Αντιπροσωπεία από το Γαλλικό κλιμάκιο των«Μηχανικών χωρίς σύνορα» είχε διήμερο συναντήσεων με φορείς της περιοχής στις 7 – 8 Μαΐου 2018. Αντικείμενο οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία της ΔΕΗ, η μεταλιγνιτική περίοδος και οι μετεγκαταστάσεις.
Οι «Μηχανικοί Χωρίς Σύνορα» είναι οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και έχει ως κύριο σκοπό την παροχή τεχνικής βοήθειας σε μη ανεπτυγμένες περιοχές, καθώς και σε περιοχές όπου έχουν συντελεστεί μεγάλης έκτασης φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές. Το κλιμάκιο που ήρθε εδώ ανήκει στο Τμήμα ISF SystExt (Systèmes extractifs et environnements) και εστιάζει κυρίως στις εξορύξεις και στις αντίστοιχες περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους. Ήταν ένας σύνολο 15 νεαρών αποφοίτων (κυρίως τεχνικών και κοινωνικών ειδικοτήτων) από Γαλλία, Βέλγιο, Ιρλανδία κλπ, όλοι τους εθελοντές, οι οποίοι ήρθαν με δικά τους έξοδα χωρίς να επιβαρύνουν κανέναν (Μας .. κέρασαν κιόλας !)
Οι «Μηχανικοί χωρίς σύνορα» ενδιαφέρθηκαν για την περιοχή μας και ειδικότερα για το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτ. Μακεδονίας. (Προηγουμένως είχαν επισκεφτεί την Ιερισσό Χαλκιδικής για να γνωρίσουν δια ζώσης την .. πονεμένη ιστορία με την εξόρυξη του χρυσού και τις περιβαλλοντικές – κοινωνικές παρενέργειες της).
Το πρόγραμμα της επίσκεψης είχε ως εξής:
Δευτέρα απόγευμα. Καλωσόρισμα στο Δημαρχείο Κοζάνης από το δήμαρχο Λ. Ιωαννίδη. Παρουσίαση των επιπτώσεων στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία από τον πρόεδρο της Οικολογικής Κίνησης κ. Τσικριτζή. Ενημέρωση για τα σημερινά προβλήματα της ΔΕΗ και τη νέα ιδιωτικοποίησή της. Εστίαση στη μεταλιγνιτική περίοδο, η οποία πρέπει να βασίζεται στη ριζική απεξάρτηση από το λιγνίτη στις πράσινες επενδύσεις και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με γενναία ευρωπαϊκή και εθνική χρηματοδότηση
Τρίτη πρωί. Επίσκεψη στη ΔΕΗ και στο Νότιο πεδίο. Συζήτηση «επι παντός επιστητού» και κυρίως επί των αποκαταστάσεων των εδαφών και της πολιτικής της ΔΕΗ στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.
Τρίτη μεσημέρι. 1) Επίσκεψη στην Ακρινή, όπου ο κ. Κ. Πουτακίδης εκ μέρους των κατοίκων, περιέγραψε με μελανά χρώματα την υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής, το πρόβλημα του εξασθενούς χρωμίου στα νερά και φυσικά το αίτημα της μετεγκατάστασης 2) Επίσκεψη στα ομοιοπαθή χωριά των Αναργύρων και των Βαλτονέρων, συνοδεία του Αντιδημάρχου κ. Γιάννη Νάτση και αφού είχε προηγηθεί καλωσόρισμα στο Δημαρχείο Αμυνταίου. Συζητήθηκαν τα προβλήματα που προκαλούν οι εξορύξεις του ορυχείου Αμυνταίου με επικέντρωση στη μεγάλη κατολίσθηση.
Τρίτη απόγευμα. Συνάντηση στο ΤΕΕ/τΔΜ με τον πρόεδρο κ. Μαυροματίδη και τον κ. Γιαννακόπουλο, οι οποίοι παρουσίασαν την επίδραση της λιγνιτικής βιομηχανίας στην περιοχή, σύμφωνα με τις παρεμβάσεις και τις μελέτες που έχει εκπονήσει το ΤΕΕ, ενώ υπήρξε ενημέρωση και από τον κ Δημητρίου σε ενεργειακά θέματα. Επίσης πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Coal Regions in Transition Platform, που ασχολείται με το σχεδιασμό έργων οικονομικής και τεχνολογικής μετάβασης των 41 ανθρακοπαραγωγών περιοχών της Ευρώπης, με προτεραιότητα 4 πιλοτικές περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και η Δυτική Μακεδονία.
Τετάρτη. Επιστροφή στην Αθήνα και ενημέρωση από το Ν. Μάντζαρη και το WWFΕλλάς. Το τελευταίο έχει προσφέρει πολύτιμη και πολυετή βοήθεια στην περιοχή μας στο θέμα της τεκμηρίωσης και διεκδίκησης του Ταμείου Δίκαιας Μετάβασης, και του μετασχηματισμού του λιγνιτο-κεντρικού μοντέλου ανάπτυξης σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα με πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας.
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης
12-5-2018