Ανακοινώσεις για την Καστοριά στην 37η Αρχαιολογική Συνάντηση

Για τριακοστή έβδομη φορά πραγματοποιήθηκε η διεπιστημονική συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και την Θράκη, με 60 ανακοινώσεις και 13 παρουσιάσεις σε πόστερ σχετικά με την έρευνα που διεξάγεται στον βορειοελλαδικό χώρο, από τον Έβρο έως την Καστοριά.
Την διοργάνωση αναλαμβάνει το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Του Θόδωρου Βραγγάλα για την Καστοριανή Εστία

Αυτό το συνέδριο παρακολουθώ κι εγώ, εδώ και δέκα χρόνια περίπου, το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου κάθε χρόνο. Και κάθε χρόνο κερδίζω και κάτι σε γνώση Ιστορική και Αρχαιολογική. Γιατί οι ανακοινώσεις που γίνονται και αφορούν σε ανασκαφικό έργο από δεκάδες επιστημονικές ομάδες σ΄ όλη την Μακεδονία και τη Θράκη, είναι ενδιαφέρουσες αλλά και γοητευτικές για τα καινούργια πράγματα που έρχονται στο φως.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μένα προκάλεσαν οι ανακοινώσεις που αφορούσαν στην Καστοριά.

Η επιστημονική ομάδα με την κ. Βούλγαρη, έκανε εισήγηση για τα μικρογραφικά αγγεία από το Δισπηλιό Καστοριάς της νεολιθικής εποχής. Μιλάμε για εκατοντάδες αγγεία που βρέθηκαν και συντηρήθηκαν, πολλά βέβαια σπασμένα. Το ύψος τους από 10-30 εκ. και η χωρητικότητα του μικρότερου αγγείου 3 ml. Πρόκειται για μικρογραφικά αγγεία που μιμούνται τις βάρκες της λίμνης που υπήρχαν τότε. Χρησιμοποιούνται για την μεταφορά φαρμάκων και άλλων ουσιών.

Οι ανασκαφείς ξεχώρισαν 12 τύπους μικρογραφικών αγγείων. Είναι πολύποδα αγγεία με τέσσερα πόδια αλλά και με τρία. Ελάχιστα αγγεία είναι διακοσμημένα, έχουν ακανόνιστο σχήμα και χοντρά τοιχώματα και φέρουν επιχρήσεις. Βρέθηκαν 3 βαρκόσχημα μικρογραφικά αγγεία.

Η άλλη ενδιαφέρουσα ανακοίνωση ήταν του κ. Μπεκιάρη και της ομάδας του και αφορούσε στα Μακρολιθικά τεχνουργήματα από το νεολιθικό Δισπηλιό Καστοριάς, την τυπολογία τους και τεχνολογικά χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για λίθινα εργαλεία τριπτά ή λειασμένα και μιλάμε για έναν τεράστιο αριθμό περίπου 3000 τεχνουργημάτων. Τα 2350 απ΄ αυτά μελετήθηκαν και τα 1200 από τα 3000 βρίσκονται σε ακέραια κατάσταση. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι η ανακοίνωση ότι από το Μαύρο Βουνό των Μανιάκων παίρνουν την πέτρα για να φτιάξουν τα πέτρινα τσεκούρια τους.

Τα τσεκούρια αυτά ταξιδεύουν και σε άλλους οικισμούς π.χ. της Αυγής ή και σε οικισμούς της Κοζάνης. Να, λοιπόν μια πληροφορία για το εξαγωγικό εμπόριο της νεολιθικής εποχής (6.5000 χρόνια π.Χ.)

Έχουμε δηλαδή μια τυπική τεχνολογική παράδοση που όπως είπαμε τροφοδοτούσε και γειτονικούς οικισμούς.

Εντοπίστηκαν επίσης και τα τριβεία για να φτιάχνουν τα εργαλεία τους στα οποία δίνουν πολυγωνικά σχήματα. Τα εργαλεία τα βρίσκουμε μέσα στα σπίτια τους. Είχαμε εργαλεία άλεσης. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης κροκάλες από τους γύρω ποταμούς. Έχουμε τριβοτήρες για την κεραμική αλλά και στιλβωτήρες, λίθινα τρυπάνια. Έχουμε επίσης ακόνια με αυλακώσεις, βάρη που τα έχουν για το ψάρεμα, αλλά και γουδοχέρια.

Έχουμε μπροστά έναν μικρό πολιτισμό της εποχής εκείνης, με όλα τα αντικείμενα της καθημερινής χρήσης και αυτό μας εντυπωσιάζει.

Τέλος η τρίτη ανακοίνωση αφορούσε στις εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης της Ι.Μ. Ταξιαρχών Τσούκας στον Δήμο Νεστορίου. Μια σημαντική δουλειά που φέρει τη σφραγίδα της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς της κ. Α. Σκρέκα. Την παρουσίαση της ανακοίνωσης έκανε η κ. Α. Κυριατζή.