Διευρύνεται το χάσμα στους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας με το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”

ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΥΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: “Αν υπάρχει η αίσθηση καχυποψίας στους πολίτες, να ζητήσω συγνώμη που δεν έφτασε
στ΄ αυτιά τους η προσπάθεια που έγινε…”

 

Διευρύνεται αντί να γεφυρώνεται το χάσμα ανάμεσα στους “Ενεργειακούς” και “Μη Ενεργειακούς” Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την εφαρμογή του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” που θα λειτουργήσει με καθαρά πληθυσμιακά κριτήρια και ανεξάρτητα από την ένταξη ορισμένων Δήμων στο πρόγραμμα της “Απολιγνιτοποίησης”.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως: Οι δικαιούχοι Δήμοι του προγράμματος, ομαδοποιούνται σε επτά κατηγορίες, με κριτήρια κυρίως δημογραφικά αλλά λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά των ηπειρωτικών και νησιωτικών περιοχών.

-Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται Δήμοι με πληθυσμό πάνω από 300.000 κατοίκους και το ποσό που δικαιουνται ανέρχεται στα 40.000.000 ευρώ.

– Στην δεύτερη κατηγορία οι Δήμοι από 100.000 έως 300.000 κατοίκους και δικαιούνται έως 25.000.000 ευρώ.

– Στην τρίτη κατηγορία οι Δήμοι που είναι και έδρες νομών με μόνιμο πληθυσμό έως 100.000 κατοίκους και δικαιούνται έως 22.000.000 ευρώ.

– Στην τέταρτη κατηγορία οι αστικοί Δήμοι της Αττικής και της Θεσσαλονίκης με έως 100.000 κατοίκους και 18.000.000 ευρώ.

-Στην πέμτπη κατηγορία οι υπόλοιποι ηπειρωτικοί και νησιωτικοί Δήμοι με έως 12.000.000 ευρώ

– Στην έκτη κατηγορία οι μικροί ηπειρωτικοί Δήμοι με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους και 6.000.000 ευρώ.

– Ενώ στην έβδομη κατηγορία εντάσσονται οι Περιφέρειες της χώρας με πλαφόν τα 30.000.000 ευρώ.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο Δήμος Καστοριάς ως έδρα νομού, εντάσσεται στην τρίτη κατηγορία και δικαιούται εντάξεις έργων έως 22.000.000 ευρώ. Ο Δήμος Άργους Ορεστικού στην πέμπτη κατηγορία και έως 12.000.000 ευρώ. Και ο Δήμος Νεστορίου στην έκτη κατηγορία με εντάξεις έργων έως 6.000.000 ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο ορεινός Δήμος Βοϊου, που ανήκει στην ίδια κατηγορία με τον Δήμο Νεστορίου αλλά έχει ενταχθεί και στο Πρόγραμμα της Απολιγνιτοποίησης, εκτός από τα 6.000.000 που δικαιούται από το Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, θα απορροφήσει και τα 30.000.000 μέσω της Περιφέρειας από το ίδιο Πρόγραμμα.

Διότι όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Στέλιος Πέτσας, κατά τη πρόσφατη επίσκεψή του στην έδρα της Περιφέρειας: “Τα πρώτα έργα που υποβλήθηκαν από την Διαχειριστική Αρχή και εγκρίθηκαν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” είναι α) ο εκσυγχρονισμός και το “πρασίνισμα” ενός παραδοσιακού τυροκομείου στον Δήμο Βοϊου και β) η τουριστική αξιοποίηση της “λίμνης” Σισανίου.

Είναι τα δύο έργα που είχε προαναγγείλει με δημοσίευμα της η “Καστοριανή Εστία” πριν από μερικές εβδομάδες και προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση στην κοινή γνώμη της Καστοριάς, για την εφαρμοζόμενη πολιτική στο θέμα των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, από την Περιφερειακή Αρχή του περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη.
Αναγνωρίζοντας την αδικία, ο υπουργός κ. Πέτσας, δήλωσε ενώπιον του περιφερειάρχη: “Αν υπάρχει η αίσθηση καχυποψίας στους πολιτες, θα ζητήσω συγνώμη που δεν έφτασε στα αυτιά τους η προσπάθεια που έγινε και να τους διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε συνεχώς δίπλα τους”.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΥΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥΣ -ΟΡΕΙΝΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ”

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Αναφορικά με την πρόσφατα εκ δοθείσα ΚΥΑ 1399/8-4-2021 ως ορεινοί Δήμοι της χώρας έχουμε να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις
Στο Άρθρο 1 γίνεται σημαντική αναφορά για τα επιμέρους κριτήρια (ορεινότητα, νησιωτικότητα και δημογραφικό) σημεία που σχετίζονται άμεσα με τις περιοχές μας.
Στο Άρθρο 6 ορίζονται τα πλαφόν ανά κατηγορία. Ενώ η μετάπτωση από κατηγορία σε κατηγορία είναι κατά μέσω όρο στα 3/4 από την κατηγορία 5 στην κατηγορία 6 είναι 1/2
κ. Υπουργέ,
Το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης αποτελεί για εμάς τους μικρούς, με ότι αυτό συνεπάγεται, Δήμους το μοναδικό αναπτυξιακό εργαλείο το οποίο δεν μας βάζει σε συνθήκες ανταγωνισμού με άλλους Δήμους όπως το ΕΣΠΑ, το ταμείο Ανάκαμψης και τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, για την απόκτηση βασικών υποδομών και άλλων σύγχρονων εργαλείων προς ωφέλεια και των δικών μας πολιτών.
Μας έχετε δείξει την ευαισθησία σας σε θέματα που σχετίζονται με την ορεινότητα και την νησιωτικότητα και την πρόνοια στα διάφορα εργαλεία που αναπτύσσονται από την πολιτεία, στην βάση της εδαφικής αλληλεγγύης και της εδαφικής δικαιοσύνης.
Οι προτάσεις που σήμερα σας καταθέτουμε και ζητάμε την παρέμβασης σας είναι:
α) αναπροσαρμογή του πλαφόν της Κατηγορίας 6 στα 3/4 της κατηγορίας 5, δηλαδή στα 9.000.000€
β) την εξαίρεση απο τα πλαφόν της Κατηγορίας 6 απο τις προσκλήσεις:
ΑΤ09: η ανάπτυξη μελετών για μια καλύτερη οργάνωση ενόψει του νέου ΕΣΠΑ και του ταμείου Ανάκαμψης είναι επιτακτική. Εξάλλου η πρόσκληση είχε αυτή την στόχευση, την ενίσχυση των μικρών Δήμων σε θέματα μελετών
ΑΤ05: η αγροτική οδοποιία αποτελεί μια βασική υποδομή για την τοπική οικονομία και με δεδομένες τις πολλαπλές καταστροφές απο τις θεομηνίες των τελευταίων ετών κρίνεται απαραίτητη στην αναβάθμιση της. Παράλληλα θα μπορούσε να μπει πλαφόν ανά πρόταση ώστε να αποφύγουμε σχετικές υπερβολές.
ΑΤ03: λόγο του υψηλού κόστους για την ύδρευση και την διαχείριση των λυμάτων και του ανταποδοτικού χαρακτήρα αυτών των υπηρεσιών, σε συνδυασμό με τον μικρό πληθυσμό απαιτείται η ελάφρυνση τους κόστους των Δήμων για τις βασικές αυτές υπηρεσίες.

Μικροί Ηπειρωτικοί και Μικροί Ορεινοί Δήμοι (κατω των 10.000 κατοίκων)
Δήμος Αγίου Βασιλείου
Δήμος Αγράφων
Δήμος Αμαρίου
Δήμος Αμφίπολης
Δήμος Ανωγείων
Δήμος Αργιθέας
Δήμος Βελβεντού
Δήμος Βιάννου
Δήμος Βορείων Τζουμέρκων
Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη
Δήμος Δεσκάτης
Δήμος Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας
Δήμος Δυτικής Μάνης
Δήμος Δωδώνης
Δήμος Επιδαύρου
Δήμος Ερυμάνθου
Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου
Δήμος Ζαγορίου
Δήμος Ζαχάρως
Δήμος Θέρμου
Δήμος Καντάνου-Σελίνου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων
Δήμος Κόνιτσας
Δήμος Λίμνης Πλαστήρα
Δήμος Μετσόβου
Δήμος Νεμέας
Δήμος Νεστορίου
Δήμος Νότιας Κυνουρίας
Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου
Δήμος Παρανεστίου
Δήμος Πρεσπών
Δήμος Πωγωνίου
Δήμος Σφακίων
Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων
Δήμος Φιλιατών