Ο ΠΡΩΤΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ!
Μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη για τον “Μηχανισμό των Αντικυθήρων” έδωσε την περασμένη Τετάρτη στο πνευματικό κέντρο του Άργους Ορεστικού, ο καθηγητής αστροφυσικής του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ξενοφών Μουσσάς.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΚΘ΄ Εφορίας Κλασσικών Αρχαιοτήτων και εντάσσεται στο πρόγραμμα “Ευρωπαϊκές Ημέρες για την Πολιτική Κληρονομιά”.
Τον ομιλητή παρουσίασε η γνωστή αρχαιολόγος Γεωργία Στρατούλη, η οποία αναφέρθηκε στο πολύ σημαντικό ερευνητικό και συγγραφικό του έργο, γύρω από το γνωστικό αντικείμενό του.
Αναφερόμενος στον “πρώτο υπολογιστή και στο πρώτο πλανητάριο της αρχαιότητας” ο καθηγητής είπε:
– Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι πράγματι ένα αντικείμενο πολυδιάστατο, το οποίο σύμφωνα με τις δικές μας μελέτες, αποτελεί την επιτομή της αρχαίας φιλοσοφικής σκέψης. Κυρίως της Πυθαγόρειας μαθηματικής σκέψης. Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ο πρώτος αρχαίος υπολογιστής, το πρώτο πλανητάριο και ένα πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο.
Ο πολιτισμός είναι παγκόσμιος, αλλά η ελληνική συνιστώσα είναι πολύ σημαντική, όπως είναι όλα όσα τεκταίνονται στην Ευρώπη αργότερα.
Γιατί όμως η φιλοσοφία και οι επιστήμες ξεκίνησαν από την Ελλάδα; Είναι ένα ερώτημα που το είχα από παιδί!
Η μελέτη του μηχανισμού των Αντικυθήρων, μου έδωσε την απάντηση: Η ανάπτυξη των επιστημων και της φιλοσοφίας δεν οφείλεται στο DNA των ανθρώπων, όπως πίστευαν μερικοί, αλλά στο πολυσχιδές του εδάφους της Ελλάδας, που χωρίζεται από βουνά, κοιλάδες και ποτάμια, το καθένα με τις ιδιαιτερότητές του και με τις ιδέες του. Αυτή η “ιδεοποικιλότητα” έφερε την ανάπτυξη στον πολιτισμό.
Γύρω στα 1600 π.Χ. στην Σητεία της Κρήτης, άνθρωποι κατασκευάζουν τους πρώτους “φορητούς υπολογιστές” σ΄ένα χυτήριο χαλκού, με τους οποίους υπολογίζουν τις φάσεις της σελήνης.
Αστρονομκές γνώσεις και κυρίως η τήρηση ημερολογίων, που είναι απαραίτητα για τις αγροτικές εργασίες, κατασκευάζονται στην Κνωσσό, με την εφαρμογή των μαθηματικών.
Για παράδειγμα η οκταετηρίς της Αφροδίτης, η οποία υπάρχει και στον μηχανισμό των Αντικυθήρων, στον δείκτη που καθορίζει τον χρόνο των ολυμπιακών αγώνων, γίονταν μ΄ ένα ημερολόγιο, βασισμένο τόσο στον Ήλιο όσο και στην Σελήνη.
Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται καλά μαθηματικά. Και φαίνεται ότι τέτοια μαθηματικά είχαν αναπτυχθεί τουλάχιστον από την τέταρτη χιλιετία προ Χριστού στο Αιγαίο.
Ένα προϊόν του συνδυασμού της φυσικής επιστήμης και των μαθηματικών είναι και ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, που θεωρείται η επιτομή της ελληνικής φιλοσοφίας. Έτσι μπήκαν οι βάσεις της σύγχρονης αστροφυσικής, με την παρατήρηση των φυσικών φαινομένων.
Όταν φτιάχθηκε ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, έγιναν καλές παρατηρήσεις των διαφόρων τύπων αστεροσκοπείων εκείνης της περιόδου, όπως αυτό που υπήρχε δίπλα στην αρχαία Πνύκα της Αθήνας, που χρησίμευε και ως ημερολόγιο.
Η μεγάλη έκπληξη είναι ότι τα πιο πολλά αρχαία βιβλία, ονομάζοιυν αυτόν τον μηχανισμό “πινακίδιο” δηλ. είναι το αρχαιότερο tablet!…
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων που κατασκευάστηκε μεταξύ 150-100 π.Χ. είχε ενσωματωμένο ένα “ημερολόγιο” για να μετράει την ώρα!