Αποκλειστικά ένα μήνα προθεσμία, όλο τον Ιούλιο, θα έχουν οι δανειολήπτες που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού για να αιτηθούν (στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους)την κρατική επιδότηση για τις δόσεις των δανείων τους που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Ιουλίου για τις αιτήσεις επιδότησης συμπίπτει με τη λήξη της νέας τρίμηνης παράτασης στον νόμο 4605/2019 που εξασφάλισε η κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Οι επόμενες τρεις εβδομάδες θα καθορίσουν το τελικό πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης για την κάλυψη των δόσεων δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία κορονοϊόπληκτων δανειοληπτών και το σχέδιο θα λάβει τη μορφή νόμου μέσα στον Ιούνιο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, από σήμερα ή το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα, οι τράπεζες θα αποστείλουν στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους το σύνολο των στοιχείων (πλήθος, ύψος και συμπεριφορά δανείων) των δανειοληπτών που πλήττονται από τον κορονοϊό και χρήζουν προστασίας της πρώτης κατοικίας τους. Αφού οριστικοποιηθεί η περίμετρος των δικαιούχων, τα στοιχεία θα αποσταλούν στους Θεσμούς προς συνολική διαπραγμάτευση του σχεδίου της κυβέρνησης, το οποίο θα έχει επίσης κοστολογηθεί. Η διαπραγμάτευση εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου προκειμένου το σχέδιο νόμου να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Από πλευράς τραπεζών εκτιμάται ότι η περίμετρος των δικαιούχων διαμορφώνεται σε 300.000 δανειολήπτες.
Η Κομισιόν για το σχέδιο κρατικής επιδότησης
Στην έκτη Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Κομισιόν που δημοσιεύτηκε χθες, αναφέρεται ότι το σχήμα της ελληνικής κυβέρνησης για την προσωρινή επιχορήγηση σε δόσεις στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία, έχει στόχο να ανακουφίσει κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την πανδημική κρίση. Το σχήμα θα λειτουργήσει για συγκεκριμένη περίοδο και ο μηχανισμός θα είναι διαθέσιμος για επιλέξιμα φυσικά πρόσωπα (καταναλωτές, επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων), καλύπτοντας δάνεια που είτε εξυπηρετούνται, είτε βρίσκονται σε ρύθμιση ή είναι ήδη μη εξυπηρετούμενα σε συγκεκριμένη ημερομηνία.
Η επιλεξιμότητα των δανειοληπτών (που θα είναι μόνο όσοι πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού) θα γίνει με ποσοτικά κριτήρια που θα σχετίζονται με το οικογενειακό εισόδημα, την αξία της πρώτης κατοικίας και το υπολειπόμενο ύψος του δανείου.
Όπως τονίζεται στην Έκθεση, το σχήμα θα είναι ανοιχτό για αιτήσεις για ένα μήνα, από την 1η Ιουλίου.
Προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή στο σχήμα θα είναι τα δάνεια που θα αιτηθούν την κρατική επιδότηση, να αναδιαρθρωθούν σε συμφωνία δανειολήπτη – τράπεζας. Η πρόταση αναδιάρθρωσης θα επεκταθεί κατά τη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών.
Όπως καταλήγει η Κομισιόν, δεδομένης της ευρείας περιμέτρου των δανείων που θα είναι επιλέξιμα για το σχήμα επιδότησης, θα είναι απαραίτητο να υπάρξουν ισχυρές δικλείδες ασφαλείας όπως clawbackκαι επίπεδο διαφοροποίησης στην κρατική επιχορήγηση, ώστε να διασφαλίζεται ότι μόνο βιώσιμα δάνεια έχουν αναδιαρθρωθεί και ότι θα ελαχιστοποιηθεί ο αρνητικός αντίκτυπος στην πειθαρχία πληρωμών.
Επιδότηση ακόμη και για εννέα μήνες
Με το σχέδιο της κυβέρνησης θα ενισχύονται, για πρώτη φορά, οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση και θα υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν επίσης από την υγειονομική κρίση, και έχουν κόκκινο δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018.
Όπως είχε γράψει εγκαίρως το Capital.gr, η κρατική επιχορήγηση των δόσεων δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία κορονοϊόπληκτων δανειοληπτών, εξετάζεται να είναι για τρία τρίμηνα. Τα σενάρια, που σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχαν συζητηθεί αρχικά με τους Θεσμούς, έκαναν λόγο για κρατική επιδότηση που θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και το α΄ τρίμηνο του 2021, βαίνοντας φθίνουσα στην πορεία (αρχικά 80% – 100% της μηνιαίας δόσης, στη συνέχεια 50% – 70% και στο τελικό στάδιο 30% – 50%).
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσε στις 11 Μαΐου την πρόθεση της κυβέρνησης να καλύψει ακόμη και για εννέα μήνες την επιδότηση δόσης στεγαστικού δανείου μέσα από το σχήμα “γέφυρα” προστασίας πρώτης κατοικίας για δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση. Όπως είχε αναφέρει, μιλώντας στην ΕΡΤ, “η ελληνική πολιτεία για ένα χρονικό διάστημα έξι με εννέα μηνών θα επιδοτήσει τη δόση του πολίτη, ειδικά του ενήμερου πολίτη, και μάλιστα σε ποσοστό αρκετά πάνω από το 50% στην αρχή”.