Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται και οι Έλληνες σεισμολόγοι, μετά τον χτεσινό σεισμό των 5,7 ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη.
Μπορεί το μέγεθος του να μην ήταν τόσο μεγάλο ώστε να φοβούνται την ενεργοποίηση ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο, αλλά δεν μπορούν να που με βεβαιότητα αν ο χτεσινός σεισμός ήταν ο κυρίως ή προσεισμός, τον οποίο θα ακολουθήσει κάποιος μεγαλύτερος.
Αυτό όμως στο οποίο εμφανίζονται βέβαιοι, είναι στην πρόβλεψη τους ότι το συγκεκριμένο ρήγμα στην Τουρκία, θα δώσει ένα μεγάλο σεισμό πάνω από 7 ρίχτερ, τα επόμενα χρόνια κι όχι πάντως αργότερα από το 2022.
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στο «Καλημέρα Ελλάδα», δήλωσε ότι δεν φοβάται την ενεργοποίηση κάποιου ρήγματος στην Ελλάδα από τη συγκεκριμένη σεισμική δόνηση στην Κωνσταντινούπολη, αλλά το ρήγμα το οποίο τον προκάλεσε έχει σαφέστατη σύνδεση με ρήγματα στην Ελλάδα και χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία το 1999 που προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και τον ακολούθησε λίγες μέρες μετά, ο φονικός σεισμός στην Πάρνηθα.
Όπως είπε δε, το συγκεκριμένο ρήγμα στην Τουρκία, περιμένουμε να δώσει τα αμέσως επόμενα χρόνια, ένα μεγάλο σεισμό πάνω από τα 7 ρίχτερ.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας σε δηλώσεις του στο protothema.gr ανέφερε ότι, «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Ακόμη δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ο κύριος σεισμός πρέπει να περάσει λίγος χρόνος. Ωστόσο από τον συγκεκριμένο σεισμό δεν υπάρχει κίνδυνος διέγερσης ρηγμάτων στην Ελλάδα. Είναι όμως γεγονός ότι πολλοί επιστήμονες που παρακολουθούμε το ρήγμα της Ανατολίας και την περιοχή της Κωνσταντινούπολης περιμένουμε μέχρι το 2022 σεισμό της τάξης των 7 Ρίχτερ περίπου».
Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ κ. Κώστας Παπαζάχος, εξήγησε ότι είναι σχεδόν αδύνατον να επηρεάσει ο χθεσινός σεισμός ρήγματα στην Ελλάδα. Ωστόσο είναι ένα φαινόμενο που παρακολουθείται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
«Καταρχάς ακόμη δεν μπορούμε να πούμε ότι ο σεισμός της Πέμπτης είναι ο κύριος σεισμός κι αυτό γιατί εκεί που έγινε ο σεισμός, η εξέλιξη του φαινομένου μας δείχνει ότι είναι προς τα ανατολικά σε ένα σημείο το οποίο μπορούμε να πούμε ότι “χρωστάει” να δώσει σεισμό μεγάλο. Είναι στο ρήγμα της Ανατολίας προς τα ανατολικά. Αυτό μας δείχνει ότι δεν μπορεί να επηρεαστεί η Ελλάδα, όπως είχε γίνει το 1999. Άλλωστε για να πούμε ότι μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να γίνει ένας σεισμός και στην Ελλάδα θα το λέγαμε μονάχα αν είχαμε ένα πολύ ισχυρό σεισμό στην Τουρκία μεγέθους 7 Ρίχτερ και πάνω όπως για παράδειγμα το 1999».
Ο κ. Παπαζάχος τόνισε επίσης ότι η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί στενά το σεισμικό γεγονός της Κωνσταντινούπολης αφού όλοι περιμένουν έναν ισχυρότερο σεισμό από το ρήγμα της Ανατολίας που βρίσκεται ανατολικά της Πόλης.
«Η σεισμική δραστηριότητα το πρώτο 12ωρο στην θάλασσα του Μάρμαρα μετά τα 5,7 Ρίχτερ ήταν σχεδόν πλούσια σε αριθμό σεισμών με μέγεθος μικρότερου των 4 Ρίχτερ τις πρώτες ώρες και πιο ήσυχα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Υπάρχει περιορισμός αυτή τη στιγμή στη πρόσβαση για τα σεισμολογικά δεδομένα ώστε να γίνει πιο λεπτομερή ανάλυση. Δεδομένο είναι ότι οι δυο πιο ισχυροί σεισμοί που έχουν εκδηλωθεί μέχρι στιγμής είχαν μέγεθος 4,2 και 4,3 Ρίχτερ.
Σχετικά με τη σεισμική δόνηση 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας υπογράμμισε μιλώντας στο realfm: «Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης του σεισμού 5,7 Ρίχτερ στην Τουρκία, σύσσωμη η ερευνητική κοινότητα υποστήριξε ότι το 5,7 είναι πάρα πολύ μικρό για να επηρεάσει την Ελλάδα. Αυτό θα το επαναλάβουμε μέχρι να δούμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο. Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν το 5,7 ήταν ο κύριος σεισμός ή αν αυτή η ακολουθία θα μας οδηγήσει σε κάποιον μεγαλύτερο σεισμό. Η περιοχή είναι άκρως επικίνδυνη. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία διαδικασία διέγερσης της περιοχής και κανείς δεν γνωρίζει που θα μας βγάλει».
«Σύνδεση του ρήγματος της Ανατολίας με τον ελληνικό χώρο υπάρχει. Το ρήγμα της Ανατολίας τερματίζει από τα Δαρδανέλια στις Σποράδες. Αυτό το μήκος, από τη θάλασσα του Μαρμαρά που μπαίνει στον ελληνικό χώρο, έχει αποδειχθεί ότι όταν ταρακουνιέται η Τουρκία έχουμε και εμείς προβλήματα. Η ενεργοποίηση των ελληνικών ρηγμάτων από το ρήγμα της Ανατολίας είναι φως φανάρι. Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε παρακολουθήσει καμία ενεργοποίηση ελληνικού ρήγματος και αυτό γιατί το 5,7 ήταν μικρό μέγεθος. Δεν μπορεί το 5,7 να διεγείρει ελληνικά ρήγματα», κατέληξε.