Απαιτείται η τοποθέτηση «έξυπνου» μετρητή – Κέρδος από τις ώρες χαμηλής ζήτησης, μεγάλης συμμετοχής ΑΠΕ και από τη λειτουργία μηχανών τις φθηνές ώρες
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διεργασίες από τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να κάνουν πρεμιέρα τα πορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος. Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η όσο το δυνατόν πιο άμεση κυκλοφορία των πρώτων δυναμικών τιμολογίων, ώστε τόσο οι καταναλωτές με «έξυπνους» μετρητές να μπορούν να επωφεληθούν από τις χαμηλές χονδρεμπορικές τιμές τις μεσημεριανές ώρες (μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ) όσο και να μειωθούν στο ελάχιστο οι περικοπές της πράσινης ηλεκτροπαραγωγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ενεργοποίηση των πορτοκαλί τιμολογίων αναμένεται να είναι έτοιμο στα τέλη Οκτωβρίου, κάτι που συζητήθηκε και σε ευρεία σύσκεψη την περασμένη εβδομάδα, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου, της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και των επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και της αρμόδιας Διεύθυνσης Ρύθμισης και Εποπτείας Αγορών Λιανικής και Καταναλωτών.
Πόσο συμφέρουν
Τα πορτοκαλί τιμολόγια θα κοστολογούν την κιλοβατώρα ώρα-ώρα μέσα στο 24ωρο και θα δίνουν στους καταναλωτές την ευκαιρία να προγραμματίζουν τη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών τους στις ώρες που η χρέωση είναι πιο χαμηλή. Ουσιαστικά, σύμφωνα με αναλυτές, τα εν λόγω τιμολόγια θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στους καταναλωτές, οι οποίοι θα μπορούν να είναι ευέλικτοι στις οικιακές δουλειές (πλυντήρια ρούχων και πιάτων, μαγείρεμα κ.λπ.) και να τις πραγματοποιούν στη ζώνη χαμηλής χρέωσης, από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Από την άλλη, ο μη σωστός προγραμματισμός ή η απότομη άνοδος των τιμών χονδρικής θα επιβαρύνουν τον καταναλωτή για όση ώρα βρίσκονται σε υψηλά.
Απαραίτητη προϋπόθεση για όποιον ενδιαφέρεται να μπει στο δυναμικό τιμολόγιο είναι να έχει εγκαταστήσει τον «έξυπνο» μετρητή ρεύματος, ενώ θα είναι πιο χρηστικό στους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν εξοικονόμηση ρυθμίζοντας τις γραμμές παραγωγής ή τις ενεργοβόρες συσκευές τις ώρες χαμηλής κατανάλωσης.
Αυτή τη στιγμή «έξυπνο» μετρητή διαθέτουν περίπου 600.000 συνδέσεις, κυρίως στη Μέση Τάση και ορισμένοι επαγγελματικοί πελάτες στη Χαμηλή Τάση στα 25 KVA. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΔΔΗΕ, πέραν των 600.000 τηλεμετρητών που ήδη είναι εγκατεστημένοι, ως το τέλος του χρόνου θα έχουν τοποθετηθεί επιπλέον 50.000, ενώ το 2025 στόχος είναι να εγκατασταθούν ακόμα 300.000 μετρητές. Με ορίζοντα το 2030, αναμένεται να ολοκληρωθεί και η εγκατάστασή τους στους πάνω από 7 εκατομμύρια πελάτες του ελληνικού δικτύου.
Οι προμηθευτές
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρατηρήσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας αφορούν τόσο τον χρόνο που απαιτείται για την προετοιμασία και την ενημέρωση των πελατών τους όσο και το γεγονός ότι ορισμένοι από τους υφιστάμενους «έξυπνους» μετρητές που έχει τοποθετήσει ο ΔΕΔΔΗΕ είναι απλώς ηλεκτρονικοί μετρητές και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν δυναμικά τιμολόγια.
Πάντως, η ΡΑΑΕΥ έχει προγραμματίσει για αυτή την εβδομάδα δύο συναντήσεις με προμηθευτές για τους τύπους των «πορτοκαλί» τιμολογίων που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά. Επίσης, η τιμολόγηση μπορεί να γίνεται και με βάση τις τιμές χονδρικής ανά 15λεπτο ή ανά 30 λεπτά, με τους περισσότερους εκπροσώπους εταιρειών προμήθειας ωστόσο να προωθούν την ανά ώρα τιμολόγηση.
Προσδοκίες
Τα νέα αυτά τιμολόγια αναμένεται να προσφέρουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε συγκεκριμένες χρονικές ζώνες του 24ώρου, οδηγώντας σε μείωση του ενεργειακού κόστους με στόχο να μεταφερθεί μεγάλο μέρος της κατανάλωσης στις ώρες που υπάρχει περίσσεια ηλεκτρικής παραγωγής λόγω των ΑΠΕ. Με βάση τη χθεσινή εικόνα στη χονδρική αγορά, η μέση τιμή της μεγαβατώρας εμφανίζει μια μικρή μείωση και διαμορφώνεται στα 118,37 ευρώ. Ετσι, με αυτό το δεδομένο και εφόσον δεν μεσολαβήσουν κάποια άλλα έκτακτα γεγονότα, το ΥΠΕΝ «φουλάρει» τις μηχανές για να προετοιμάσει το έδαφος στα «πορτοκαλί» τιμολόγια.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή ορισμένες αλλαγές και στο «νυχτερινό» τιμολόγιο, οι οποίες θα αφορούν περίπου 1,4 εκατ. καταναλωτές. Οι καταναλωτές αυτοί αντιστοιχούν περίπου στο 10% της ζήτησης, γι’ αυτό και έχει δοθεί προτεραιότητα στα δυναμικά τιμολόγια που θα αντιπροσωπεύουν το 46% της κατανάλωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, στα σχέδια του ΥΠΕΝ είναι να αλλάξουν οι ώρες των χαμηλών χρεώσεων, ώστε να συμβαδίζουν με τις ώρες που οι τιμές χονδρικής είναι μειωμένες.