Τα “δώρα” του ΤΑΡ στους Δήμους της Καστοριάς! (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

Σε άλλη περίπτωση θα μπορούσαμε να επικαλεσθούμε τους ενδοιασμούς του μάντη Τειρεσία για τα “δώρα” των Δαναών προς τους Τρώες!

Αλλά εδώ πρόκειται για το δελτίο τύπου του Δήμου Καστοριάς που αποδέχεται τα “δώρα” του ΤΑΡ, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, στην λογική του “πάρτε τώρα που γυρίζει”…

Εκτός κι αν ο ΤΑΡ μαζί με τα “δώρα” υπαγορεύει στους Δήμους και το αντίστοιχο δελτίο τύπου που θα τα συνοδεύει!

Το οξύμωρο είναι ότι κανένα από τα “ανταποδοτικά” έργα, που είχαν αρχικά ζητήσει οι Δήμοι του νομού Καστοριάς, δεν συμπεριλαμβάνεται στην λίστα των “δώρων” που τους προσφέρει σήμερα  η εταιρεία του αγωγού.

Εκτός από τον Δήμο Νεστορίου, που το μοναδικό του αίτημα για τις διαχειριστικές μελέτες των δασών του Γράμμου, έγινε αμέσως αποδεκτό από την περιφερειακή διεύθυνση του ΤΑΡ, προφανώς λόγω… εντοπιότητας του διευθυντή της και  λόγω του χαμηλού κόστους!

Στην συνέχεια ο ΤΑΡ ανακάλυψε ότι η “πατέντα” των διαχειρισιτκών μελετών, θα μπορούσε να βρει εφαρμογή και στους υπόλοιπους Δήμους, κατεβάζοντας το κόστος των απαιτήσεών τους σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Διότι είναι άλλο πράγμα να αντιμετωπίσεις ένα αίτημα για πνευματικό κέντρο με υψηλό κοστολόγιο. Και άλλο να προσφέρεις χωρίς αίτημα, μια διαχειριστική μελέτη δασών, με άγνωστο κοστολόγιο!

Και στις δύο περιπτώσεις τα… υποχρεωτικά ευχαριστήρια που θα εισπράξεις από τους αποδέκτες, θα είναι περίπου τα ίδια.

Αλλά υπάρχει και χρονική διαφορά στην παράδοση των διαχειριστικών μελετών – “δώρων”, ανάμεσα στους δύο Δήμους.

Ενώ ο Δήμος Καστοριάς μόλις χθες έγινε αποδέκτης της πρότασης του ΤΑΡ για τις διαχειριστικές μελέτες των δασών της Οξυάς και της Κλεισούρας.
Η πρόταση του Δήμου Νεστορίου βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης από τον ΤΑΡ και ήδη παραδόθηκε η πρώτη από τις πέντε διαχειριστικές μελέτες για τα δάση του Γράμμου.

Αν συνεχίσει μ΄ αυτούς τους ρυθμούς, μέχρι τις προσεχείς δημοτικές εκλογές θα έχουν παραδοθεί στον Δήμο και οι υπόλοιπες.

Εκτός κι αν προκύψουν πολιτικές σκοπιμότητες, για να μην πιστωθούν οι μελέτες στο ενεργητικό του νυν δημάρχου Νεστορίου αλλά σε κάποιον άλλον που έβαλε πλώρη για τον Δήμο και βρίσκεται πιο κοντά στην εταιρεία του ΤΑΡ!

Αντίθετα τα “δώρα” των μελετών προς τον Δήμο Καστοριάς, εξυπηρετούν άλλου είδους σκοπιμότητες, που δεν έχουν σχέση με πρόσωπα αλλά με την επικοινωνιακή πολιτική της εταιρείας του αγωγού, στην εφαρμογή του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Το οποίο απέκτησε μια περίεργη… ελαστικότητα, ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.