Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2021 στη Βουλή με το οικονομικό επιτελείο να αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ύφεση φέτος, λίγο πάνω από 10% και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 5% για το 2021. Μήνυμα στα κράτη-μέλη στέλνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, να συνεχίσουν να λαμβάνουν δημοσιονομικά μέτρα για όσο διάστημα χρειαστεί, χαρακτηρίζοντας ως ψευδαίσθηση την ανάκαμψη τύπου V. Την άλλη εβδομάδα αναμένεται και η κατάθεση του προσχεδίου του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας και ιδιαίτερα το δεύτερο κύμα κορονοϊού αναγκάζει το υπουργείο Οικονομικών να μεταβάλει τις προβλέψεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας θέτοντας ως βάση το δυσμενές σενάριο του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2021. Με τις δαπάνες να ξεπερνούν φέτος τα 70 δισ. ευρώ, ανεβαίνει ο πήχης της ύφεσης για φέτος. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, η ύφεση το 2020 θα είναι λίγο πάνω από το 10%, από 8,2% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.
Όσον αφορά το χρέος, αυτό θα ξεπεράσει το 200%, για να κυμανθεί μεταξύ 204% & 206%. Βασική αιτία, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, είναι η πρόσφατη αναθεώρηση των στοιχειών του ΑΕΠ, επιβαρύνοντας περαιτέρω το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ της χώρας.
Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού αναμένεται να προβλέπεται επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2021, χαμηλότερους όμως από τις αρχικές εκτιμήσεις, δηλαδή λίγο πάνω από 5% από 7,5% που προβλέπονταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Κλειδί για την πορεία του ΑΕΠ του χρόνου είναι η πορεία του τουρισμού, τον οποίο η κυβέρνηση αναμένει, όπως είπε ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ότι θα κινηθεί κοντά στο 60% του 2019 με βάση την εκτίμηση ότι η πανδημία θα αρχίσει να ελέγχεται στις αρχές του 2021.
Π. Τζεντιλόνι: Προς επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας
Ψευδαίσθηση χαρακτήρισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, την ανάκαμψη τύπου V για την οικονομία, κάτι το οποίο είχε επισημάνει και κατά την παρουσίαση των φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν την προηγούμενη εβδομάδα.
Σε συνέντευξη του στους Financial Times, στέλνει μήνυμα στα κράτη-μέλη να συνεχίσουν να στηρίζουν τις οικονομίες τους συμπληρώνοντας ότι «η οικονομική ανάκαμψη διεκόπη και η οικονομία θα εισέλθει το 2021 με πολύ, πολύ χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας».
Το δεύτερο ισχυρό κύμα της πανδημίας έχει θέσει πλέον σε υψηλή αβεβαιότητα τις όποιες εκτιμήσεις για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος δηλώνει χαρακτηριστικά ότι “η ιδέα για ανάκαμψη τύπου V είναι μια ψευδαίσθηση στην οποία ποτέ δεν πίστευα».
Όσον αφορά τη ρήτρα διαφυγής σημειώνει ότι «θα παραμείνει ενεργή όλο το 2021 χωρίς αυτό να σημαίνει ότι από τον Ιανουάριο του 2022 δεν θα παραμείνει ενεργή» καθώς η επιστροφή στους δημοσιονομικούς κανόνες θα εξαρτηθεί από το πότε η Κομισιόν θα κρίνει ότι η οικονομία της ευρωζώνης δεν βρίσκεται σε καθοδική πορεία. Κάτι τέτοιο αναμένεται να κριθεί γύρω στην Άνοιξη του 2021.
Στην Κομισιόν το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στην Κομισιόν το προσχέδιο του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Σε αυτό αναμένεται να περιλαμβάνεται σειρά έργων όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας προκειμένου να καταπολεμηθεί η αδήλωτη εργασία, η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, αρδευτικά & αντιπλημμυρικά έργα.
Σύμφωνα μάλιστα με τον προγραμματισμό, το συγκεκριμένο σχέδιο:
- Θα τεθεί προς δημόσια διαβούλευση από τις 25 Νοεμβρίου έως τα τέλη του έτους
- Η αναλυτική αξιολόγηση των έργων και προγραμμάτων, αλλά και η διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει έως και τα μέσα Ιανουαρίου 2021 ώστε
- Η παρουσίαση του τελικού σχεδίου στη Βουλή να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2021 και να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, από τον Φεβρουάριο του 2021, οπότε και θα κατατεθεί το τελικό σχέδιο, θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες για να εγκριθεί το σχέδιο. Αυτό, ωστόσο, δε θα εμποδίσει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση συγκεκριμένων επενδυτικών προγραμμάτων ή μεταρρυθμίσεων που είναι βέβαιο ότι θα εγκριθούν. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι το «Εξοικονομώ».