Ξεπέρασαν τις 100.000 τα ραντεβού από την ομάδα 35-39 ετών – Τι ανοίγει από τη Δευτέρα 31 Μαΐου – Τον Ιούνιο μειώνεται στο 25% η υποχρεωτική τηλεργασία – Πέντε «κόκκινες» περιοχές κόντρα στην υποχώρηση της πανδημίας
«Το ραντεβού μας με την επόμενη ημέρα περνά μέσα από τον εμβολιασμό» δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης συμμετοχής στην εμβολιαστική εκστρατεία που προσεγγίζει τους 5,5 εκατ. εμβολιασμούς και η οποία αυξάνει συνεχώς ταχύτητες: Ήδη από το βράδυ της Παρασκευής άνοιξε η πλατφόρμα σε όλα τα εμβόλια για τους 30-34 ενώ ξεπέρασαν τις 100.000 τα ραντεβού από την ομάδα 35-39 ετών.
Μετά την επιβεβαίωση που ανέμενε η κυβέρνηση για τις παραλαβές των εμβολίων, την Παρασκευή το βράδυ άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού και για τους άνω των 18 για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Σημειώνεται ότι οι 18+ εμβολιάζονται ήδη με το συγκεκριμένο εμβόλιο στα νησιά.
Ποιες «ποινές» θα επισύρει η επιδημιολογική αύξηση
Η σταθερή μείωση στους επιδημιολογικούς δείκτες εξασφάλισε τα επόμενα βήματα προς την ολική επιστροφή στην κανονικότητα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκου Χαρδαλιά, από τη Δευτέρα 31 Μαΐου:
- επαναλειτουργούν τα γυμναστήρια, με αλλαγές στα υφιστάμενα πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες αναφορικά με ασκήσεις που δεν συμβαδίζουν με χρήση μάσκας
- ανοίγουν τα γήπεδα 5Χ5 και μπάσκετ σε υπαίθριους χώρους για ερασιτέχνες αθλούμενους με εβδομαδιαίο self test, τήρηση περιορισμών χωρητικότητας, καταλόγου εισερχομένων και των υγειονομικών μέτρων
- επιτρέπονται οι εκλογές αιρετών εκπροσώπων διά ζώσης, εφόσον τα εγκεκριμένα μέλη δεν είναι πάνω από 150.
Από τον Ιούνιο μειώνεται στο 25% η υποχρεωτική τηλεργασία για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και επανεκκινούν (από 1/6) οι αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων μέχρι 300 άτομα, με rapid ή pcr test, ηλεκτρονικές εγγραφές, χρήση μάσκας πριν την εκκίνηση και μετά τον τερματισμό, χωρίς θεατές και απονομές.
Παράλληλα, η επιδημιολογική επιτήρηση περνά και «στα χέρια» των πολιτών, οι οποίοι από τις 31 Μαΐου θα μπορούν μέσω της πλατφόρμας covid-19.gov.gr να ενημερώνονται για την πορεία της πανδημίας σε τοπικό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο -και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ακολούθως-, και συγκεκριμένα για:
- τον δείκτη θετικότητας (θετικά αποτελέσματα ως προς τα διενεργηθέντα τεστ)
- την αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση
- την ανοδική, καθοδική ή σταθερή τάση των κρουσμάτων συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα
- τον εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ανά περιοχή με τουλάχιστον μία δόση.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, σε περίπτωση σοβαρής επιδημιολογικής αύξησης, προβλέπονται:
- απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 06.00 π.μ.
- περιορισμός της λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε ανοιχτό, υπαίθριο χώρο, με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο, με απολύμανση καταλόγων στην εναλλαγή των πελατών, απολυμαντικό σε κάθε τραπέζι, υποχρεωτική μάσα από προσωπικό και πελάτες
- αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές, συναυλίες,
- απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο σε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο.
- έως ως 4 άτομα και έως 6 για οικογένειες σε κάθε τραπέζι στους χώρους εστίασης
- αναστολή των οικοδομικών εργασιών
- αναστολή των θρησκευτικών τελετών εξαιρουμένων των κηδειών, με παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από τους λειτουργούς.
Πέντε κόκκινες περιοχές κόντρα στην υποχώρηση της πανδημίας
Την κρυστάλλινη εικόνα μιας πανδημίας σε αποδρομή αποτυπώνουν οι μειώσεις στους επιδημιολογικούς δείκτες που ανακοίνωσε ο κ. Μαγιορκίνης για την τελευταία εβδομάδα και, συγκεκριμένα, κατά 13% αναφορικά με την πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), κατά 16% για τα νέα κρούσματα (500 λιγότερα) και 16% για τους θανάτους λόγω COVID-19, με τις νέες εισαγωγές (259 χθες) σταθερά μειωμένες και τα εξιτήρια περισσότερα.
Μικρότεροι σε σχέση με χθες είναι οι αριθμοί νέων κρουσμάτων -1.585 έναντι 1.905 επί περισσότερων μάλιστα τεστ-, και διασωληνωμένων -521 από 40- με τους θανάτους μόνο αυξημένους κατά έναν (40 σήμερα), σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Αναφορικά με τα κρούσματα, αξίζει να σημειωθεί το σημαντικό στοιχείο που ανακοίνωσε ο κ. Μαργιορκίνης για το πανίσχυρο όπλο των self tests: τα 25.179 θετικά αποτελέσματα που προέκυψαν κατόπιν επανελέγχων για 243.003 ηλεκτρονικές δηλώσεις, αντιστοιχούν στο 50% σχεδόν των κρουσμάτων που διαγνώστηκαν κατά τον Μάιο.
Ωστόσο, αν και η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει γενικά καλή, ο κ. Χαρδαλιάς έκρουσε το καμπανάκι για πέντε κόκκινες περιοχές και συγκεκριμένα τους δήμους Ρόδου, Μυτιλήνης, Τροιζηνίας και Χανίων και την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Σύρου.
Συνολικά, η ύφεση στα επιδημιολογικά δεδομένα είναι εμφανής στην επικράτεια, με την αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκων κάτω από 20 για όλες τις περιφερειακές ενότητες πλην της Σύρου (23,25), της Νάξου (3,59) και αυτών της Αττικής, στην οποία εντοπίζονται σήμερα 804 νέα κρούσματα και την πλειονότητα στο Κέντρο (220). Το λεκανοπέδιο ακολουθούν «με απόσταση» οι Π.Ε. Θεσσαλονίκης (140), Λάρισας (52), Ιωαννίνων (46) και Αιτωλοακαρνανίας (42).