«Κούρεμα» και νέα δανειακή σύμβαση

Άρθρο της Μαριάννας Ιατρίδου

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να κλείσουν δύο πολύ κρίσιμες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους δανειστές μας. Η πρώτη και πολύ κρίσιμη είναι το γνωστό πλέον «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Η ελληνική πλευρά φαίνεται να έχει επαφές με ιδιώτες
ομολογιούχους σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινό σημείο στο θέμα του επιτοκίου για τα νέα μικρότερης αξίας ελληνικά ομόλογα που θα λάβουν ελληνικές και ξένες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες.

Πρόσφατα η κυβέρνηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η χώρα σε νομοθέτηση υποχρεωτικού «κουρέματος» και για το κομμάτι των ομολογιούχων που αρνούνται τη συμμετοχή στο σχέδιο ανταλλαγής. Προϋπόθεση της νομοθέτησης είναι να έχουν προσέλθει στο εθελοντικό κούρεμα το70% των ομολογιούχων.
Τους όρους του PSI διαπραγματεύονταν όλο το προηγούμενο διάστημα με τον εκπρόσωπο των Τραπεζών Τσαρλς Νταλάρα τα στελέχη του ΔΝΤ, τα οποία έθεταν ως προτεραιότητα στις συζητήσεις να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος. Η πίεση που έχει ασκήσει το ΔΝΤ και δευτερευόντως η Ευρώπη για χαμηλότερα επιτόκια εκτιμάται ότι απέδωσε καθώς οι ομολογιούχοι είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν ζημία σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας της τάξης του 68%.
Υπάρχει μάλιστα και μια περίπτωση κλιμακούμενου επιτοκίου, το οποίο θα άρχιζε από 3% και θα κατέληγε στη λήξη των νέων ομολόγων στο 4,75%. Προκύπτει, δηλαδή, ένα μέσο επιτόκιο της τάξης του 4%- 4,25% για ομόλογα 30ετούς διάρκειας και με 10ετή περίοδο χάριτος. Σε αυτό το σημείο, υπήρξε αντίδραση από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ, που ζήτησαν να μειωθεί το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων, έστω και οριακά, κάτω του 4%.
Η δεύτερη και εξίσου σημαντική διαπραγμάτευση έχει να κάνει με τη νέα δανειακή σύμβαση. Οι όροι που διαπραγματεύονται μόνο σκληροί θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν για τον Έλληνα πολίτη. Πληροφορίες μάλιστα θέλουν όχι μόνο την τρόικα να ζητεί τις υπογραφές των Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη προκειμένου να συναινέσει για την υιοθέτηση του νέου προγράμματος αλλά και δέσμευσης των πολιτικών αρχηγών για απαρέγκλιτη εφαρμογή των όρων της νέας δανειακής σύμβασης, κάτι μάλιστα που υπογράμμισε ο επίτροπος οικονομίας Όλι Ρεν. «Απαιτείται η σαφής και πειστική δέσμευση όλων των αρχηγών των βασικών πολιτικών δυνάμεων να παράσχουν ευρεία πολιτική στήριξη στο δεύτερο πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, διεμήνυσε ότι η πολιτική συναίνεση συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του νέου προγράμματος.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες κινούμενος στην ίδια γραμμή είπε πως «Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα μέτρα και μεταρρυθμίσεις. Και φυσικά όλα τα ελληνικά κόμματα πρέπει να συμφωνήσουν στα μέτρα και σε ένα νέο πρόγραμμα, ανεξάρτητα από τις επικείμενες εκλογές».
Στην πράξη όμως και πέρα από τις διαπραγματεύσεις το νέο «πακέτο» λιτότητας θα εκτείνεται μέχρι το 2013 και θα περιλαμβάνει: μειώσεις μισθών , απολύσεις στο δημόσιο ως συνέχεια του αποτυχημένου μέτρου της εφεδρείας ), προκειμένου να μειωθούν άμεσα κατά 150.000 άτομα οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα (συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και του έκτακτου προσωπικού), περικοπές σε συντάξεις και ειδικά μισθολόγια, αυξήσεις υφιστάμενων φόρων και μεγάλες μειώσεις δαπανών στο χώρο της Υγείας. Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, ζητεί τη μείωση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα και την κατάργηση των λεγόμενων «προνομίων» στους κανονισμούς εργασίας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, που θεωρούν ότι υποκρύπτουν μονιμότητα των υπαλλήλων. Επίσης, έμφαση αναμένεται να δοθεί στα ειδικά μισθολόγια (γιατροί ΕΣΥ, Ένοπλες Δυνάμεις, κ.λπ.), τα οποία πρέπει να προσαρμοστούν, με μείωση αποδοχών, στο νέο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου
Παράλληλα, τίθεται και το ζήτημα της δραστικής περικοπής των επικουρικών συντάξεων για την ελάφρυνση του κόστους στο ασφαλιστικό σύστημα. Επίσης, πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση του ασφαλιστικού συστήματος μετά το PSI και με τα νέα δεδομένα για βαθύτερη ύφεση και υψηλότερη ανεργία. Για τον δημόσιο τομέα, η τρόικα ζητεί επιπλέον να υπάρξουν δεσμεύσεις για την κατάργηση – συρρίκνωση ΔΕΚΟ και φορέων του Δημοσίου, καθώς και για τη μείωση κατά 30% συνολικά των κρατικών υπηρεσιών
Από αυτό το «πακέτο» τα 11 δισ. ευρώ θα αφορούν τη διετία 2011 – 2012 ενώ τα υπόλοιπα 5 – 6 δις. ευρώ θα έρθουν από τον Ιανουάριο του 2013. Το πακέτο των νέων μέτρων θα αποτελεί βασικό θέμα στις συζητήσεις που θα έχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τους αξιωματούχους της Τρόικας οι οποίοι έφθασαν με συγκεκριμένη ατζέντα απαιτήσεων στην Αθήνα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η Τρόικα δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε κανένα από αυτά τα μέτρα που ζητά ως αντάλλαγμα για το νέο δάνειο κάτι που σημαίνει ότι τους Έλληνες φορολογούμενους τους περιμένει ένας νέος Γολγοθάς με τα συνολικά μέτρα που θα φθάνουν τα 16 – 17 δις. δις. ευρώ..