Τον Ιούνιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο πρώτος υπερ-υπολογιστής της Ελλάδας, διαθέσιμος στην ακαδημαϊκή κοινότητα.
Η νέα υποδομή φιλοδοξεί να συμπεριληφθεί στους 300 ισχυρότερους υπολογιστές του κόσμου.
Οι ερευνητές όλων των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των ερευνητικών κέντρων της Ελλάδας θα έχουν στη διάθεσή τους, μέσω ενός πανελλαδικού οπτικού δικτύου νέας γενιάς, τον συγκεκριμένο υπερ-υπολογιστή, που θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη επιστημονικών και τεχνολογικών εφαρμογών μεγάλης κλίμακας.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, με πρωτοβουλία του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας η εγκατάσταση του εθνικού υπολογιστικού συστήματος υψηλών επιδόσεων (High Performance Computer-HPC), βρίσκεται στην τελική του φάση στο κεντρικό του κτίριο στο Μαρούσι, με τη συνδρομή του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ).
Ειδικά τεχνικά χαρακτηριστικά
Η υπολογιστική ισχύς του νέου συστήματος, φτάνει τα 180 TFlops (τρισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο). Διαθέτοντας 426 υπολογιστικούς κόμβους, προσφέρει συνολικά πάνω από 8500 επεξεργαστικούς πυρήνες (CPU cores) διασυνδεμένους σε δίκτυο FDR Infiniband, μια τεχνολογία διασύνδεσης που προσφέρει πολύ χαμηλή καθυστέρηση (low latency) και υψηλό εύρος ζώνης (high bandwidth). Τέλος, το σύστημα θα διαθέτει και σύγχρονα εργαλεία λογισμικού για την ανάπτυξη εφαρμογών όπως μεταγλωττιστές, επιστημονικές βιβλιοθήκες και δημοφιλείς σουίτες επιστημονικών εφαρμογών.
Ο Αναπλ. Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είμαστε ευτυχείς που και η ελληνική ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα αποκτά επιτέλους μία σύγχρονη υποδομή υπερϋπολογιστή. Η εκτέλεση ανταγωνιστικής έρευνας σε όλους σχεδόν τους επιστημονικούς κλάδους προϋποθέτει τη διαθεσιμότητα υπολογιστικών μέσων μεγάλης κλίμακας και υψηλής επίδοσης. Το ΥΠΟΠΑΙΘ, από κοινού με το ΕΔΕΤ, θα φροντίσει να διατηρηθεί η νέα αυτή υποδομή σε υψηλό επίπεδο, που να ανταποκρίνεται στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις όλων των ενεργών ερευνητών μας.»
Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας – Διασυνδέοντας την Έρευνα και την Εκπαίδευση: www.grnet.gr, hpc.grnet.gr
PRACE Research Infrastructure (http://www.prace-ri.eu)
Για το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ ΑΕ)
Η ΕΔΕΤ Α.Ε. αναπτύσσει και διαχειρίζεται το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας κατά το πρότυπο των αντίστοιχων Ερευνητικών και Εκπαιδευτικών Δικτύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρέχει στην ερευνητική και εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας τις πλέον σύγχρονες δικτυακές τεχνολογίες και καινοτόμες υπηρεσίες για την ανάπτυξη προηγμένων εφαρμογών. Με περισσότερα από 9.000 χλμ οπτικών ινών και σύγχρονο οπτικό εξοπλισμό, διασυνδέει περισσότερους από 100 φορείς, στους οποίους περιλαμβάνονται όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, Ερευνητικά Κέντρα, καθώς και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, και εξυπηρετεί, σε καθημερινή βάση, περί τους 500.000 χρήστες.