Θετικά αποτιμούν το πρώτο εξάμηνο της θητείας του νέου περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γ. Αμανατίδη, οι πολίτες της περιοχής, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση* του aftodioikisi.gr, που διεξήχθη από 25 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου 2024 σε δείγμα 1403 ατόμων.
Θετικό πρόσημο έχει και ο επανεκλεγείς δήμαρχος Εορδαίας Π. Πλακεντάς, σε απόλυτη ισορροπία βρίσκεται, επίσης επανεκλεγείς, δήμαρχος Καστοριάς Γ. Κορεντσίδης, ενώ αρνητικό είναι το πρόσημο για το πρώτο εξάμηνο της θητείας των δημάρχων Γρεβενών, Φλώρινας και Βοΐου.
Συγκεκριμένα:
-Το 48% των πολιτών θεωρεί ότι η νέα περιφερειακή Αρχή υπό τον Γ. Αμανατίδη κινείται σε «σωστή κατεύθυνση» έναντι 40% που απαντά «σε λάθος» και 12% «ΔΞ/ΔΑ». Αναφορικά με το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή, οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 43% η «ανεργία», με το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο («Ανάπτυξη/Τόνωση της τοπικής αγοράς», «Κατάσταση οδικού δικτύου», «Φτώχεια») να έχουν χαώδη διαφορά από το πρώτο (19, 14 και 10%). Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι «Ανάπτυξη/Τόνωση της τοπικής αγοράς» και «Φτώχεια» σχετίζονται άμεσα με την «ανεργία», που έχει φέρει στην περιοχή η απολιγνιτοποίηση.
-Ο κ. Αμανατίδης, που είναι άνθρωπος της αγοράς, εμφανίζει τις καλύτερες του επιδόσεις στη «διαχείριση του ΕΣΠΑ» (28 «πολύ» και 40% «λίγο ικανοποιημένοι», έναντι 27% «καθόλου») και στην «κατάρτιση του Αναπτυξιακού Προγράμματος της περιοχής» (31 «πολύ» και 39% «λίγο ικανοποιημένοι», έναντι 27% «καθόλου»).
-Από τους δήμους της περιοχής που μετρήθηκαν στην δημοσκόπηση:
*Στο δήμο Εορδαίας το 50% πολιτών θεωρεί ότι ο δήμαρχος Π. Πλακεντάς κινείται σε «σωστή κατεύθυνση» έναντι 46% που απαντά σε «λάθος».
* «Ισοπαλία» μεταξύ «σωστής» (46%) και «λάθους κατεύθυνσης» επίσης 46%) έχουμε στο δήμο Καστοριάς.
*Αντίθετα αρνητικό πρόσημο εμφανίζουν: ο νέος δήμαρχος Γρεβενών Κ. Ταταρίδης (67 σε «λάθος» έναντι 27% «σωστή κατεύθυνση»), ο επανεκλεγείς δήμαρχος Φλώρινας Β. Γιαννάκης (55 σε «λάθος» έναντι 40% «σωστή κατεύθυνση») και ο, επίσης επανεκλεγείς, δήμαρχος Βοΐου Χρ. Ζευκλής (45 σε «λάθος» έναντι 42% «σωστή κατεύθυνση»).
*Μικτή (διαδικτυακή -80% και τηλεφωνική -20%) έρευνα προσωπικών ερωτηματολογίων σε ψηφοφόρους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από τον Διαδικτυακό τόπο https://www.aftodioikisi.gr.
Συγκεντρώθηκαν συνολικά 1403 ερωτηματολόγια, εκ των οποίων τα 1122 με την online έρευνα και τα 281 με την τηλεφωνική έρευνα με ποσοστώσεις δήμων.
Για τη διαδικτυακή συμπλήρωση του ερωτηματολογίου χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα GoogleForms και το ερωτηματολόγιο παρέμεινε διαθέσιμο στο κοινό για χρονικό διάστημα έξι ημερών, από 25 έως 30 Ιουνίου 2024. Οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα 1 και 2 Ιουλίου 2024.
Τα δεδομένα αναλύθηκαν με τη χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS, και τα εργαλεία ποσοτικής ανάλυσης που παρέχει το Microsoft Excel.
ΔΥΤΙΚΗ_ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ_624_Παρουσίαση_teliko