Συνέντευξη του Χρήστου Κοσμά στην “Κ.Ε”: «Καλώ τους συνδημότες Νεστορίου να μας εμπιστευτούν»

Ερωτ. κ. Κοσμά, γιατί επιλέξατε να θέσετε υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος Νεστορίου και γιατί τώρα;

Απαντ. Όσοι με ξέρουν κ. Ιατρίδη, αυτοί που γνωρίζουν τις σπουδές μου, την πορεία μου και την ιδιαίτερη αγάπη μου για τον τόπο καταγωγής μου, δεν αιφνιδιάστηκαν από αυτό το πρώτο βήμα ενεργούς συμμετοχής μου. Είναι η συνέχεια μίας διαδρομής ετών από τις σπουδές μου στις Πολιτικές Επιστήμες έως την επαγγελματική ενασχόληση στη Βουλή και στα Υπουργεία. Άρα είναι μία ώριμη και συνειδητή απόφαση που ελπίζω να επιδοκιμαστεί και από τους συνδημότες μου.

Ερωτ. Γιατί στον Δήμο Νεστορίου;

Απαντ. Γιατί ήθελα να ασχοληθώ με τον πυρήνα, με το πρώτο στάδιο της πολιτικής που είναι η τοπική αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα το δημοτικό συμβούλιο. Επέλεξα να θέσω στην κρίση και στη διάθεση των συνδημοτών μου τις γνώσεις μου, τις εμπειρίες μου, τις γνωριμίες μου προκειμένου να πετύχουμε, μέσα από ομαδική δουλειά, τους συλλογικούς μας στόχους.

Παράλληλα, όμως, κίνητρο αποτελεί και η ανάγκη εμπλοκής νέων ανθρώπων στον Δήμο Νεστορίου, που δυστυχώς με την πάροδο των ετών πληθυσμιακά γηράσκει και μειώνεται. Ως απόρροια και της γενικευμένης κρίσης, τα χωριά μας ερημώνουν, οι κάτοικοι φεύγουν και η παραγωγική δραστηριότητα συρρικνώνεται.

Επομένως, υπάρχει εντονότερη ανάγκη διασφάλισης του μέλλοντος και της αυτόνομης πορείας του Δήμου.

Ερωτ. Γιατί το λέτε αυτό;

Απάντ. Το 2010 δόθηκε ένας πολύμηνος αγώνας για να δημιουργηθεί αυτός ο τρίτος, ορεινός Δήμος Νεστορίου. Τίποτα δεν ήταν δεδομένο. Και σας το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως.

Σήμερα, πρέπει με την καθημερινή μας δράση να διασφαλίζουμε την υφιστάμενη κατάσταση που αποτελεί προϋπόθεση και για την ανάλογη προσοχή προς τα χωριά μας. Αρκεί να φανταστείτε αν είχαμε ενταχθεί σε έναν από τους άλλους δύο Δήμους. Τι θα σήμαινε αυτό για το Νεστόριο, την Διποταμία, το Επταχώρι, τον Γράμμο και όλους τους οικισμούς.

Άρα πρέπει να συμμετέχουμε στα δημοτικά πράγματα του τόπου μας, να θωρακίζουμε και να ενισχύουμε με τη δράση μας την αυτονομία και τη λειτουργία του Δήμου μας που εγγυάται τη βέλτιστη δυνατή αντιμετώπιση των τοπικών ζητημάτων.

Ερωτ. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής και συνεπώς οι δικές σας προτεραιότητες;

Απαντ. Σας ανέφερα ήδη το δημογραφικό πρόβλημα που συνεχώς επιδεινώνεται, ενώ παράλληλα μεταναστεύουν όλο και περισσότεροι κάτοικοι του Δήμου είτε προς άλλες περιοχές της χώρας, είτε προς το εξωτερικό. Τα παραπάνω συνδυάζονται και αλληλοεπιδρούνται από την υψηλή ανεργία και την απουσία επαγγελματικών διεξόδων. Άρα, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η διευκόλυνση του παραγωγικού έργου επαγγελματικών τάξεων όπως οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες και οι υλοτόμοι, η στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη της περιοχής και θα δώσουν μόνιμο εισόδημα σε αρκετούς κατοίκους, όπως η αξιοποίηση των νερών του Γράμμου, αποτελούν προτεραιότητες.

Επιπλέον, η τελμάτωση ορισμένων μεγάλων και εμβληματικών δημόσιων έργων, όπως το φράγμα Νεστορίου, αλλά και πιο μικρών, σχεδόν σε όλους τους οικισμούς του Δήμου, που διαθέτουν ώριμες μελέτες και πρέπει με κάθε τρόπο να διεκδικήσουμε και να πιέσουμε για την υλοποίησή τους. Η βελτίωση της εσωτερικής οδοποιίας σε αρκετούς οικισμούς, η πιο συχνή μεταφορική σύνδεση με την Καστοριά, η παρουσία ιατρών στα χωριά μας σε πιο τακτικούς χρόνους και αρκετά ακόμη που δεν μπορούν να αναφερθούν στον περιορισμένο χρόνο μιας συνέντευξης και κάποια εξ αυτών μπορεί να μην είναι και της αρμοδιότητας του Δήμου, σίγουρα όμως απασχολούν τους δημότες και συνεπώς ιεραρχούνται ψηλά και από τον συνδυασμό μας.

Ερωτ. Πως θα χαρακτηρίζατε την εμπειρία σας μέχρι σήμερα;

Απαντ. Ενδιαφέρουσα και διδακτική κ. Ιατρίδη. Γιατί όσα και να γνωρίζεις, δεν παύει η ίδια η ζωή να σε κάνει σοφότερο κάθε ημέρα. Μέσα από τις συζητήσεις με τους συμπολίτες μου και με τις επιτόπιες επισκέψεις σε όλους τους οικισμούς. Μέσω της επαφής με τα προβλήματα και την αναζήτηση λύσεων. Με τη διαμόρφωση των προγραμματικών θέσεων και τη σημαντική δουλειά που γίνεται εντός του ανεξάρτητου και υπερκομματικού συνδυασμού «Πρωτοβουλία για τον Δήμο Νεστορίου» με τους υπόλοιπους συνυποψηφίους μου και τον επικεφαλής κ. Χρήστο Γκοσλιόπουλο. Αναμφισβήτητα, το πρόσημο είναι θετικό και είμαι βέβαιος πως θα είναι θετικό και μετά τις εκλογές για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Αυτό είναι το μέλημά μου, αυτή είναι η έγνοια μου, για αυτό θέτω υποψηφιότητα και καλώ τους συνδημότες Νεστορίου να μας εμπιστευτούν.

Ο Χρήστος Κοσμάς γεννήθηκε το 1981. Κατάγεται από την Κοτύλη και την Κυψέλη του Δήμου Νεστορίου και μεγάλωσε στους Μανιάκους. Απόφοιτος Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης με μεταπτυχιακό στην «Πολιτική Ανάλυση Δημόσιων και Ευρωπαϊκών Πολιτικών» του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει εργαστεί ως Επιστημονικός Συνεργάτης τριών Βουλευτών και ενός Αναπληρωτή Υπουργού, διδάσκων στο Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας και διοικητικός υπάλληλος στην ΕΡΤ Α.Ε. Σήμερα εργάζεται στη Δ.Ο.Υ. Καστοριάς. Είναι παντρεμένος με τη Σοφία Τοτονίδου, δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο Νεστορίου, και πατέρας δύο αγοριών, του Θάνου και του Νίκου.