Άρθρο του Δημήτρη Ιατρίδη
Οι λίμνες και οι ποταμοί ανέκαθεν αποτελούσαν λεκάνες απορροής και αγωγοί διέλευσης των αστικων λυμάτων!
Ήταν η εύκολη λύση για όλους τους αυτοδιοικητικούς, να κρύψουν κάτω από το “χαλί”, ένα πρόβλημα που δημιούργησε η βίαιη “αστικοποίηση” των αγροτικών πληθυσμών στα χρόνια της μεγάλης ανάπτυξης.
Εδώ στην περιοχή μας αυτό τον “ρόλο” ανέλαβαν παρά την θέλησή τους… τόσο η λίμνη της Καστοριάς όσο και ο ποταμός Αλιάκμονας!
Όταν το πρόβλημα έγινε ορατό ήταν πλέον αργά και οι “αποθεραπείες” που άρχισαν, έγιναν γρήγορα αντικείμενο εκμετάλλευσης χωρίς αποτέλεσμα, από τους “κομπογιαννίτες” και τους “σκιτζήδες” που παρίσταναν τους “ειδήμονες” για να τα οικονομήσουν…
Πρώτα η λίμνη μας που υποβλήθηκε σε 38 “διαγνώσεις” (βλ. μελέτες) και άλλες τόσες αναλύσεις των… ούρων, που εκβάλλουν ακόμα σ΄ αυτή οι ανεξέλεγκτοι αγωγοί αποχέτευσης οι οποίοι δεν έχουν καταγραφεί στα… δημοτολόγια της ΔΕΥΑΚ!
Η λίμνη της Καστοριάς έγινε συνώνυμη με τις διοξείνες και τα κυανοφύκη που προκάλεσε η ανεξέλεγκτη ρύπανσή της και από πολλούς επιστήμονες θεωρείται “κλινικά νεκρή” που μόνο σ΄ένα θαύμα μπορεί να ελπίζει…
Για τον λόγο αυτό κάποιοι – ίσως από τύψεις – φρόντισαν να δημιουργήσουν ένα ζωντανό μουσείο μ΄όλα τα είδη ψαριών της λίμνης, για να μαθαίνουν οι νεότεροι… Και μια καλλιμάρμαρη αίθουσα τελετών, για να μνημονεύεται στο μέλλον η λίμνη μαζί με όλους τους μεταστάντες. Στα φιλολογικά μνημόσυνα που διοργανώνουν…
Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι και ο “αργυροδίνης” Αλιάκμονας παρουσίασε τα ίδια συμπτώματα με την λίμνη, μόνο που λόγω… κινητικότητας η ρύπανση δεν ήταν ορατή δια γυμνού οφθαλμού, όλους τους μήνες του χρόνου. Εδώ το πρόβλημα είναι υποβρύχιο, για να μην πούμε υπόγειο, διότι τα αστικά λύματα των οικισμών που καταλήγουν στο ποτάμι έχουν εισχωρήσει στον υδροφόρο ορίζοντα απ΄ όπου υδρεύεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού του νομού Καστοριάς.
Τις τελευταίες δεκαετίες ο Αλιάκμονας έγινε πεδίο αμμοληψιών απ΄ όπου ο κατασκευαστικός κλάδος προμηθευόταν ανέξοδα τα υλικά του σκυροδέματος. Και στην συνέχεια για να καλύψουν τους κρατήρες που άνοιγαν στην παρόχθια ζώνη, έριχναν μέσα όλα τα υλικά κατεδαφίσεων από τα γκρεμισμένα σπίτια της περιοχής.
Πρόσφατα αποκαλύψαμε στο περασμένο φύλλο της “Καστοριανής Εστίας”, ότι με την ανοχή αν όχι και με την υπόδειξη του Δήμου Καστοριάς, οι κατασκευαστές των αποχετευτικών δικτύων, ρίχνουν όλα τα υπολείμματα των εκσκαφών στο ποτάμι!!! Τα οποία περιέχουν ασφαλτόμιγμα και κάποια άλλα παράγωγα του πετρελαίου.
Το κακό είναι ότι ουδείς ασχολείται πλέον με περιβαλλοντικά ζητήματα από την στιγμή που προέχουν τα ζητήματα επιβίωσης των κατοίκων. ΄
Έστω κι αν αυτή επηρεάζεται άμεσα από τα πρώτα…
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με
αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής
διεύθυνσης του ιστολογίου παραγωγής
© “Καστοριανή Εστία”