Οι λοιμωξιολόγοι αυτή τη φορά είπαν “όχι σε όλα”, μια εισήγηση που έγινε δεκτή από την Κυβέρνηση, όχι όμως χωρίς προβληματισμό.
Μετά την πρώτη εκτίμηση της εικόνας της πανδημίας που είχε γίνει την Τετάρτη από τη
“μικρή” ομάδα των επιδημιολόγων αλλά και τη σύσκεψη με το Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το πρωί της Παρασκευής, όλα έδειχναν πως η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα έδινε το πράσινο φως για την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων και των κέντρων αισθητικής (το θέμα της λειτουργίας των φροντιστηρίων για τους μαθητές Λυκείου τελικά δεν συζητήθηκε), ενώ στις προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης που τέθηκαν υπό συζήτηση στους λοιμωξιολόγους ήταν και η κατάργηση του click away και του click in shop, με διατήρηση της αποστολής μηνύματος όμως στο 13032 με χρονική ισχύ τριών ωρών.
Η απάντηση όμως των λοιμωξιολόγων αυτή τη φορά ήταν “όχι σε όλα”, μια εισήγηση που έγινε δεκτή από την Κυβέρνηση, όχι όμως χωρίς προβληματισμό για την πορεία της αγοράς και θέματα ανταγωνισμού που προκύπτουν από τη λειτουργία των μικρών καταστημάτων, όχι όμως των malls.
Τι είπαν οι λοιμωξιολόγοι
Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, όπως αναφέρθηκε στη
χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, με το συνολικό αριθμό των ενεργών κρουσμάτων
στην επικράτεια να υπολογίζεται στις 26.000 κρούσματα. Ο μέσος κυλιόμενος των νέων
κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι 2.800 κρούσματα την ημέρα, παρά τη
συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των τεστ που διενεργούνται.
Την εβδομάδα που μας πέρασε, ο μέσος όρος των ημερήσιων τεστ έφτασε τις 54.000. Σύμφωνα επίσης με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, ο δείκτης θετικότητάς μειώθηκε αυτήν την εβδομάδα στο 5,3%, όταν τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες, λόγω αυξητικής τάσης της επιδημίας, ο δείκτης θετικότητας παρέμενε σταθερός, μεταξύ 6,1% και 6,4%. Όμως ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας Rt, εξακολουθεί να είναι λίγο πάνω από τη μονάδα, στο 1,02.
“Βρισκόμαστε σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία και η όποια χαλάρωση τη στιγμή αυτή,
τώρα που ο ιός είναι παντού, άμεσα θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι” τόνισε
χθες η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.
“Έτσι λοιπόν είναι κατανοητό ότι ενώ όλοι νιώθουμε μια ανακούφιση παρατηρώντας μια
κάποια σταθεροποίηση του πανδημικού κύματος, τώρα είναι η ώρα της αυτοσυγκράτησης. Σε
καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να πάρουμε το λάθος μήνυμα ότι τελειώνουμε.
Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας και κυρίως έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πολύ μεγάλη
διασπορά του ιού στην κοινότητα σε όλη τη χώρα. Οποιαδήποτε χαλάρωση τώρα, που φαίνεται να πλησιάζουμε σε μια καλύτερη φάση καθώς προχωρούν και οι εμβολιασμοί, θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε αύξηση της διασποράς, αύξηση των κρουσμάτων, αύξηση και των νοσηλευόμενων ασθενών, αφού βρισκόμαστε σε μια περίοδο με πολλά ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στις πυκνοκατοικημένες μεγαλουπόλεις, με ταυτόχρονη επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης που ξέρουμε ότι είναι πιο μεταδοτική” εξήγησε.
Σημειώνεται πως παρά τη μικρή σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών στις ΜΕΘ για δεύτερη
εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών συνεχίζει να αυξάνεται, φτάνοντας τους 824 χθες.
Το παρασκήνιο της συνεδρίασης
Η εισήγηση, αν και δεν ήταν η αναμενόμενη, έγινε δεκτή υπό το σκεπτικό πως τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης της πανδημίας θα πρέπει να “εδραιωθούν”. Από την πλευρά των ειδικών, κέρδισε έδαφος τελικά η πρόταση να φανεί την εβδομάδα που έρχεται εάν θα υπάρξουν τελικά επιπτώσεις στη διασπορά από το πρόσφατο άνοιγμα των Λυκείων και του λιανεμπορίου.
Μέλη της Επιτροπής υποστήριξαν άλλωστε πως το άνοιγμα της αγοράς πρέπει να γίνει
σταδιακά και με ασφάλεια, δεδομένου πως υπάρχουν φωνές που αντιδρούν στη χαλάρωση των μέτρων την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός. Και επικοινωνιακά θα δινόταν το λάθος μήνυμα, τόνιζαν με νόημα. Άλλωστε στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις είχαν πάρει την απόφαση για επανέναρξη δραστηριοτήτων.
Τα δύσκολα όμως είναι μπροστά. Την ερχόμενη εβδομάδα οι ειδικοί, εκτός από τη λειτουργά των εμπορικών, θα πρέπει να δώσουν απάντηση στο μεγάλο ερώτημα: Αν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό, δηλαδή αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και υπό ποιες προϋποθέσεις.
“Αυτό είναι ένα ερώτημα που ακόμα δεν έχει εξεταστεί, γιατί η κατάσταση, η επιδημιολογική
κατάσταση, όπως γνωρίζουμε, δεν το επιτρέπει. Παρ’ όλα αυτά, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, το
νούμερο 1 είναι η πίεση στο σύστημα Υγείας, αυτό είναι που κοιτάμε πάντα. Και βέβαια, όλοι
οι υπόλοιποι δείκτες μαζί. Δεν υπάρχει μία απάντηση, μία απλή απάντηση. Οπότε το βασικό
στοιχείο είναι η δημόσια Υγεία” είπε ο καθηγητής κ. Μαγιορκίνης.
Η επιδημιολογική εικόνα της τελευταίας εβδομάδας
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid (αφορά το διάστημα 8 – 14
Απριλίου), ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη
βάση σε 2.746 κρούσματα, από 3.054 στην προηγούμενη έκθεση, εμφανίζοντας μείωση κατά
10,1% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Στο εξεταζόμενο διάστημα, όπως αναφέρεται, το 46,4% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική και το 13,7% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων, που παρουσιάζει αύξηση για δέκατη συνεχόμενη εβδομάδα, καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση σε 86% (από 83% στην προηγούμενη έκθεση). Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 90% και 90% αντίστοιχα (από 93% και 79% αντίστοιχα στην προηγούμενη έκθεση).