Αμφίπολη: Αποκαλύπτεται ο τύμβος Καστά. Συλημένος ή όχι ο τάφος;

Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης -από την ΚΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων- για την αποκάλυψη του ταφικού μνημείου. Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότερος κόσμος από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό επισκέπτεται την περιοχή, προκειμένου να ενημερωθεί αλλά και να προσπαθήσει να δει από κοντά τις ανασκαφές.


Βέβαια, όπως έχουν τονίσει οι επικεφαλής των αρχαιολογικών ερευνών, αλλά και ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, αυτήν την περίοδο δεν είναι εφικτό να γίνουν ξεναγήσεις στον εν λόγω χώρο.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του Υπ. Πολιτισμού για την πορεία των αρχαιολογικών ανασκαφών στον τάφο της Αμφίπολης, «αφαιρέθηκαν ακόμη δέκα λιθόπλινθοι, που αποτελούσαν την εβδόμη και ογδόη σειρά, στον τοίχο σφράγισης. Απομένουν τρεις σειρές προς αποδόμηση του συνόλου των έντεκα δόμων. Έτσι, αποκαλύφθηκε η συνέχεια της πρόσοψης της εισόδου του μνημείου, με διάκοσμο όμοιο με αυτόν των πλαϊνών τοίχων. Δηλαδή, νωπογραφία λευκού χρώματος, εξαιρετικά επιμελημένη, που μιμείται τον μαρμάρινο περίβολο».

Καθώς τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα σε αυτό το εντυπωσιακό μνημείο, το υπουργείο ενημερώνει σχεδόν καθημερινά τους πολίτες για την πορεία των ανασκαφών.

Όπως προσθέτει, «παράλληλα, αποκαλύπτονται, κάτω από τα επίκρανα, οι μαρμάρινες παραστάδες του θυρώματος, οι οποίες επικαλύπτονται, επίσης, από λευκή νωπογραφία.

» Με τη μερική αφαίρεση χωμάτων, που βρίσκονται πίσω από την είσοδο, αποκαλύπτεται η πίσω πλευρά της εισόδου, ιδιαιτέρως επιμελημένη, αντίστοιχη της προσόψεως.

» Επί της νωπογραφίας των επιστυλίων της σώζονται ίχνη κόκκινου και μαύρου χρώματος. Η πλαϊνή και πίσω όψη των ιωνικών επικράνων των παραστάδων, που επικαλύπτονται από νωπογραφία, είναι επιζωγραφισμένες με τα ίδια χρώματα».

Εξαιρετικό ενδιαφέρον, επίσης, έχει το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, «έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται και οι πλαϊνοί τοίχοι του προθαλάμου. Είναι επενδεδυμένοι με μάρμαρο Θάσου και κοσμούνται στο ανώτερο μέρος τους με ιωνικό επιστύλιο, επί του κυματίου του οποίου σώζονται ίχνη μαύρου και κόκκινου χρώματος».

Ο υπουργός Πολιτισμού για τα σενάρια περί πιθανής ανακάλυψης του τάφου του Μ. Αλεξάνδρου

Ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας ρωτήθηκε μεταξύ άλλων σχετικά με τα σενάρια τα οποία έχουν φουντώσει τελευταία και κάνουν λόγο για πιθανή ανακάλυψη του τάφου του Μ. Αλεξάνδρου.

Όπως απάντησε: «Αυτό το οποίο μπορεί κανείς υπεύθυνα να πει είναι ότι οι διαστάσεις του μνημείου και η καλλιτεχνική επιμέλεια του μνημείου μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είμαστε μπροστά σε ένα σημαντικό εύρημα. Τα δεδομένα μάς επιτρέπουν να λέμε τι βρίσκουμε και όχι οι προγνώσεις μας. Είναι λάθος να κάνουμε προγνώσεις και να φουντώνουν τα σενάρια. Είναι λάθος να βιαζόμαστε. Δυστυχώς ή ευτυχώς, η αρχαιολογική έρευνα δεν συμβαδίζει με τη δική μας ανυπομονησία».

Συλημένος ή όχι ο τάφος;
Ένα από τα μεγάλα μυστήρια που προσπαθούν αυτήν τη στιγμή να λύσουν μεταξύ άλλων οι αρχαιολόγοι αφορά στο εάν ο τάφος έχει συληθεί ή όχι. Αν και το τελευταίο 48ωρο υπήρξαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για δηλώσεις της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί, η ίδια διευκρίνισε ότι «η ανασκαφική έρευνα θα δείξει αν ο τάφος έχει συληθεί ή όχι». Παράλληλα, το Υπουργείο Πολιτισμού έκανε γνωστό ότι: «Κάθε άλλη απόδοση της δήλωσής της συνεπώς δεν ευσταθεί». Η κα Περιστέρη μίλησε για «έναν μοναδικό τάφο όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο, αλλά και στα Βαλκάνια», ενώ επιβεβαίωσε ότι η περίβολος του ταφικού μνημείου είναι έργο του Δεινοκράτη, όπως και ο τάφος, και χρονολογούνται το 325-300 π.Χ.

Zougla.gr