Άρθρο της Μαριάννας Ιατριδου
Με την έλευση του 2012 νέες αυξήσεις θα δούμε στους ήδη υπερβολικά φουσκωμένους και επιπλέον επιβαρυμένους με το χαράτσι, λογαριασμούς της ΔΕΗ. Μάλιστα, η αντίδραση της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ για την αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν έντονη και απρόσμενη. Υποστήριξε ότι ακόμη και με αυτές τις αυξήσεις σε λίγους μήνες η διοίκηση της επιχείρησης θα αναγκαστεί και πάλι να ζητήσει νέες, «γιατί η χρεοκοπία της ΔΕΗ είναι αναπόφευκτη».
Μάλιστα, στελέχη της ΓΕΝΟΠ σημειώνουν ότι η εντολή του κ. Παπακωνσταντίνου προς τη διοίκηση της ΔΕΗ, για κατάργηση της έκπτωσης που έχουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της επιχείρησης στο τιμολόγιο του ρεύματος αποτελεί κίνηση αντιπερισπασμού της κοινωνίας. Προσθέτουν δε, ότι η έκπτωση έχει δοθεί στο πλαίσιο συλλογικής σύμβασης ως μισθολογική απολαβή και η κατάργηση της θα πρέπει να συνυπολογιστεί στις γενικότερες περικοπές των μισθών των εργαζομένων της ΔΕΗ, που σύμφωνα με το νόμο δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες από το 35% των απολαβών τους το 2009. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η έκπτωση που τους παρέχεται είναι της τάξης του 80%, την ώρα που άνεργοι και άλλοι δικαιούχοι έκπτωσης δεν μπορούν να ενταχθούν σε αυτή γιατί όπως λένε «η διαδικασία έχει κολλήσει στο Υπουργείο Οικονομικών».
«H αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 9,2% συν 3% στο τέλος ΑΠΕ, είναι τουλάχιστον προκλητική και εκτός χρόνου και τόπου», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης, σημειώνοντας σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ότι «ο λογαριασμός της ΔΕΗ έχει γίνει το τελευταίο διάστημα ο φόβος και ο τρόμος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Είναι ο εφιάλτης των αυξήσεων και των επιβαρύνσεων».
«Η νέα χρονιά μπαίνει με τις χειρότερες προοπτικές. Η αδιέξοδη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση με τις συνεχείς αυξήσεις φόρων και τελών επί δικαίων και αδίκων, την επιβολή των νέων εξαντλητικών τεκμηρίων αλλά και τις αυξήσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, θα δώσουν την χαριστική βολή στις επιχειρήσεις αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κ. Μίχαλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης σε ότι αφορά στα νέα τεκμήρια που θα ισχύσουν για τα εφετινά εισοδήματα αλλά και για την αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι οι φορολογούμενοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αδύνατον να ανταποκριθούν σε αυτά τα νέα δεδομένα, και το αποτέλεσμα των αποφάσεων αυτών της κυβέρνησης θα είναι η αύξηση των λουκέτων στις επιχειρήσεις και η εξαθλίωση του κοινωνικού συνόλου και πρόσθεσε: «το ΕΒΕΑ καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της και να κατανοήσει επιτέλους ότι με τις οριζόντιες αυτές πολιτικές, όπως άλλωστε συνέβη και τα τελευταία δυο χρόνια, δεν θα πετύχει τον στόχο της αύξησης των δημοσίων εσόδων. Όλη η προσοχή πρέπει να στραφεί στην κατάρτιση ενός νέου, δίκαιου φορολογικού συστήματος, στην ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών και ταυτόχρονα, στην προώθηση όλων εκείνων των αναγκαίων αναπτυξιακών δράσεων που θα δώσουν ένα τέλος στην βαθιά ύφεση που πλήττει την Ελληνική Οικονομία».
Το θέμα είναι ότι όταν μία επιχείρηση αυξάνει την τιμή της υπηρεσίας ή του προϊόντος που διαθέτει, ο καταναλωτής περιμένει βελτίωση ή τουλάχιστον διατήρηση της ποιότητας του συγκεκριμένου προϊόντος/ υπηρεσίας. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει στην περίπτωση της ΔΕΗ, αφού οι συνεχείς διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα, μόνο αυτό δε μαρτυρούν. . Με τη ΔΕΗ οι αυξήσεις σε επιχειρήσεις και οικιακούς καταναλωτές φτάνουν έως το 15% (του ειδικού τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας περιλαμβανομένου), ενώ η διοίκηση είχε ζητήσει και 20%!
Λαμβάνοντας, υπόψη ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια μιλούσαμε για μια καθαρά μονοπωλιακή επιχείρηση σε ολόκληρη τη χώρα, να τονίσουμε ότι το συνολικό χρέος της επιχείρησης έφτασε το 2011 τα 4,5 δισ. ευρώ με την επιχείρηση και το ΥΠΕΚΑ να θέτουν θέμα επιβίωσης της παρότι τα τελευταία δύο χρόνια τα τιμολόγια του ρεύματος αυξήθηκαν τουλάχιστον 10 φορές. Μάλιστα, μέσα στο 2012 πρέπει να καταβληθούν 1,2 δισ. ευρώ τοκοχρεολυσίων εκ των οποίων τα 700 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του έτους.
Θα μπορούσε, λοιπόν, κανείς να παρομοιάσει την ΔΕΗ σαν μία μικρογραφία της Ελλάδας. Κοινά στοιχεία τους είναι η ανορθολογική διαχείριση του πλεονάζοντος ανθρώπινου δυναμικού, οι ξεπερασμένες υποδομές, η πολιτική και διοικητική ηγεσία που διαχειρίζεται αλλά δεν διοικεί και η συνδικαλιστική ηγεσία που επιδιώκει να συνδιοικεί θέτοντας “βέτο” σε πολλά κρίσιμα σημεία που θεωρεί ότι θίγονται συμφέροντα.