Η οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΕ προκαλεί πονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο και στα αρμόδια κλιμάκια του ΥΠΟΙΚ, ενώ το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για ενοποίηση επικουρικών και κύριων συντάξεων σε τρία Ταμεία: ένα για τους μισθωτούς, ένα για τους ελεύθερους
επαγγελματίες και ένα για τους αγρότες. Από τη μεριά τους κύκλοι των ασφαλιστικών ταμείων θεωρούν πως πολύ σύντομα θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα ακόμα και στην ομαλή καταβολή των συντάξεων κάθε μήνα.
Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης αποτελεί το γεγονός πως το 80% των απλήρωτων εισφορών προέρχεται από μικροοφειλέτες, οι οποίοι χρωστούν έως 10.000 ευρώ.
Αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τα ελλείμματα στον ΟΑΕΕ, καθώς η οικονομική κρίση συνεχίζει να γονατίζει χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι και με την «εξοντωτική» φορολογική πολιτική του ΥΠΟΙΚ.
Εκτιμάται πως οι απλήρωτες εισφορές έχουν φθάσει τα 7,4 δισ. ευρώ, καθώς το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών αδυνατεί να καταβάλει τα χρήματα, που αντιστοιχούν στις εισφορές του προς το Ταμείο, δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και απειλείται με κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του. Εδώ και μήνες περίπου 370.000 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις εισφορές τους, με αποτέλεσμα η «μαύρη» τρύπα μόνο για το 2014 να διαμορφώνεται στα 720 εκατ. ευρώ.
Λόγος εξάρτησης ασφαλισμένοι/συνταξιούχοι:
2007: 2,73
2008: 2,65
2009: 2,6
2010: 2,54
2011: 2,4
2012: 2,26
2013: 2,16
2014: 2,05
Οφειλές και ρυθμίσεις
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει την κυβέρνηση για «αντιλαϊκή» και «παράλογη» οικονομική πολιτική, καθώς, εκτός από τις εισφορές τους προς τα Ταμεία, φορολογούνται από το πρώτο ευρώ ανεξάρτητα από το ύψος των χρημάτων που λαμβάνουν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επαγγελματία, ο οποίος καλείται να πληρώσει χρήματα στην Εφορία, ενώ δεν έχει εκδώσει ούτε μια απόδειξη παροχής υπηρεσιών.
Ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ/ανά έτος – Ασφαλισμένοι που έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση/ανά έτος:
Μπροστά σε αυτά τα προβλήματα, το ΥΠΟΙΚ επιλέγει τη λύση της ρύθμισης των οφειλών, προκειμένου να παρουσιάζει λίστες με οφειλέτες, οι οποίοι χρωστούν αλλά μελλοντικά (;) θα πληρώσουν, χωρίς να εστιάζει στη λήψη δραστικών μέτρων, που θα εξομαλύνουν την κατάσταση. Ήδη σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η λύση αυτή δεν αποδίδει λόγω της χαμηλής ανταπόκρισης των ασφαλισμένων αλλά και γιατί ένα μεγάλο ποσοστό (40%) από όσους εντάχθηκαν στη ρύθμιση, αναγκάστηκαν να διακόψουν τις πληρωμές μετά την καταβολή των πρώτων δόσεων, χάνοντας παράλληλα και το δικαίωμα της περίθαλψης. Ειδικότερα, από τον Ιούλιο του 2013 έως σήμερα, μόλις το 43% εξυπηρετεί τις δόσεις του.
Συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ/ανά έτος:
Εκτιμάται πως περίπου 1 εκατ. άνθρωποι δεν έχουν πλέον πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Παράλληλα, πλήθος ελεύθερος επαγγελματιών, που έχουν σταματήσει να καταβάλουν εισφορές, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των κατασχέσεων. Πληροφορίες αναφέρουν πως το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) θα έχει αποστείλει μέσα στο καλοκαίρι άλλα 92.000 ειδοποιητήρια σε ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές που κυμαίνονται από 5.000-15.000 ευρώ, οι οποίοι αν δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση μέσα σε 20 ημέρες, τότε θα απειλούνται με κατασχέσεις. Την ίδια στιγμή, μετά την άρνηση της Τρόικας για αύξηση των δόσεων σε 100, το Υπουργείο Εργασίας εξετάζει το σενάριο να δοθεί η δυνατότητα στον οφειλέτη να πληρώνει οποιοδήποτε ποσό μπορεί κάθε μήνα, έτσι ώστε να καθίσταται «ενήμερος» και να αποφεύγει έτσι ενδεχόμενη κατάσχεση περιουσιακών του στοιχείων.
Σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθεί η κατάσταση η ΓΣΕΒΕΕ, από κοινού με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), έχει διαμορφώσεις δύο προτάσεις. Ειδικότερα, προτείνει να κεφαλαιοποιηθούν και να «παγώσουν» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και να μεταφερθεί ο χρόνος κατά τον οποίο δεν έχουν καταβληθεί εισφορές ως «πλασματικός» στο τέλος του ασφαλιστικού βίου, με δυνατότητα εξαγοράς του, όπως ισχύει με τα χρόνια σπουδών ή στράτευσης. Παράλληλα, να δίνεται η δυνατότητα σε ασφαλισμένους να μπορούν να επιλέγουν ασφαλιστική κατηγορία, ώστε να ενεργοποιηθεί εκ νέου ένα μεγάλο ποσοστό των ελεύθερων επαγγελματιών και να ενισχυθούν τα έσοδα του Ταμείου.
Zougla.gr