Στου βελονιού την άκρη…

 

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ
ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΟΥΤΣΟΥ

Σε προηγούμενο χρονογράφημά μας, είχα ασχοληθεί με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι μας. Επίσης, είχαμε επισημάνει τις αιτίες που τα δημιούργησαν και συνεχίζουν να τα δημιουργούν. 

  Σήμερα θα έλεγα, να δούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροεπαγγελματίες και οι μικροβιοτέχνες. Δυστυχώς η δυσάρεστη διαπίστωσή μας είναι ότι όλοι αυτοί στην  συντριπτική τους πλειοψηφία, ζουν καθημερινά, με το άγχος της έξωσης, της διαμαρτυρίας των γραμματίων, των ακάλυπτων  επιταγών και της πληρωμής των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων. 
  Μόνιμος βραχνάς τους, έχει γίνει η κάλυψη των εξόδων τους για την διατήρηση της δουλειάς τους, λόγω της κάθετης πτώσης του τζίρου, της ληστρικής τακτικής των τραπεζών με τα πολύ υψηλά επιτόκια και τους τόκους υπερημερίας (τα γνωστά πανωτόκια). Απ΄ ότι διαβάσαμε στον τύπο οι ακάλυπτες επιταγές και τα διαμαρτυρόμενα γραμμάτια, το 2008 ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Για φανταστείτε λοιπόν την χρονιά που ξεκίνησε πριν από λίγο, τί έχει να γίνει;
Πάρα πολλοί αναγκάζονται να προσφεύγουν στους τοκογλύφους με τα γνωστά αποτελέσματα (υποβάθμιση, πτώχευση, κλείσιμο κ.λ.π.) της μικροεπιχείρησής τους. 
  Τα μεγάλα νοίκια, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, κάνουν ακόμη δυσκολότερη την θέση τους.
Η πίεση που δέχονται από τους προμηθευτές των προϊόντων που πωλούν, από τα μεγάλα καταστήματα και μεγάλες επιχειρήσεις στα πλαίσια του “ανταγωνισμού” και της “ελεύθερης αγοράς”, που εφαρμόζει η Ε.Ε. με τις γνωστές συνθήκες που ψήφισαν οι περισσότεροι εταίροι, οδηγεί χιλιάδες μικρούς να κλείνουν την επιχείρησή τους και να προστίθενται οι ίδιοι και μέλη της οικογένειάς τους στην λίστα της ανεργίας και την φτώχειας. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που παρέχεται, σ΄  όσους μπορούν  ακόμη να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, όλο και χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο. Όσοι δεν μπορούν να τις πληρώσουν (τις ασφαλιστικ΄ς εισφορές) σέρνονται καθημερινά στα δικαστήρια ως κατηγορούμενοι.
  Οι αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές προϊόντων, εκτοπίζουν από την αγορά τις μικρές βιοτεχνικές επιχειρήσεις.
Η επιδότηση των δανείων που εξήγγειλε η κυβέρνηση με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ, όσο και αν φαίνεται ελκυστική, έχει τόσους πολλούς γραφειοκρατικούς και πραγματικούς περιορισμούς, ώστε να μπορούν να επωφεληθούν ελάχιστοι.
  Την μεγάλη μερίδα επιδοτήσεων την παίρνουν οι μεσαίες και οι μεγάλες, για τα ελληνικά δεδομένα επιχειρήσεις. 
Γνωρίζουμε επίσης, ότι στις μικρές επιχειρήσεις των αυτοαπασχολούμενων και όσων απασχολούν 1-3 άτομα, βρίσκουν δουλειά πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα. 
Διαπιστώνουμε λοιπόν δυστυχώς, ότι ένα μεγάλο μέρος απ΄ αυτές τις θέσεις εργασίας, κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να καταργηθούν. 
Η έγνοια όμως των θιασωτών και υποστηρικτών της Ε.Ε. δεν είναι γι΄ αυτούς. Το αντίθετο μάλιστα δίνουν “Γη και Ύδωρ” στις μεγάλες  πολυεθνικές εταιρείες, για να τις ενισχύσουν στην αγορά. 
  Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε., ενώ οδηγούν με την πολιτική τους στον εκτοπισμό από την αγορά και την παραγωγή, χιλιάδες πολύ μικρές επιχειρήσεις, απλόχερα δίνουν φοροαπαλλαγή, κίνητρα και ζεστό χρήμα στους μεγαλοκεφαλαιούχους. 
Κι από την άλλη προσπαθούν να καλύψουν τις “μαύρες τρύπες” (που δημιουργούν στον προϋπολογισμό, ακριβώς αυτά τα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο) από το πενιχρό βαλάντιο των αυτοαπασχολούμενων βιοπαλαιστών. 
  Δεν είναι πολλές οι μέρες που ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της Θεσ/νίκης δήλωσε στα ΜΜΕ ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, προβλέπει το 30% των μικρομάγαζων και μικροεπιχειρήσεων να κλείσουν λόγω χρεών στην πόλη τους. Εδώ στην Καστοριά κάποιοι πρέπει να μας πουν τί γίνεται και με στοιχεία. Θα μου πείτε τί μπορούν να κάνουν; Άλλωστε η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των ιθυνόντων, είναι οι ίδιοι που εγκρίνουν αυτήν την  οικονομική πολιτική της χώρας, με την ψήφο τους χρόνια τώρα. 
Χωρίς να σκέφτονται, αυτούς που είναι κρεμασμένοι στην άκρη του βελονιού και με το πρώτο φύσημα του αγέρα θα βρεθούν κάτω στο χώμα.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με

αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής
© “Καστοριανή Εστία”