ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ
  • Αρχική
  • Καστοριά
    • ΑγροτικάΑγροτικά
    • Άργος Ορεστικό
    • Γούνα
    • Δελτία Τύπου
    • Εκδηλώσεις
    • Επιστολές αναγνωστών
    • Νεστόριο
  • Δυτ. Μακεδονία
    • Αστυνομικά δελτία
    • Γρεβενά
    • Κοζάνη
    • Περιβάλλον
    • Φλώρινα
  • Ελλάδα
    • Ειδήσεις
    • Εκπαίδευση
    • Εργασία
    • Καιρός
    • Κοινωνία
    • Οικονομία
    • Πολιτική
  • Αθλητικά
  • Ελλάδα
  • Καστοριά
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Ειδήσεις
  • Εκδηλώσεις
Κυριακή, Σεπ 27, 2026
ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ
Αλλαγή Μεγέθους ΓραμματοσειράςAa
Search
  • Αρχική
  • Καστοριά
    • ΑγροτικάΑγροτικά
    • Άργος Ορεστικό
    • Γούνα
    • Δελτία Τύπου
    • Εκδηλώσεις
    • Επιστολές αναγνωστών
    • Νεστόριο
  • Δυτ. Μακεδονία
    • Αστυνομικά δελτία
    • Γρεβενά
    • Κοζάνη
    • Περιβάλλον
    • Φλώρινα
  • Ελλάδα
    • Ειδήσεις
    • Εκπαίδευση
    • Εργασία
    • Καιρός
    • Κοινωνία
    • Οικονομία
    • Πολιτική
  • Αθλητικά
Ακολουθήστε ΜΑΣ
Ελλάδα

Μαύρη επέτειος: 22 χρόνια από το τροχαίο με τους 7 νεκρούς μαθητές από την Φαρκαδόνα στο «πέταλο» του Μαλιακού

Τελευταία ενημέρωση: 27 Σεπτεμβρίου, 2026 3:44 μμ
Ελένη Κωστοπούλου
Δημοσιεύτηκε: 27 Σεπτεμβρίου, 2026
Κοινοποίηση

Ήταν Δευτέρα 27η Σεπτεμβρίου του 2004. Λεωφορείο του ΚΤΕΛ Τρικάλων μεταφέρει 37 μαθητές και τέσσερις καθηγητές συνοδούς της Α’ τάξης του Λυκείου Φαρκαδόνας Τρικάλων στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν αγωνίσματα των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Περιεχόμενα
  • Η σχολική εκδρομή που βάφτηκε με αίμα και δάκρυα
  • Οι τραυματίες
  • Οι δίκες

Η χαρά της εκδρομής στις 09:50 το πρωί μετατρέπεται σε τραγωδία…

Η σχολική εκδρομή που βάφτηκε με αίμα και δάκρυα

Στο 176ο χλμ. της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στο Ασπρονέρι, το λεωφορείο συγκρούεται πλαγιομετωπικά με νταλίκα που πέρασε στο αντίθετο ρεύμα. Επτά μαθητές ανασύρονται νεκροί, τρεις τραυματίζονται σοβαρά, ενώ άλλοι 27 τραυματισμένοι, μεταξύ των οποίων τρεις ιδιαίτερα σοβαρά.

Νεκροί είναι οι μαθητές Μπουραζέλης Χρήστος, Λίτσιου Αικατερίνη, Καλύβα Στεφανία, Τέλλιος Κωνσταντίνος, Σαράφη Ευγενία, Οικονομούλας Απόστολος και Καματσέλος Ιωάννης.

Η τραγική είδηση κάνει αμέσως το γύρο της χώρας.

Πέφτει σαν βόμβα στα χωριά της Φαρκαδόνας, με τους γονείς να καλούν απεγνωσμένα στα κινητά τηλέφωνα των παιδιών τους.

Κάποιοι απαντούν στα τηλέφωνα, ωστόσο για τους 7 προαναφερόμενους, αδικοχαμένους μαθητές απαντήσεις οι γονείς δεν λαμβάνουν.

Οι θάνατοι των παιδιών επιβεβαιώνονται κι αμέσως στα χωριά της Φαρκαδόνας, του Ζάρκου, του Διασέλλου και του Γριζάνου, ο σπαραγμός, τα κλάματα, οι φωνές των γονιών, των συγγενών κι γενικά του συνόλου των κατοίκων των κοινοτήτων, προκαλούν ανατριχίλα.

Αργά το βράδυ στα χωριά φτάνουν τα επτά λευκά φέρετρα με τις σορούς των 15χρονων αδικοχαμένων παιδιών. Την επομένη, την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου στις 4 εκκλησίες των χωριών της Φαρκαδόνας, του Ζάρκου, του Γριζάνου και του Διασέλλου γράφεται ο επίλογος της τραγωδίας.

 

Με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, οι κηδείες τους γίνονται δημοσία δαπάνη.

Οι τραυματίες

Ένας από τους σοβαρότερα τραυματισμένους μαθητές, ο Κωνσταντίνος Αμπλιανίτης, ακρωτηριάζεται στο αριστερό του χέρι. Έφερε επίσης θλαστικό τραύμα στο κεφάλι και θλάση πνευμόνων σοβαρής μορφής. Επίσης, η Βασιλική Κιόση, με σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση, μεταφέρεται σε νοσοκομείο της Αθήνας, ενώ η Αρετή Γεωργίου υπέστη κρανιοεγκεφαλική κάκωση και μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο της Λαμίας στο νοσοκομείο της Λάρισας.

Τραυματίες: Σωτηρίου Κωνσταντίνα, Λίτσιου Αθηνά, Καραμάνος Δημήτριος, Αμπλιανίτη Καλλιόπη, Μουράτη Κωνσταντίνα, Παρδάλη Ιφιγένεια, Ξάνθος Ιωάννης, Αθανασιάδη Ελπινίκη, Ξάνθου Παρασκευή, Τέλλιος Αθανασίος, Αλτάνης Γεώργιος, Μακρής Γεώργιος, Μπραζιώτη Δήμητρα, Χαχόπουλος Κωνσταντίνος, Γεωργίου Αικατερίνη, Μπουζάνα Κωνσταντινιά, Ξάνθος Αθανάσιος, Βασιλειάδης Αναστάσιος, Σπυροπούλου Αννα (καθηγήτρια), Μαλέκα Σοφία (καθηγήτρια) Στεργίου Κωνσταντίνος, Αθανασίου Αικατερίνη, Στεργίου Ιφιγένεια, Αυγέρη Γεωργία, Βλιώρα Ζαχαρούλα, Γεροδήμου Έλλη, Μαλέκα Ζωή, Μεριβάνη Μαρία και Πίκα Θωμαή. Αν και τραυματίας ο Μυλωνάς Αριστείδης, καθηγητής του Λυκείου, διέσωσε τους περισσότερους τραυματίες από το λεωφορείο.

 

Η Φαρκαδόνα, τα Τρίκαλα και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βυθίζονται στο πένθος.

Μετά το τραγικό συμβάν, το καλλιτεχνικό μέρος της Τελετής Λήξης των Παραολυμπιακών ματαιώνεται. Στο σημείο του δυστυχήματος στήθηκε αργότερα μνημείο όπου τελείται επιμνημόσυνη δέηση.

Οι δίκες

Για τον οδηγό της νταλίκας, αρχικά η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Καρπενησίου (2007) ήταν 13 χρόνια φυλάκιση και έξι μήνες χωρίς δικαίωμα άσκησης έφεσης. Οδηγήθηκε στη φυλακή.

Στον οδηγό του λεωφορείου επεβλήθη εξαγοράσιμη ποινή 56 μηνών -προς 5 ευρώ την ημέρα- με δικαίωμα έφεσης. Αφέθηκε ελεύθερος. Στον ιδιοκτήτη της νταλίκας επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 59 μηνών, η οποία μετατράπηκε σε εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα με δικαίωμα έφεσης. Αφέθηκε ελεύθερος.

Στο άκουσμα των ποινών οι συγγενείς των νεκρών μαθητών ξέσπασαν με οργή, καθώς οι ποινές θεωρήθηκαν ήπιες. Η υπόθεση εκδικάστηκε στο Εφετείο Λαμίας, στις 22 Μαρτίου 2010.

Το Εφετείο Λαμίας, ύστερα από πολυήμερη διαδικασία, αποφάσισε να μειώσει σε εννιά χρόνια την ποινή του οδηγού της νταλίκας που προκάλεσε το δυστύχημα με τους επτά νεκρούς μαθητές, ωστόσο δεν μετέβαλε την ποινή του ιδιοκτήτη του μοιραίου φορτηγού, αλλά ούτε την ποινή στον οδηγό του λεωφορείου.

Πηγή: in.gr

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:μαθητέςτροχαίο
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ελλάδα

Έκρηξη στην Πλάκα: Έγκυος ανάμεσα στα θύματα – Τα σενάρια για τα αίτια

6 Λεπτά Ανάγνωσης
Ελλάδα

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει σήμερα 27 Σεπτεμβρίου

3 Λεπτά Ανάγνωσης
Ελλάδα

Μυρτώ της Πάρου: Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας της για την ονομαστική της γιορτή

2 Λεπτά Ανάγνωσης
Ελλάδα

Φαρμακείο αυτοκινήτου: Λιγότερες από 100 ημέρες μέχρι την υποχρεωτική εφαρμογή των νέων προδιαγραφών

4 Λεπτά Ανάγνωσης
Δείτε Περισσότερα
ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ
  • Πνευματικά δικαιώματα
  • Όρους χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
  • Διαφήμιση

Επωνυμία: ΖΙΩΓΑ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ – Ατομική Επιχείρηση , Τίτλος: kastorianiestia.gr  ,  ΑΦΜ: 103040910 ΔΟΥ: Καστοριάς , Στοιχεία Επικοινωνίας: Τηλ. Γραφείου: 2467027935 | Κιν. 6937229370 | email: kasestia@otenet.gr , Δ/νση: Αμύντα 2 52100 Καστοριά . Διευθ. Σύνταξης: Θεοδώρα Κωτσοπούλου , Ιδιοκτήτης, Νόμιμος Εκπρόσωπος, Διευθυντής και Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name): Ζιώγα Γ. Στυλιανή 

* Δήλωση συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018, σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63)

Επωνυμία: ΖΙΩΓΑ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ – Ατομική Επιχείρηση , Τίτλος: kastorianiestia.gr  ,  ΑΦΜ: 103040910 ΔΟΥ: Καστοριάς , Στοιχεία Επικοινωνίας: Τηλ. Γραφείου: 2467027935 | Κιν. 6937229370 | email: kasestia@otenet.gr , Δ/νση: Αμύντα 2 52100 Καστοριά . Διευθ. Σύνταξης: Θεοδώρα Κωτσοπούλου , Ιδιοκτήτης, Νόμιμος Εκπρόσωπος, Διευθυντής και Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name): Ζιώγα Γ. Στυλιανή 

* Δήλωση συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018, σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63)

Welcome Back!

Sign in to your account

Όνομα χρήστη ή Διεύθυνση Email
Κωδικός πρόσβασης

Χάσατε τον κωδικό σας;