Στενεύουν τα περιθώρια για το Μαξίμου – Οι 15 ανεξάρτητοι βουλευτές ζητούν και εκείνοι δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ

 – Οι 15 ανεξάρτητοι βουλευτές ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
– Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε πως για να συγκλιθεί η Ολομέλεια είναι μόνο απόφαση της κυβέρνησης
– Δημοψήφισμα μπορεί να προκηρύξει μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και για ψηφισμένα νομοσχέδια
– Το Μαξίμου επιμένει πως οι προτάσεις των κομμάτων δεν μπορούν να αθροιστούν για να μαζευτούν 120 βουλευτές

Στενεύει ο κλοιός για το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής, καθώς εκτός απο τα κόμματα της αντιπολίτευσης και φυσικά το “βραχυκύκλωμα” που έχει προκαλέσει και η επιμονή του Προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, έρχονται να προστεθούν και δεκαπέντε ανεξάρτητοι βουλευτές, οι οποίοι ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση του 30% της ΔΕΗ.

«Η παραχώρηση του 30% της ΔΕΗ δεν είναι ενταγμένη σε κάποιον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό της οικονομίας, και η εσπευσμένη εκποίησή της αποφεύγει οιαδήποτε αναφορά στη σύνδεση μεταξύ της διαχείρισης των εθνικών ενεργειακών πόρων και του ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδίου» σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ως βασικός πυλώνας παραγωγής ενέργειας, συνιστά τον κύριο συντελεστή ανάπτυξης για τη χώρα. Η απουσία ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδιασμού δηλώνει έλλειμμα πολιτικής από την κυβέρνηση. Η εμμονή στην πώληση της ΔΕΗ έναντι ευτελούς τιμήματος, αποκαλύπτει προθέσεις εκποίησης της δημόσιας περιουσίας με ζημία του δημοσίου συμφέροντος, του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας και του συνόλου των καταναλωτών».

Οι βουλευτές θεωρούν «εντελώς απαράδεκτη μεθόδευση» την εισαγωγή του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» στο θερινό Τμήμα της Βουλής αντί στην Ολομέλεια, εκτιμούν ότι η μεταβίβαση του 30%, «με τίμημα απολύτως αναντίστοιχο της πραγματικής αξίας των μεταβιβαζομένων» συνιστά τεράστια βλάβη του δημόσιου συμφέροντος, ενώ διαπιστώνουν, επίσης, «αντισυνταγματικές διατάξεις» στο νομοσχέδιο, καθώς και προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος εκ μέρους της κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτόν, οι βουλευτές ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με το ερώτημα εάν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν ή όχι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Τη σχετική ανακοίνωση υπογράφουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Πάρις Μουτσινάς, Μάρκος Μπόλαρης, Νίκος Σταυρογιάννης, Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Κώστας Γιοβανόπουλος, Μίκα Ιατρίδη, Βασίλης Καπερνάρος, Γιώργος Κασαπίδης, Νίκος Νικολόπουλος, Γιώργος Νταβρής, Θόδωρος Παραστατίδης, Πέτρος Τατσόπουλος και Θεοδώρα Τζάκρη.

Πονοκέφαλος από την επιμονή του Ευάγγελου Μεϊμαράκη

Είναι άλλο το θέμα των ανακοινώσεων που γίνονται από τα κόμματα για την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος και άλλο τα κείμενα των προτάσεων που τελικά θα κατατεθούν στη Βουλή επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σημειώνοντας ότι επί των κειμένων αυτών θα κινηθεί απολύτως θεσμικά. Δηλαδή, θα απευθυνθεί στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, προκειμένου να λάβει γνωμοδότηση για το αν μπορούν να συναθροιστούν οι υπογραφές.

Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε ότι αυτή είναι η προσωπική του άποψη, στην οποία επιμένει και δεν πρέπει, όπως χαρακτηριστικά είπε, η κυβέρνηση να “σέρνεται” μέχρι τον Οκτώβριο και πως δεν θέλει να υπάρχουν εκκρεμότητες σχετικά με τη ΔΕΗ.

Σημείωσε όμως ότι το αν θα ανοίξει η Ολομέλεια ή όχι είναι απόφαση της κυβέρνησης.

Εξάλλου ο πρόεδρος της Βουλής επισημαίνει ότι, με βάση το Σύνταγμα (άρθρο 44), «δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά».

Η επιμονή του αυτή τον φέρνει σε ρήξη με το Μέγαρο Μαξίμου που και σήμερα επιμένει, επίσης, και διαμηνύει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αθροιστούν οι υπογραφές επί των προτάσεων και το θέμα μπορεί να περιμένει ως τον Οκτώβριο. 


πηγή: newsit.gr