Επιτέλους να τολμήσουμε (Του Θεόδωρου Βραγγάλα)

Επειδή προέκυψαν ερωτήματα από αναγνώστες του προηγούμενου άρθρου μας, γιατί τέλος πάντων δεν προχωρώ σε συγκεκριμένες προτάσεις, θέλω να διευκρινίσω τα εξής: Με τα άρθρα μου αυτά, που αφορούν πολύ κρίσιμα ζητήματα, θέλω να προξενήσω ερεθίσματα, να προκαλέσω προβληματισμό σ΄ εκείνους – και εννοώ τους τοπικούς υπεύθυνους – που θα τολμήσουν επιτέλους να σκύψουν πάνω σε προβλήματα που «καίνε».

Παρόλα αυτά σήμερα θα επιχειρήσω να κάνω αυτό ζητάνε οι αναγνώστες μας. Χωρίς να είμαι ένα «μελετητικό γραφείο» θα καταθέσω κάποιες προτάσεις, που πιθανόν να προκαλέσουν ενδιαφέρον. Οι προτάσεις, λοιπόν, αφορούν καινοτόμες ενέργειες και δράσεις που, αν υλοποιηθούν, θα βγάλουν την περιφέρεια της Καστοριάς από πολλά αδιέξοδα.

Σ΄ αυτή την προσπάθεια την επενδυτική και αναπτυξιακή, αρωγός μπορεί να σταθεί το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας καθώς επίσης και οι πανεπιστημιακές σχολές εδώ στην Καστοριά με το επιστημονικό τους δυναμικό. Παραδείγματα σύνδεσης του Πανεπιστημίου με φορείς περιφερειακούς και αυτοδιοικητικούς για ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών έχουμε σε πολλές περιφερειακές ενότητες στη χώρα. Πεδίον δόξης λαμπρόν, λοιπόν, να αναληφθούν τέτοιες πρωτοβουλίες συνεργασίας και από τους υπεύθυνους φορείς της Καστοριάς. Μόνο ώθηση προς τα εμπρός θα υπάρξει και πολλές ωφέλειες.

Το ερώτημα, βέβαια, είναι γιατί μέχρι τώρα δεν αναλήφθηκαν τέτοιες πρωτοβουλίες σύνδεσης πανεπιστημίου και τοπικών φορέων για τους σκοπούς που προαναφέραμε. Πάντως μπροστά στις πιεστικές ανάγκες για πρωτοβουλίες αναπτυξιακές και επενδυτικές , αλλά περιθώρια για καθυστερήσεις δεν υπάρχουν.

Έτσι, λοιπόν, σε «μαγνήτη» τεχνολογικών επιχειρήσεων μπορεί να μετατραπεί η περιοχή της Καστοριάς. Μπορεί να προσελκύσει πληθώρα κραταιών εταιρειών τεχνολογίας και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, να γίνει επιτέλους ένας τεχνολογικός κόμβος, αφού βέβαια εξασφαλίσει από την πολιτεία ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς. Κι αυτό πρέπει να αποτελέσει ένα κοινό και δυναμικό αίτημα όλων των τοπικών φορέων.

Βασικές υποδομές, που θα βοηθήσουν στην προσέλκυση τέτοιων εταιρειών εδώ στην περιοχή μας υπάρχουν και μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω. Αναφέρουμε ενδεικτικά το Αεροδρόμιο Καστοριάς που θα παίξει καταλυτικό ρόλο καθώς επίσης και οδικές υποδομές όπως π.χ. Εγνατία Οδός, παραεγνατία, τούνελ Κλεισούρας και ίσως στο μέλλον και μια σιδηροδρομική σύνδεση.

Όραμα αυτών των εταιρειών θα είναι να συμβάλλουν στην δημιουργία μιας νέας εργασιακής, οικονομικής και κοινωνικής δυναμικής στην Καστοριά, προσφέροντας πολλές ευκαιρίες σε νέους εργαζόμενους.
Η περιοχή μας μπορεί να εξελιχθεί σε «φυτώριο» παραγωγής νέων στελεχών για τις εταιρείες που αναζητούν μετ΄ επιτάσεως νέες δεξαμενές εξειδικευμένων εργαζομένων.

Η ιδέα για ένα επιστημονικό και τεχνολογικό πάρκο ή για κατασκευή πάρκου υψηλής έρευνας και τεχνολογίας θα πρέπει να συζητηθεί να επεξεργαστεί και να δημιουργηθεί το πάρκο και εδώ στην Καστοριά όπως δημιουργήθηκε σε άλλες περιοχές (αναφέρουμε ενδεικτικά τα Ιωάννινα).

Εταιρείες που θα φιλοξενηθούν στο πάρκο, Ελληνικές αλλά και ξένες που θα έχουν επίκεντρο την ανάπτυξη της καινοτομίας και την προσέλκυση νεοφυών επιχειρήσεων δηλ. εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και που θα συνδεθούν και με τα τεκταινόμενα στο πανεπιστήμιο, γιατί η παραγωγή γνώσης στο πανεπιστήμιο πολύ συχνά μπορεί να οδηγήσει σε επιχειρηματική δραστηριότητα.

Μια άλλη πρόταση επίσης που την είχαμε επεξεργαστεί στο Νομαρχιακό προεκλογικό μας πρόγραμμα, αφορούσε τη δημιουργία Ζώνης ελεύθερων συναλλαγών εδώ στην Καστοριά που θα δημιουργούσε πολλές νέες θέσεις εργασίας.
Σ΄ αυτή την πρόταση θα επανέλθουμε όμως κάποια άλλη φορά.

Όπως παρατηρεί λοιπόν, κάποιος καλόπιστος, ευκαιρίες για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που μας ταλανίζουν εδώ στην Καστοριά υπάρχουν πολλές. Αρκεί μόνο να ανοίξουμε τα φτερά μας και να πετάξουμε πάνω από τα εύκολα και καθιερωμένα.