Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Νοσοκομειακών Γιατρών του ΑΧΕΠΑ, η Θεσσαλονίκη δεν έγινε ακόμα Μπέργκαμο, αλλά δεν απέχουμε πολύ
Στο μακάβριο και οδυνηρό δίλημμα να επιλέξουν ποιους ασθενείς με κορονοϊό covid-19 να περιθάλψουν με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και ποιους να αφήσουν στη… μοίρα τους αναμένεται να βρεθούν σήμερα Τρίτη 10 Νοεμβρίου οι γιατροί του ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Το νοσοκομείο, το οποίο έχει εφημερία, αναμένει πολλές εισαγωγές, αλλά δεν υπάρχει ούτε μία άδεια κλίνη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς με κορονοϊό!
Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών του ΑΧΕΠΑ και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Θανάσης Σιούλης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «όπως είναι σήμερα η κατάσταση, δυστυχώς, δεν θα μπορέσουμε ούτε να αγγίξουμε έναν ασθενή ηλικίας 85 ετών και άνω».
Ο κ. Σιούλης έκανε λόγο για ιδιαίτερα οριακές καταστάσεις, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να μην έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που βρέθηκε το Μπέργκαμο της Ιταλίας την περασμένη άνοιξη, ωστόσο, δεν απέχουμε και πολύ από αυτό. «Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός και θα δούμε στην πράξη, τι μπορεί να γίνει. Όταν ξεκινάει η εφημερία και δεν έχουμε ούτε ένα κρεβάτι άδειο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για κορονοϊό, η οποία έχει 25 κλίνες, γίνεται αντιληπτό ότι είναι πολύ οριακή και κρίσιμη η κατάσταση. Η ΜΕΘ για τον κορονοϊό γέμισε το βράδυ της Δευτέρας. Για τους καινούργιους ασθενείς ίσως χρησιμοποιήσουμε φορητούς αναπνευστήρες, ίσως έχουμε μεγαλύτερη επιτήρηση στους θαλάμους, θα δούμε τι θα κάνουμε. Είμαστε σε συνθήκες πολέμου. Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο να προχωρούμε σε επιλογές ασθενών. Αναμένεται ότι σήμερα θα το αντιμετωπίσουμε αυτό στο ΑΧΕΠΑ», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Σιούλης..
Ασθενείς 150 γιατροί και νοσηλευτές στο ΑΧΕΠΑ
Το πρόβλημα στο ΑΧΕΠΑ εντείνεται ακόμα περισσότερο, εξαιτίας του γεγονότος ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός από τους «στρατιώτες» της πρώτης γραμμής της μάχης, γιατροί και νοσηλευτές, ασθενούν. Εκπρόσωποι των εργαζομένων εκτιμούν ότι σήμερα στο ΑΧΕΠΑ φτάνουν τους 150 οι εργαζόμενοι που ασθενούν ή που βρίσκονται σε καραντίνα.
Λίγο – πολύ ίδια είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Προκειμένου να εξοικονομηθεί χώρος και κρεβάτια για ασθενείς με covid-19, μεταφέρονται ολόκληρες κλινικές από άλλα νοσοκομεία στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ακόμα και σε ιδιωτικές κλινικές.
Πηγή: ethnos.gr