Αντικολλητικά σκεύη: Πώς μια απλή γρατζουνιά είναι επικίνδυνη για την υγεία;

Τα φθαρμένα αντικολλητικά σκεύη ενδέχεται να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα τόσο στην υγεία όσο και στη μαγειρική διαδικασία ενώ βασίζονται σε διάφορες τεχνολογίες και υλικά που εμποδίζουν το φαγητό να κολλάει στην επιφάνειά τους.

Η πιο διαδεδομένη τεχνολογία είναι η γνωστή μαύρη επίστρωση Teflon

PTFE (Teflon) – Η πιο κοινή αντικολλητική επίστρωση
Το πολυτετραφθοροαιθυλένιο (PTFE), γνωστό ως Teflon, είναι ένα συνθετικό πολυμερές με πολύ χαμηλό συντελεστή τριβής, που προσδίδει την αντικολλητική του ιδιότητα.

Αντέχει σε θερμοκρασίες έως 260°C, αλλά σε υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να απελευθερώσει τοξικές αναθυμιάσεις.

Παλαιότερα, η παραγωγή του περιλάμβανε το PFOA (perfluorooctanoic acid), το οποίο θεωρείται επικίνδυνο για την υγεία. Σήμερα, οι περισσότερες σύγχρονες εκδοχές είναι PFOA-free.

Κίνδυνοι για την υγεία

Αποδέσμευση χημικών ουσιών

Τα περισσότερα αντικολλητικά σκεύη είναι επιστρωμένα με πολυτετραφθοροαιθυλένιο (PTFE), γνωστό ως Teflon. Όταν η επικάλυψη φθαρεί ή γρατζουνιστεί, μικρά σωματίδια μπορεί να αποκολληθούν και να καταλήξουν στο φαγητό.

Τοξικές αναθυμιάσεις

Αν το Teflon θερμανθεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 260-300°C), μπορεί να απελευθερώσει αέρια που έχουν συνδεθεί με συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, ζαλάδα και ερεθισμός του αναπνευστικού (γνωστά ως “Teflon flu”).

Πιθανή παρουσία PFOA

Αν και το PFOA (perfluorooctanoic acid) έχει απαγορευτεί από το 2013, παλαιότερα σκεύη μπορεί να περιέχουν υπολείμματα αυτής της ουσίας, η οποία σχετίζεται με προβλήματα υγείας, όπως ορμονικές διαταραχές και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Προβλήματα στη μαγειρική

Μειωμένη αντικολλητική δράση: Όταν η επίστρωση φθείρεται, το φαγητό αρχίζει να κολλάει, καθιστώντας τη μαγειρική πιο δύσκολη.

Ανομοιόμορφο ψήσιμο: Οι φθορές μπορεί να επηρεάσουν την κατανομή της θερμότητας, οδηγώντας σε κακοψημένα ή καμένα φαγητά.

Επιπλέον χρήση λιπαρών ουσιών: Χωρίς την αντικολλητική επίστρωση, απαιτείται περισσότερη ποσότητα λαδιού ή βουτύρου, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή.

Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι

Μικροπλαστικά και χημικές ενώσεις: Τα σωματίδια που αποκολλώνται δεν αποικοδομούνται εύκολα και μπορεί να καταλήξουν στο περιβάλλον ή στον υδροφόρο ορίζοντα.

Πότε να αντικαταστήσεις ένα αντικολλητικό σκεύος;

Όταν υπάρχουν βαθιές γρατζουνιές ή εμφανή σημάδια φθοράς.

Όταν η επίστρωση ξεφλουδίζει ή υπάρχουν μαύρα σημεία.

Όταν το φαγητό αρχίζει να κολλάει, ακόμα και με λίγη λιπαρή ουσία.

Εναλλακτικές λύσεις

Σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι (ανθεκτικά και ασφαλή για μαγείρεμα).

Μαντεμένια τηγάνια (με φυσική αντικολλητική επιφάνεια αν τα φροντίζεις σωστά).

Κεραμικές αντικολλητικές επιφάνειες (χωρίς PTFE και PFOA, αν και έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής).

Αν έχεις φθαρμένο αντικολλητικό σκεύος, είναι καλή ιδέα να το αντικαταστήσεις σύντομα, ώστε να αποφύγεις πιθανούς κινδύνους για την υγεία σου.

Πηγή: e-howto.gr