Το υπουργείο περιμένει τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προκειμένου αφενός να ορίσει το όριο της οφειλής πάνω από το οποίο θα ανοίγει η θυρίδα, και αφετέρου να εντοπιστούν τυχόν νομικά εμπόδια
Ανοιγμα των θυρίδων χωρίς προειδοποίηση θα προβλέπει το νέο νομοθετικό πλαίσιο που πρόκειται να φέρει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών για όσους χρωστούν στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το υπουργείο περιμένει τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προκειμένου αφενός να ορίσει το όριο της οφειλής πάνω από το οποίο θα ανοίγει η θυρίδα, και αφετέρου να εντοπιστούν τυχόν νομικά εμπόδια στο σχέδιο αυτό που έχει ως στόχο να εντοπίσει τους οφειλέτες που ενώ έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν επιλέγουν να μην το κάνουν διατηρώντας σε θυρίδες καταθέσεις, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή.
Το άνοιγμα της θυρίδας και η κατάσχεση του περιεχομένου της προβλέπονται και σήμερα, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη δικαστικής απόφασης ή εισαγγελικής παραγγελίας. Εφαρμόζεται σε περιορισμένο βαθμό, κυρίως για περιπτώσεις μεγαλοοφειλετών με χρέη άνω του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ και για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.
Το πρώτο βήμα για την αλλαγήτου υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, με απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου. Οι τράπεζες στο εξής θα ενημερώνουν τις φορολογικές αρχές, όταν δέχονται σχετικό αίτημα, αν ο φορολογούμενος ή η επιχείρηση διατηρεί καταθετικό λογαριασμό πρώτης ζήτησης, καταθετικό προθεσμιακό, χορηγητικό, επενδυτικό, λογαριασμό πληρωμών ή θυρίδα.