλιος του 2010 που ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, από το ακριτικό Καστελόριζο, ανακοινώνει την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης.

Λίγους μήνες αργότερα υπογράφτηκε η δανειακή σύμβαση – το πρώτο μνημόνιο – ύψους 110 δισ. ευρώ. Το έτος 2010 οι ρευστοποιήσεις  στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ανήλθαν σε 195.383 τεμάχια.

Το 2011 η ΤτΕ αγόρασε 122.686 χρυσές λίρες. Ήταν οι περίοδος όπου ο τότε πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τα νέα μέτρα που ζητούν οι δανειστές.  Υπενθυμίζουμε ότι το 2011 υπήρξε το βαθύτερο σημείο της ύφεσης καθώς το ΑΕΠ έκλεισε με απώλειες -9,1%.

Το 2012 είχαν ρευστοποιηθεί 101.57 χρυσές λίρες, το 2013 ρευστοποιήθηκαν 105.263 χρυσές λίρες και το 2014  109.563 χρυσές λίρες.

Όπως προκύπτει από τον πίνακα της ΤτΕ, που επεξεργάστηκε ο ΟΤ, το 2015 οι Έλληνες ρευστοποίησαν 61.518 χρυσές λίρες. Κανείς δεν θα ξεχάσει τον Ιούνιο του 2015 ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει την επιβολή capital controls, εξαγγέλλει δημοψήφισμα για την αποδοχή ή μη των προτάσεων μεταρρυθμίσεων στις οποίες κατέληξε το Eurogroup.

Το 2020 οι πωλήσεις χρυσών λιρών Αγγλίας από τα νοικοκυριά στην ΤτΕ ανήλθαν σε 86.584 και το 2019 είχαν ανέλθει σε 99.744 τεμάχια.

Σύμφωνα με έρευνα της  διαΝΕΟσις η πανδημία του κορονοϊού που προκάλεσε την ασθένεια Covid-19 είναι το σημαντικότερο γεγονός της γενιάς μας. Από τις αρχές του 2020 η οικονομική δραστηριότητα και η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα όλων των χωρών του κόσμου επηρεάστηκαν σημαντικά.

Εκείνη την περίοδο επτά στα δέκα ελληνικά νοικοκυριά βρέθηκαν στην χειρότερη οικονομική κατάσταση λόγω των επιπτώσεων που επέφερε στην οικονομία η πανδημία.

Είτε οι επενδύσεις σε χρυσές λίρες είτε οι ρευστοποιήσεις τους καθορίζονται κυρίως από τη διακύμανση των τιμών του χρυσού όπως και από τις ανάγκες των κατόχων τους.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 καθώς και στην Γάζα πέρυσι προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στα ελληνικά νοικοκυριά. Οι τιμές σε μια σειρά προϊόντα εκτοξεύτηκαν και ένα «σύννεφο» αβεβαιότητας απλώθηκε πάνω από Ευρώπη και Ελλάδα.

Το ρεκόρ των ρευστοποιήσεων χρυσών λιρών στην Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφηκε το 2007 όταν πωλήθηκαν 368.531 χρυσές λίρες Αγγλίας, ενώ την ίδια χρονιά αγοράστηκαν από ιδιώτες 84.878 λίρες.

Μέχρι και τις ημέρες της μνημονιακής κρίσης, οι χρυσές λίρες συνηθίζονταν ως δώρο γάμου, αρραβώνα, γενεθλίων, ενώ και η Πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα είχε πραγματικό φλουρί. Πολλοί ήταν, επίσης, εκείνοι που αγόραζαν χρυσές λίρες ως σταθερή αξία και σιγουριά για τις δύσκολες ώρες.

Συνολικά την 20ετία 2024-2024 ρευστοποιήθηκαν 2.903.487 χρυσές λίρες.

Πόσες ρευστοποίησαν το 2024

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος σύμφωνα με τα οποία μέσα στο 2024 ρευστοποιήθηκαν 48.328 λίρες, με τα εκτιμώμενα έσοδα για τους πωλητές να ανέρχονται σε περίπου 24,2 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές μεσοσταθμικά.

Σε σύγκριση με το 2023 οι περσινές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 22,6%. Εξέλιξη που δείχνει ότι η άνοδος των τιμών θεωρήθηκε ευκαιρία για ρευστοποιήσεις.

Χρυσές λίρες

Πηγή: ΟΤ