«Ευδόκιμη γη» στο Άργος Ορεστικό Πρόγραμμα κατάρτισης των φασολοπαραγωγών του Δήμου από τον ΤΑΡ και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί για την περιοχή μας βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας και ο Δήμος Άργους Ορεστικού, εδώ και χρόνια, στηρίζει με κάθε τρόπο την ενίσχυσή της ανταγωνιστικότητάς του και την προώθηση των τοπικών του προϊόντων.
Στο πλαίσιο αυτό ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρωτοβουλία του Διαδρατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ να χρηματοδοτήσει την Αμερικανική Γεωργική Σχολή με το ποσό του 1 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμα ενίσχυσης της αγροδιατροφικής εκπαίδευσης «Ευδόκιμη Γη» σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), υπό τη διαχείριση του Ιδρύματος Μποδοσάκη.


Πρόκειται για ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου παραγωγοί από τις περιοχές που διαπερνά ο αγωγός ΤΑΡ θα εκπαιδευτούν σε δραστηριότητες και μεθόδους ενίσχυσης των καλλιεργειών τους.
Έτσι ομάδα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής βρέθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Άργους Ορεστικού και παρείχε εξειδικευμένη ενημέρωση σε περισσότερους από 20 φασολοπαραγωγούς του Δήμου, οι οποίοι θα μπορέσουν να αναδείξουν ακόμη περισσότερο τα μοναδικά χαρακτηριστικά του προϊόντος που αποτελεί σήμα κατατεθέν για την περιοχή μας.


Άλλωστε, προς την κατεύθυνση αυτή έχουν προηγηθεί οι επισταμένες προσπάθειες της Αγροτικής Καστοριάς, ώστε να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και η δυναμική του πιστοποιημένου προϊόντος γεωγραφικής ένδειξης «Φασόλια Γίγαντες-Ελέφαντες Καστοριάς» και κατ’ επέκταση να ενισχυθεί το τοπικό αγροτικό εισόδημα.
Το πρόγραμμα κατάρτισης θα ολοκληρωθεί σε 10 εκπαιδευτικές συναντήσεις που θα διεξαχθούν σε διήμερα έως το τέλος Μαΐου 2018. Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης θα επιλεγούν πέντε εκπαιδευόμενοι στους οποίους θα γίνει ατομική εκπαίδευση/συμβουλευτική για μια καλλιεργητική περίοδο, ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί κατάρτιση συνολικής διάρκειας 30 ωρών σε θέματα που αφορούν την τυποποίηση/μεταποίηση του πρωτογενούς τομέα.
Οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Άργους Ορεστικού Αφροδίτη Μπελονάκη και Φώτης Τατσίδης καλωσόρισαν τους εκπαιδευόμενους φασολοπαραγωγούς, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο υπεύθυνος του ΤΑΡ για τις τοπικές κοινωνίες στη Δυτική Μακεδονία Μιχάλης Γκοσλιόπουλος.
Η πρώτη ημέρα κατάρτισης περιελάμβανε μαθήματα από τον γεωπόνο Δρ. Ηλία Κάλφα και τη γεωπόνο-τοπογράφο Δρ. Δήμητρα Ζορμπά. Αντίστοιχα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν και αύριο, ενώ οι επόμενες ημερομηνίες εκπαίδευσης θα ανακοινωθούν εγκαίρως.