Τι θα επιφέρει η νέα άφιξη της τρόικας

Άρθρο της Μαριάννας Ιατρίδου

Εδώ και λίγες εβδομάδες και αφού η Τρόικα κατέφθασε στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών έχει κυριολεκτικά σημάνει συναγερμός καθώς από τις εξελίξεις των αμέσως επόμενων ημερών και εβδομάδων θα κριθεί η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.
 Μέσα σε αυτό το διάστημα η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να έχει καταλήξει τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) αλλά και να έχει σημειώσει πρόοδο στις συζητήσεις με την τρόικα για τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις της επόμενης τριετίας, τα οποία αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

Το οικονομικό επιτελείο θέτει επί τάπητος όλα τα ανοιχτά και δύσκολα ζητήματα στο «μέτωπο» της φορολογίας, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών και του ΦΠΑ, οι φόροι στα ακίνητα και η νέα περικοπή των φοροαπαλλαγών.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, επιδιώκοντας τη μέγιστη πολιτική συναίνεση και τη λιγότερη ίσως πιθανή λαϊκή αντίδραση, καλεί με επιστολή του τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.
Οι προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών

• Πόθεν έσχες σε όλους τους φορολογούμενους

• Αντικειμενικά κριτήρια για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις

• Ενοποίηση φόρων στα ακίνητα

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως «όλα μπορούν να συζητηθούν, αρκεί να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος. Αρκεί να μπορούμε να αναπληρώσουμε κάθε μέτρο με κάτι άλλο».
Όσον αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ και την πιθανή μείωση τους, ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι «θα πρέπει να δούμε ποια θα είναι η επίπτωση στη συγκεκριμένη δημοσιονομική κρίση στο έλλειμμα το δημοσιονομικό του 2012».
Από την πλευρά της, η ΝΔ προτείνει μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23%, του μεσαίου στο 9% από 13% και του χαμηλού συντελεστή στο 5% και θέσπιση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% (flat tax) σε όλες τις επιχειρήσεις.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αφού λάβει το «πράσινο φως» από την τρόικα, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου η τρόικα θα ζητήσει μεγάλες περικοπές στις πρωτογενείς δαπάνες καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για επιπλέον παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων.
Στην ατζέντα της τρόικας για τα μέτρα της επόμενης τριετίας περιλαμβάνονται:
– Η μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα κατά 150.000 άτομα μέχρι το 2015. Με δεδομένο ότι το μέτρο της εφεδρείας δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα οι ελεγκτές θα ζητήσουν ένα σαφές σχέδιο από την κυβέρνηση, με τις πιέσεις για άμεσες απολύσεις να βρίσκονται σταθερά πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
– Οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις οργανισμών του δημοσίου με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών.
-Η μείωση των επικουρικών συντάξεων που έχει περιληφθεί στην τελευταία επικαιροποίηση του μνημονίου αλλά δεν έχει προχωρήσει.
– Το ψαλίδισμα των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου(ένστολοι, δικαστικοί, γιατροί κ.α.)
– Οι μειώσεις μισθών και επιδομάτων καθώς και η κατάργηση ειδικών προνομίων στις ΔΕΚΟ
– Το μαχαίρι σε κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα
– Η περαιτέρω μείωση των δαπανών στον τομέα της υγείας.
Τα στελέχη της τρόικας ζητούν ακόμη το άμεσο άνοιγμα όλων των κλειστών αγορών και επαγγελμάτων, την κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου καθώς και την εντατικοποίηση των ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.
Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών θα τεθούν βέβαια και οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα, για τους οποίους περιμένουν να δουν τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων.
Από το προσκήνιο, όμως, δεν λείπουν και τα δυσάρεστα σενάρια. Σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Sunday Times βλέπει πιθανό το σενάριο χρεοκοπίας της χώρας μας τον Μάρτιο που λήγουν ομόλογα αξίας 14,4 δισ. ευρώ και αναφέρεται εκτενώς στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το κούρεμα.
«Οι συνομιλίες για να μειωθούν στο μισό τα χρέη της Αθήνας κατέρρευσαν αργά την Παρασκευή. Η Ελλάδα δεν έχει αρκετό ρευστό για τα 14,4 δισ. ευρώ των ομολόγων που πρέπει να αποπληρωθούν στις 20 Μαρτίου. Οι τραπεζίτες που εμπλέκονται είπαν ότι εάν δεν διασωθεί η συμφωνία μέσα στις επόμενες μέρες η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη».
Οι Sunday Times σημειώνουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται απρόθυμοι να αφήσουν την Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών αλλά φαίνεται ότι πια «ξεμένουν από επιλογές».
«Μία χρεοκοπία μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα να φύγει από το κοινό νόμισμα της Ευρώπης και να αναστήσει την δραχμή. Θα αυξήσει την πίεση της αγοράς εκ νέου στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία με τους επενδυτές να ποντάρουν σε μία έξοδο τους από το ευρώ» υπογραμμίζει η εφημερίδα.
Η Ελλάδα πρόκειται να χρεοκοπήσει σε 10 εβδομάδες βαθαίνοντας την οικονομική συμφορά της Ευρώπης και εγείροντας νέα ερωτήματα για το μέλλον του κοινού νομίσματος, ανέφερε το δημοσίευμα.