Ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη απολιγνιτοποίηση του εγχώριου ηλεκτρικού συστήματος θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου, όταν θα λήξει η διαθεσιμότητα των μονάδων 1 & 2 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η επιχείρηση έχει λάβει για αυτό τον σκοπό το «πράσινο φως» από τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας του συστήματος, κάτι που σημαίνει πως η 1η Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί το επίσημο «τέλος χρόνου» για τις δύο μονάδες.
Υπενθυμίζεται ότι, με Υπουργική Απόφαση στα τέλη του 2021, οι δύο μονάδες (όπως και μέρος του υπόλοιπου λιγνιτικού χαρτοφυλακίου της επιχείρησης) είχαν υπαχθεί σε καθεστώς παρέκκλισης της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις εκπομπές των βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Με την Απόφαση, στις δύο μονάδες είχαν παραχωρηθεί 1.500 ώρες λειτουργίας, ως ετήσιος κυλιόμενος μέσος όρος 5ετίας, από 01.07.2020 έως την 30-6-2025.
Από τη συγκεκριμένη παράταση, απέμεναν πλέον λίγες ώρες λειτουργίας – περίπου 250 για κάθε μία μονάδα. Επίσης, εδώ και καιρό «έμπαιναν» πολύ σπάνια στο σύστημα. Επομένως, ο ΑΔΜΗΕ έκρινε ότι μπορούν να τεθούν εκτός του διαθέσιμου ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού, χωρίς αυτό να έχει επίπτωση στην επάρκεια ανεφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια.
Η οριστική διακοπή λειτουργίας των μονάδων 1 & 2 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου περιλαμβάνονται στο έγγραφο που, όπως έγραψε το energypress, παρατίθεται το επικαιροποιημένο πλάνο απολιγνιτοποίησης και υποβλήθηκε πρόσφατα από τη ΔΕΗ στη Βουλή. Από το έγγραφο προκύπτει επίσης ότι πρόθεση της επιχείρησης ήταν να τις αποσύρει πριν από το προηγούμενο καλοκαίρι, όπως είχε γνωστοποιήσει στον ΑΔΜΗΕ τον Απρίλιο του 2024.
Ωστόσο, καθώς ο Διαχειριστής εκτίμησε ότι «είναι σκόπιμη η διαθεσιμότητά τους μέχρι το τέλος του Αυγούστου 2024» -όπως αναφέρεται στο έγγραφο- η λειτουργία τους παρατάθηκε τελικά έως και τη φετινή θερινή περίοδο.
Σύμφωνα με το πλάνο της επιχείρησης, εντός του έτους (με βάση πληροφορίες προς το τέλος του 2024), σχεδιάζεται να αποσυρθούν δύο ακόμη μονάδες, η Μελίτη και η Μεγαλόπολη 4. Ωστόσο, προς το παρόν εκκρεμεί η εξέταση από τον ΑΔΜΗΕ αν ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επηρέαζε ή όχι την επάρκεια τροφοδοσίας.
Με βάση την Υπουργική του 2021, στη Μεγαλόπολη 4 είχαν εκχωρηθεί 35.600 ώρες λειτουργίας συνολικά, από 01.08.2021 έως τις 31-12-2025. Με τροποποίηση της Υπουργικής έναν χρόνο αργότερα -η οποία παρέτεινε τη διάρκεια «ζωής» μέρους του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου της επιχείρησης για τη διασφάλιση επάρκειας λόγω της ενεργειακής κρίσης- στη Μελίτη εκχωρήθηκαν 30.832 ώρες συνολικά, από 01.08.2021 έως τις 31-12-2025.
Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό σχέδιο απολιγνιτοποίησης, που κατάρτισε η ΔΕΗ στο τέλος του 2019, προέβλεπε πως όλες οι μονάδες (πλην της Πτολεμαΐδα 5 που βρισκόταν υπό κατασκευή τότε), θα είχαν αποσυρθεί μέχρι το τέλος του 2023. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες απαιτήσεις ασφάλειας εφοδιασμού που προέκυψαν λόγω της ενεργειακής κρίσης και σε συνέχεια των σχετικών απαιτήσεων των αρμοδίων αρχών και του διαχειριστή για λειτουργική διαθεσιμότητα των υφιστάμενων λιγνιτικών Μονάδων, η επιχείρηση δεν προχώρησε σε υλοποίηση του ανακοινωθέντος χρονισμού απόσυρσης των Μονάδων του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, της Μελίτης και της Μεγαλόπολης 4.
Έτσι, η ΔΕΗ προχώρησε σε επικαιροποίηση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης, λαμβάνοντας υπόψη τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που ισχύουν για τις λιγνιτικές αυτές μονάδες, την παλαιότητα και την αξιοπιστία τους. Παράλληλα, συνυπολογίστηκαν οι επικρατούσες συνθήκες στην αγορά, αλλά και οι ανάγκες παροχής τηλεθέρμανσης που ισχύουν για κάποιους από τους σταθμούς.
«Σημειώνουμε ότι τα ως άνω ορόσημα αποτελούν την ανώτατη δυνατή χρονική υπέρβαση δεδομένου ότι η επιλογή αυτή, η οποία ήδη αποκλίνει σε σημαντικό βαθμό του αρχικώς υποβληθέντος χρονισμού αποσύρσεων, επιβάλλεται πρακτικά από τους υφιστάμενους περιβαλλοντικούς περιορισμούς και παράλληλα αποτελεί πυλώνα στρατηγικής προτεραιότητας του σχεδιασμού της επιχείρησης», επισημαίνει η ΔΕΗ για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα.
Για τις 3 υπόλοιπες μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, το «τέλος χρόνου» τοποθετείται το 2025. Το 2026 πρόκειται να μπει «λουκέτο» στην Πτολεμαΐδα 5 – ολοκληρώνοντας την απολιγνιτοποίηση. Για τη συγκεκριμένη μονάδα, όπως έχει γράψει το energypress, η ΔΕΗ υπογραμμίζει πως τα οικονομικά της ηλεκτροπαραγωγής με αέριο είναι τέτοια που δεν ευνοούν τη μετατροπή της σε μονάδα φυσικού αερίου, για να συνεχίσει να λειτουργεί και μετά το 2026.
energypress.gr