Χρειάστηκε να περάσουν είκοσι χρόνια επενδυτικής άπνοιας που καθήλωσε στα τάρταρα το τοπικό επιχειρείν στην Δυτική Μακεδονία, για να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αλλάξει το αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο της κρατικής επιχορήγησης στις επενδύσεις που επέβαλε το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα της ΔΕΗ σε όλη την Περιφέρεια.
Η απόφαση αυτή της Ε.Ε. συμπίπτει με την έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος των 4 δις ευρώ, για την “Δίκαιη Μετάβαση” και απευθύνεται στους ξένους επενδυτικούς ομίλους οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως στις ΑΠΕ (αιολικά – φωτοβολταϊκά πάρκα) και δεν προσφέρουν παρά ελάχιστες θέσεις εργασίας στις τοπικές κοινωνίες.
“Ιστορική στιγμή για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας” χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης στους δημοσιογράφους της Δυτικής Μακεδονίας κατά την διάρκεια τηλεσυνέντευξης:
Η Δυτική Μακεδονία, για πρώτη φορά μπαίνει ουσιαστικά στην πρώτη ζώνη ειδικών κινήτρων για την κρατική ενίσχυση επενδύσεων, ενισχύοντας με συν 10% τα ποσοστά λόγω της μετάβασης η οποία πραγματοποιείται από τη λιγνιτική δραστηριότητα, πράγμα που σημαίνει πως η διαμόρφωση αυτών των ποσοστών αγγίζουν έως και το 80%.
Οι συγκεκριμένες ενισχύσεις με τα νέα ποσοστά φτάνουν στο 40-60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 50-70% για τις μεσαίες και 60-80% για τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ πολύ σημαντική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για συμμετοχή όλης της Δυτικής Μακεδονίας στη συγκεκριμένη πρόβλεψη.
Καστοριά και Γρεβενά θα δεχθούν εμβληματικές επενδύσεις, ενώ για Κοζάνη και Φλώρινα καλύπτονται όλες οι επενδύσεις καθώς πρόκειται για περιοχές υπό μετάβαση.
Η Δυτική Μακεδονία δεν είχε ποτέ ξανά τέτοια ποσοστά λόγω του πλασματικού ΑΕΠ, πρώτη φορά μπαίνει στην ελκυστική κατηγορία των επενδύσεων ως συνεπακόλουθο της μείωσης του ΑΕΠ από την αναστολή της λιγνιτικής δραστηριότητας