Ένα διαρκές οικολογικό “έγκλημα” συντελείται τα τελευταία αρκετά χρόνια στον ποταμό Αλιάκμονα, με “δράστη” τον Δήμο του Άργους Ορεστικού, ο οποίος με πέντε τουλάχιστον υπέργειους και υπόγειους αγωγούς, κατευθύνει απροκάλυπτα τα αστικά λύματα στο ποτάμι!
Στο Άργος είναι πλέον κοινό μυστικό ότι η πόλη τους είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής του
Αλιάκμονα και παρόλο που διαθέτει από το 2009 ένα ολοκληρωμένο αποχετευτικό
σύστημα, αυτό δεν λειτούργησε ποτέ και ούτε συνδέθηκε μέχρι σήμερα με τον βιολογικό
καθαρισμό της ΔΕΥΑΚ, που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου και σε απόσταση αναπνοής από τα τελευταία σπίτια της άνω πόλης!
Εντυπωσιακά είναι τα ευρύματα της δημοσιογραφικής έρευνας, που έκανε η “Καστοριανή Εστία” στο παραποτάμιο δάσος του Άργους, όπου κατευθύνονται οι αγωγοί αποχέτευσης, καμουφλαρισμένοι όμως από πυκνή βλάστηση, που φρόντισε η μητέρα φύση… (βλ. video στο kastoriani estia.blogspot.com).
Αντίθετα ο Δήμος, φρόντισε με ευρωπαϊκά κονδύλια, να θωρακίσει την κοίτη των αγωγών με ζαρζανέτια, για να μην υπάρχουν… απώλειες στα λύματα καθοδόν προς το ποτάμι…
Ανυπολόγιστες είναι και οι ποσότητες των λυμάτων που εκχύνονται στον Αλιάκμονα από τον οποίο υδροδοτούνται δεκάδες οικισμοί στην μακρινή πορεία του μέχρι τον Θερμαϊκό!
Το ζητούμενο όμως είναι ότι ο Δήμος και ειδικά η παρούσα Δημοτική Αρχή του Πάνου Κεπαπτσόγλου, αν και γνωρίζει το πρόβλημα από την προηγούμενη θητεία της, δεν φρόντισε να ενεργοποιήσει το νέο αποχετευτικό σύστημα, το οποίο κόστισε περίπου 4,5 εκατ. ευρώ εκτός από τα αντλιοστάσια!
Η περιοχή όπου εκβάλουν οι αγωγοί τα λύματα, θεωρείτα εξαιρετικού φυσικού κάλλους και αποτελεί βιότοπο της άγριας πανίδας αλλά και μοναδικό πνεύμονα οξυγόνου για την πόλη του Άργους.
Επίσης προστατεύεται από την ευρωπαϊκή οδηγία Natura 2000, η οποία προβλέπει σοβαρότατες κυρώσεις για κάθε παραβατικοτητα.
Η εφημερίδα μας κατέθεσε εγγράφως τα παρακάτω ερωτήματα προς τον Δήμο Άργους Ορεστικού πριν από δέκα μέρες αλλά απάντηση δεν πήρε ακόμα:
1. Πότε ολοκληρώθηκε η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου, πόσο κόστισε συνολικά το έργο και γιατί δεν λειτούργησε ποτέ;
2. Γιατί δεν υπάρχει σύνδεση με τον βιολογικό καθαρισμό και τα λύματα καταλήγουν στον ποταμό Αλιάκμονα;
3. Έχει υπολογισθεί η επιβάρυνση του οικοσυστήματος του ποταμού από τον οποίο υδρεύονται δεκάδες οικισμοί εντός και εκτός νομού;
4. Γνωρίζει ο Δήμος τις συνέπειες από την παραβίαση της Κοινοτικής Οδηγίας για την σύνδεση όλων των αποχετευτικών δικτύων με τον κεντρικό βιολογικό καθαρισμό σε επίπεδο νομού;