Τα σενάρια των προώρων εκλογών ξαναμπαίνουν στην πολιτική ατζέντα

Δύο νέες εισηγήσεις για το χρόνο των εκλογών έχουν πέσει στο πρωθυπουργικό τραπέζι. Με τα ανοιχτά θέματα σε όλα τα επίπεδα να είναι ανοιχτά και να προκαλούν σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό της χώρα, ο πρωθυπουργός καλείται να λάβει τις αποφάσεις του μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Εθνικά θέματα, οικονομία, ανάπτυξη, χρέος, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κυβερνητικού σχεδιασμού και κάθε απόφαση από εδώ και πέρα δημιουργεί νέα δεδομένα και μπορεί να ανατρέψει τα πάντα και στο πολιτικό παιχνίδι.

Καλά ενημερωμένες πηγές κοντά στην κυβέρνηση αναφέρουν ότι ορόσημο για την πορεία της χώρας και κυρίως για το πότε ο Αλέξης Τσίπρας θα οδηγηθεί σε εκλογές, είναι ο ερχόμενος Αύγουστος. Είναι ο τρόπος με τον οποίον θα γίνει η έξοδος από το πρόγραμμα και κυρίως η επικοινωνιακή διαχείριση της μετά – μνημόνιο εποχής, της αυστηρής εποπτείας και των δύσκολων περιοριστικών μέτρων που έτσι κι αλλιώς έχουν αποφασιστεί για το 2019.

Ωστόσο, σύμφωνα με το in.gr, πολλά θα κρίνει η γεωπολιτική αστάθεια, η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα γεγονότα στην ΑΟΖ της Κύπρου, η υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων, μια πιθανή αναταραχή στις αγορές που θα προκαλέσει πιέσεις και στην ελληνική οικονομία και βεβαίως το σκάνδαλο της Novartis αλλά και όσοι δικαστικοί φάκελοι ακολουθήσουν.

Οι δύο εισηγήσεις που έχει δεχθεί ο πρωθυπουργός είναι:

1. Εκλογές αμέσως μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, δηλαδή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 2018 ώστε να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση το θετικό μομέντουμ στην οικονομία, αλλά και όσες αποκαλύψεις βγαίνουν στο φως για το «παλαιό πολιτικό σύστημα», όπως υπογραμμίζουν από το Μαξίμου. Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι με το μέρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και η διαφορά με τη ΝΔ παραμένει μεγάλη, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι αποκαλύψεις για τη Novartis αλλά και όσα θα ακολουθήσουν και για άλλες υποθέσεις, μπορούν να αντιστρέψουν το κλίμα. Αλλωστε, σύμφωνα με τα γκάλοπ, η αποκάλυψη σκανδάλων ευνοεί τον πρωθυπουργό, σε αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν με τα εθνικά θέματα.

Ειδικά με το Σκοπιανό όπου ο ΣΥΡΙΖΑ «βουλιάζει» στη Βόρεια Ελλάδα. Η κυβέρνηση ευελπιστεί σε μια συμφωνία – ανάσα για το χρέος αλλά και σε μια πιο χαλαρή εποπτεία που θα της δώσει τη δυνατότητα να πάει σε παροχές και μ’ αυτές να οδηγηθεί στις εκλογές του φθινοπώρου. Αλλωστε, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρόσφατα προανήγγειλε μειώσεις φόρων 3,5 δις ευρώ ενώ και η Εφη Αχτσιόγλου έχει μιλήσει για αύξηση του κατώτατου μισθού. Πηγές στο υπουργείο Εργασίες δε αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί κάποιες μνημονιακές υποχρεώσεις να μην ισχύσουν από το 2019.

Στα θετικά στα οποία ελπίζει η κυβέρνηση είναι η αντιστροφή του κλίματος αναφορικά με τις επενδύσεις, ειδικά μετά το «ξεμπλοκάρισμα» της υπόθεσης του Ελληνικού.

Κομβικό σημείο θα παίξει επίσης το αναπτυξιακό μοντέλο που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση την άνοιξη καθώς και η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ που θα κρίνει και την πολιτική που θα ακολουθήσει η Αθήνα στην οικονομία.

Ακόμη, όμως, και το σενάριο των εκλογών το φθινόπωρο κρίνεται από τα εθνικά θέματα. Μια κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία ή ακόμη και μια κοινωνική αναταραχή με αφορμή μια συμφωνία με τα Σκόπια μπορεί να αποτελέσει αιτία για εκλογές μέσα στο 2018.

2. Το δεύτερο σενάριο που έχει αναλυθεί και οι αντίστοιχες εισηγήσεις που έχουν γίνει είναι να γίνουν οι εκλογές το 2019 και να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση όλα τα παραπάνω θέματα, υπό προϋποθέσεις. Σε ό,τι αφορά την οικονομία η εισήγηση είναι ότι μετά τον Αύγουστο η κυβέρνηση μπορεί να ξεδιπλώσει μια πιο κοινωνική πολιτική χωρίς μνημονιακές δεσμεύσεις, έστω και υπό την εποπτεία των δανειστών. Να ξεκινήσει δηλαδή να δίνει παροχές και να κάνει προσλήψεις ή να προχωρήσουν σημαντικές επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις που θα φέρουν μεγάλη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Αυτό το σχέδιο βεβαίως χρειάζεται μήνες για να υλοποιηθεί και για να αντιστραφεί η εικόνα του εκλογικού σώματος, επομένως αποκλείουν την φθινοπωρινή κάλπη.

Στα εθνικά θέματα, η διεθνοποίηση του προβλήματος με την Τουρκία, με συνεχείς επαφές που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην εικόνα της κυβέρνησης, εκτός βεβαίως κι αν υπάρξει «θερμό» επεισόδιο και δραματικές εξελίξεις στο Αιγαίο ή την κυπριακή ΑΟΖ. Όμως, η ομόθυμη αποδοκιμασία της Αγκυρας από τις χώρες της ΕΕ εκτιμάται από το Μαξίμου θετικά.

Στην υπόθεση των Σκοπίων η κυβέρνηση επιχειρεί να λειτουργήσει επικοινωνιακά ως προς τη σταθερότητα που θα φέρει στην περιοχή μια λύση, έστω και με σύνθετη ονομασία. Το Μαξίμου θεωρεί ότι μπορεί να «περάσει» στην κοινωνία μια ονομασία με τον όρο Μακεδονία και γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων και με απάλειψη αλυτρωτικών αναφορών, ενώ η αλλαγή ονομάτων και η αφαίρεση αγαλμάτων στα Σκόπια λειτουργεί θετικά στην υπόθεση. Εκτιμούν δε ότι μετά από ένα χρόνο η υπόθεση του ονόματος θα έχει «ξεχαστεί», δεν θα αποτελεί μέρος της καθημερινής επικαιρότητας αλλά θα είναι η οικονομία και τα σκάνδαλα των… άλλων που θα απασχολούν την κοινή γνώμη.

Σε ό,τι αφορά τα σκάνδαλα, ήδη κυβερνητικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι μετά τη Novartis ακολουθούν οι φάκελοι για τα δάνεια των κομμάτων, για τις τράπεζες κ.λπ. Κι αυτό το σκηνικό χρειάζεται χρόνο για να «απλωθεί». Με τα σκάνδαλα ή τη σκανδαλολογία στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, το Μαξίμου είναι σίγουρο ότι θα ευνοηθεί σε διάστημα πολλών μηνών καθώς θα πάει σε εκλογές το 2019 με το σύνθημα της «κάθαρσης» του πολιτικού συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση απρόβλεπτα γεγονότα μπορούν να αλλάξουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Κι ένα από αυτά είναι η ψηφοφορία στη Βουλή για το όνομα των Σκοπίων, η στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και η σχέση του Πάνου Καμμένου με τον Αλέξη Τσίπρα.

aftodioikisi.gr