Δεν χρηματοδοτείται η σήραγγα της Κλεισούρας – πήγε στράφι μελέτη 2 εκ. ευρώ

Με καθυστέρηση δύο ετών και λίγο πριν ολοκληρωθεί η σύνταξη της οριστικής μελέτης, για την κατασκευή της σήραγγας της Κλεισούρας, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, προχώρησε στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, που αποτελεί βασική προϋπόθεση, για την εφαρμογή της αρχικής μελέτης.

Η μελέτη του έργου χρηματοδοτήθηκε από το 3ο ΠΕΠ, με το ποσό των 2 εκατ. ευρώ και όταν ανατέθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς, προκάλεσε “σχίσμα” στις σχέσεις του τότε περιφερειάρχη Α. Λεούδη με τον νομάρχη Κ. Λιάντση, ύστερα από ένα έντονο παρασκήνιο, που αποτυπώθηκε σε μια ανώνυμη επιστολή προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την οποία αποκάλυψε τότε κατ΄ αποκλειστικότητα η Εφημερίδα μας (δημοσιεύεται σε διπλανή στήλη)
Η ιστορία γράφτηκε πριν από δύο χρόνια περίπου, όταν στο γραφείο της πρώην βουλευτού Βίβιαν Μπουζάλη, έφτασε μια ανώνυμη επιστολή (δημοσιεύεται στην διπλανή στήλη) με την οποία καταγγέλεται ένα απίστευτο παρασκήνιο, που προηγήθηκε από την ανάθεση της μελέτης των 2 εκ. ευρώ, για την σήραγγα της Κλεισούρας!
Στον “χορό των δαιμόνων” διαπλέκονται ο τότε περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας Ανδρέας Λεούδης και ο νυν νομάρχης Καστοριάς Κώστας Λιάντσης. Η επιστολή έφτασε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αλλά η υπόθεση μπήκε στο αρχείο!
Το περιεχόμενο της επιστολής ωστόσο, ουδέποτε διαψεύστηκε από κανένα!
Απλά όλοι προσπάθησαν να το εκμεταλλευτούν για “ίδιον όφελος” και ο καθένας σε βάρος του άλλου…
Το ερώτημα όμως παρέμεινε αναπάντητο. Και η αλήθεια βρίσκεται στα σχόλια του τύπου εκείνης της περιόδου, που έγραφε:
Εν μέσω εορτασμών και …. καλαντισμών, για την υποδοχή του νέου έτους, ο νομάρχης Κ. Λιάντσης, πραγματοποίησε την “απειλή” του στο παρά πέντε και συνυπέγραψε με την ανάδοχο κοινοπραξία, την διαβόητη σύμβαση, για την ανάθεση της μελέτης της σήραγγας της Κλεισούρας.
Είχε προηγηθεί ένα απίστευτο παρασκήνιο διαπλοκής, που απασχόλησε και την ελληνική δικαιοσύνη, μετά από ανώνυμη καταγγελία, που προσεκόμισε στον εισαγγελέα του ‘Αρείου Πάγου κ. Σανιδά, η βουλευτής της Ν.Δ. Καστοριάς Βίβιαν Μπουζάλη.
Το περιεχόμενο εκείνης της επιστολής, που αποκάλυψε τότε κατ΄ αποκλειστικότητα η Εφημερίδα μας (επαναδημοσιεύεται τώρα σε διπλανή στήλη) πάγωσε προς στιγμήν τις διαδικασίες ανάθεσης του έργου στην εταιρία που μειοδότησε στον διαγωνισμό.
Ενδεικτικές του κλίματος εκείνης της περιόδου ήταν και οι δηλώσεις του νομάρχη Κ. Λιάντση, ο οποίος καταδίκασε το περιεχόμενο της επιστολής – καταγγελίας, λέγοντας ότι “σκοπό έχει να πλήξει το κύρος και την αξιοπιστία της Ν.Α., εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα”, τα οποία όμως απέφυγε να κατονομάσει ακόμα κι όταν κλήθηκε να καταθέσει στον ανακριτή.
Στην συνέχεια και όπως δήλωσε ο νομάρχης, απευθύνθηκε στο ΠΕΧΩΔΕ και ζήτησε την συμβολή τεχνικών συμβούλων του υπουργείου, προκειμένου να διασφαλίσει καλύτερα την αξιοπιστία του διαγωνισμού, αλλά και να αποσείσει από πάνω του μέρος των τεράστιων ευθυνών που τον βαρύνουν!
Από τότε μεσολάβησε ένα ικανό διάστημα εσωτερικών διεργασιών, με φόντο την μελέτη, χωρίς ωστόσο να διευκρινισθεί από την πλευρά της Νομαρχίας, αν έχουν ληφθεί όλα τα προαπαιτούμενα, μέχρι να φθάσουμε στην υπογραφή της σύμβασης με την εταιρία.
Το σκηνικό που στήθηκε παραμονή Πρωτοχρονιάς στο γραφείο του νομάρχη, κάθε άλλο παρά αντανακλά στην βαρύτητα της υπογραφής των 2 εκ. ευρώ που κοστίζει η μελέτη. Ενώ διάχυτη ήταν στην αίθουσα, μια αμηχανία και από τις δύο πλευρές, που δεν συνάδει με την ευδαιμονία της στιγμής.
Ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας κ. Τρέσος που αυτοσυστήθηκε και ως καθηγητής του ΑΠΘ, ενίσχυσε το κλίμα νευρικότητας και καχυποψίας, αφού ως γνωστόν, οι δύο ιδιότητες του κ. καθηγητή δεν είναι συμβατές μεταξύ τους, στο χώρο των εργοληπτών δημοσίων έργων!
Εντύπωση πάντως προκάλεσε και το γεγονός, ότι σ΄ ένα τόσο πολυδάπανο διαγωνισμό, με προϋπολογισμό 2 εκ. ευρώ, δεν υπήρξαν ενστάσεις, όπως προφητικά είχε προβλέψει ο νομάρχης, ενώ αντίθετα σε έργα της νομαρχίας ήσσονος αξίας, πέφτουν “βροχή” οι προσφυγές σε δευτεροβάθμιες επιτροπές!
Η μελέτη για τη σήραγγα της Κλεισούρας, που εντάχθηκε στο 3ο ΠΕΠ από την περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, λόγω της γνωστής ιστορίας των ανωνύμων επιστολών και των χειρισμών του νομάρχη, οδήγησε σε κρίση τις σχέσεις του με τον περιφερειάρχη, για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Ανδρέας Λεούδης στο κτίριο της ΖΕΠ Κοζάνης.
Πολιτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι αυτή η ένσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, αποτελεί κακό οιωνό για την περαιτέρω χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ και επιρρίπτουν ευθύνες στο νομάρχη Κ. Λιάντση, ο οποίος επιλέγει την πολιτική των “ψιθυριστών” ακόμα και σε έργα μείζονος σημασίας
Για την ιστορία, θα αναφέρουμε ότι:
Η συγκεκριμένη μελέτη, ύψους 2 εκ. ευρώ, έγινε από την αρχή, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, το “μήλο της Έριδος” αρκετών εκπροσώπων του κλάδου και ο ανταγωνισμός, που πυροδοτήθηκε, έγινε αδυσώπητος! Απο τα 7 εκ. του 3ου ΠΕΠ, που προορίζονται για μελέτες, τα 2 εκ. απορρόφησε η σήραγγα της Κλεισούρας!
Η προκήρυξη του έργου έγινε στις 14 Ιανουαρίου 2008 και η υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρία έγινε στο τέλος του χρόνου.

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Εν τω μεταξύ με πρόσφατες δηλώσεις τους και με αφορμή της έγκριση των περιβαλλονικών όρων του έργου, τόσο ο βουλευτής Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας όσο και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Σαββόπουλος εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τη χρηματοδότηση του έργου.

Ζ. Τζηκαλάγιας: “Θα καλέσω τον υπουργό Μεφορών και Δικτύων να δευσμευτεί ότι είναι πρόθεση της κυβέρνησης να δημοπρατήσει αυτό το σπουδαίας σημασίας έργο, γιατί μέχρι τώρα, από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους έχω εισπράξει ότι δεν είναισ την πρόθεσή τους να υλοποιήσουν αυτό το έργο”.

Δ. Σαββόπουλος: “Είναι ένα μεγάλο έργο, όμως στις προθέσεις μας είναι να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί, γιατί θα ενώσει δύο διαφορετικές περιοχές , την Εορδαία και την Καστοριά και είναι σημαντικό για την οικονομική ανάπτυξή τους. Ευελπιστούμε ότι θα ενταχθεί”.
 
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΟΥΖΑΛΗ

Με αφορμή το θέμα που παρουσιάζεται σε τοπικά Μ.Μ.Ε. σχετικά με τη μελέτη
για τη Σήραγγα Κλεισούρας, η Βουλευτής Νομού Καστοριάς, Βίβιαν Μπουζάλη προέβη στην ακόλουθη δήλωση :

«Στις 19 Αυγούστου 2008 περιήλθε στο Πολιτικό μου Γραφείο ανώνυμη επιστολή που περιείχε συγκεκριμένες καταγγελίες για το διαγωνισμό ανάθεσης της μελέτης του έργου της Σήραγγας Κλεισούρας. Στις 20 Αυγούστου 2008 ενημέρωσα τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κ. Α. Λεούδη και τον Νομάρχη Καστοριάς, κ. Κ. Λιάντση για το περιεχόμενο της επιστολής, το οποίο διέψευσαν κατηγορηματικά και με διαβεβαίωσαν για την ορθότητα των διαδικασιών. Κατόπιν την ίδια ημέρα, στο πλαίσιο της αυτονόητης νομικής μου υποχρέωσης και σύμφωνα πάντα με τις αρχές της διαφάνειας, κατέθεσα την επιστολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ως αποκλειστικά αρμόδια για την αξιολόγηση των καταγγελιών και η οποία στο εξής επιλήφθηκε του ζητήματος.»
 
 
Η ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ
κ. Β. ΜΠΟΥΖΑΛΗ

Κυρία Μπουζάλη,
Σας στέλνουμε το παρόν, για να σας περιγράψουμε γεγονότα, που αν μη τι άλλο, δεν τιμούν πρόσωπα, που καθήκον έχουν να διασφαλίζουν τις νόμιμες διαδικασίες.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τον διαγωνισμό της μελέτης της σήραγγας Κλεισούρας, όπου έγινε παρέμβαση στις διαδικασίες, τόσο του Νομάρχη, όσο και του Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Ο πρώτος προσπάθησε με μεροληπτική συμπεριφορά υπέρ μιας συγκεκριμένης εταιρίας, ο δε δεύτερος κινεί γην και ουρανόν, προφανώς για να κατευθύνει τα πράγματα κατά το δοκούν.
Συγκεκριμένα, κάλεσε δύο μέλη της επιτροπής διαγωνισμού, υπαλλήλους της Νομαρχίας, και ενώπιον του Νομάρχη τους κατηγόρησε ότι έχουν διαπλακεί δια ίδιον όφελος και υπάρχει μαγνητοφωνημένο υλικό, που το αποδεικνύει.
Όταν οι υπάλληλοι του είπαν να παρουσιάσει την μαγνητοφώνηση, δεν το έκανε, αλλά τους είπε να μην βγάλουν απόφαση και ότι θα έστελνε ειδικούς, για να ελέγξουν το διαγωνισμό.
Αυτό βέβαια είναι παράτυπο, αλλά παρ΄ όλα αυτά έγινε και κανείς δεν γνωρίζει το αποτέλεσμα. Υπάρχει όμως ένα βασικό ερώτημα: Αν όντως υπάρχουν αποδείξεις διαπλοκής των υπαλλήλων, γιατί ο Γενικός και ο Νομάρχης, δεν ακύρωσαν την επιτροπή και δεν κίνησαν διαδικασία δίωξής των. Διοικητικής και Δικαστικής. Αυτό από μόνο του συνιστά παράβαση καθήκοντος ή μήπως είναι απλά απειλές, για τον εκφοβισμό των μελών της επιτροπής, για να οδηγήσουν την ανάθεση της μελέτης, προς τα εκεί που θέλουν οι ίδιοι; Γιατί πιέζει ο Νομάρχης, να μην δοθεί η μελέτη στην εταιρεία, που κατά την κρίση της επιτροπής έρχεται πρώτη;
Τα χρήματα για την μελέτη είναι πολλά. Δύο εκατομμύρια ευρώ! Όταν υπάρχουν τέτοιες μεθοδεύσεις και παρασκήνιο, τί πρέπει να υποθέσει ο απλός πολίτης; Ότι πρόκειται για μια ακόμα βρώμικη ιστορία, απ΄ αυτές που τελευταία συνηθίζουμε να βλέπουμε και να ακούμε.
Όλα όσα διαβάσατε είναι αλήθεια. Εναπόκειται σε σας να κάνετε το δικό σας καθήκον, καλώντας τους συγκεκριμένους να επιβεβαιώσουν τα γραφόμενα (μπορείτε να τους δείξετε το παρόν) και σύμφωνα με το λειτούργημά σας, να μεριμνήσετε ώστε η κυβέρνησή σας, να αποσύρει τους δύο ανωτέρω κυρίους.
Αν δεν το πράξετε, όλα τα ανωτέρω θα δουν το φως της δημοσιότητας, τότε λυπούμαστε, αλλά θα δημοσιοποιηθεί και η επικοινωνία μας μαζί σας.

(Την επιστολή αυτή η κ. Μπουζάλη κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου)