Εμπρός στον έτσι, που χάραξε ο τέτοιος… (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

Οι παλαιότεροι θα θυμούνται το ημιαναρχικό σύνθημα στους τοίχους: “Εμπρός στον έτσι, που χάραξε ο τέτοιος”, το οποίο αργότερα έγινε μάλιστα και τίτλος βιβλίου, από έναν δημοσιογράφο εκείνης της περιόδου.

Αυτόν τον τίτλο θα μπορούσε να βάλει και σήμερα ένας σύγχρονος δημοσιογράφος, σε ένα “ανθολόγιο” με τις δηλώσεις των τοπικών παραγόντων για την μετά- κορονοϊού εποχή, αν επιχειρούσε να τις σταχυολογήσει μία προς μία από το διαδίκτυο.

Και οι οποίες είναι τόσο ασαφείς και ομιχλώδεις, όσο περίπου και το σύνθημα του τοίχου στα τέλη της δεκαετίας του ΄70!

Επειδή προφανώς ουδείς από τους τοπικούς άρχοντες ήταν προετοιμασμένος και ούτε είχε κάποιο σχέδιο για την επιστροφή στην “κανονικότητα” (;) αυτοί χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες, για να επιβεβαιώσουν τον ρόλο τους στην τοπική πολιτική σκηνή.

Σ΄ αυτούς που αποπνέουν αισιοδοξία και μεγενθύνουν με διάφορα επικοινωνιακά τρικ το έργο τους, για να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στον κόσμο.

Και στις λεγόμενες “Κασσάνδρες” που τα βλέπουν όλα “μαύρα”, αν δεν εισακουστούν οι απόψεις τους! Οι οποίες παρεμπιπτόντως μπορεί και να επαληθευτούν. Στους πρώτους ανήκουν οι λεγόμενοι “κυβερνητικοί” που έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι τα μέτρα που προτείνουν είναι τα ενδεδειγμένα. Διότι σε αντίθετη περίπτωση διακυβεύεται πρωτίστως η θέση τους….

Ακούστηκαν πολλές και διάφορες απόψεις από την πλευρά τους, για την ανάπτυξη του τόπου, οι οποίες όμως καταλήγουν στον ίδιο παρονομαστή. Και στο ίδιο αποτυχημένο μοντέλο ανάταξης της τοπικής οικονομίας, από την φτωχοποίηση της τελευταίας δεκαετίας. Γούνα – τουρισμός – αγροτική παραγωγή, είναι τα “βαγόνια” του συρμού που θα ταξιδέψουν την Καστοριά στο μακρινό της… παρελθόν, για να βγει από την κρίση…
Κάτι αντίστοιχο δηλ. με το γνωστό “εμπρός – πίσω” του Πόπωτα, που έβλεπε την ανάπτυξη ενός χωριού με τα μάτια της οπισθοδρόμησης…

Αυτό επιχειρούν να ανθυποβάλλουν στο υποσυνείδητο του κόσμου, οι τοπικοί άρχοντες, όταν προσπαθούν να τον πείσουν ότι με την νεκρανάσταση της γούνας θα σωθεί η Καστοριά.
Ή ότι ο αγροτικός κόσμος μπορεί να αισθάνεται αισιόδοξος, γιατί το φράγμα του Νεστορίου ενδέχεται να ολοκληρωθεί τα επόμενα δέκα χρόνια!
Όπως επίσης αν προβάλλουμε τα χιλιοειπωμένα “συγκριτικά πλεονεκτήματα” της Καστοριάς, θα αποβάλλουμε το στίγμα του κορωνοϊού και θα συγκινηθούν οι τουρίστες!

Δεν θεωρούμε ότι όλα αυτά είναι υποκριτικά, για να αποπροσανατολίζουν τον κόσμο. Απλά κάποιοι – για να μην πούμε οι περισσότεροι – είναι προσκολλημένοι στα γνωστά στερεότυπα και δεν τολμούν να πάνε ένα βήμα παρακάτω…
Έτσι το αντιλαμβάνονται, έτσι πράττουν…

Υπάρχουν βέβαια και οι ρεαλιστικές προσεγγίσεις επί του θέματος. Όπως του αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Σαββόπουλου, ο οποίος όταν ρωτήθηκε απάντησε ότι: “Η νέα κανονικότητα θα πλησιάζει αυτή των πρώτων χρόνων της τελευταίας κρίσης”! Και ο νοών, νοείτω…
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΑΤΡΙΔΗΣ