“Βροχή” θα πέφτουν τα πρόστιμα του υπουργείου Εργασίας, μετά τις 28 Φεβρουαρίου, σε όποιους εργοδότες δεν συμμορφωθούν και δεν αυξήσουν τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης.
Οι επιχειρήσεις που οφείλουν να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό είναι περίπου 111.000 και απασχολούν 600.000 εργαζόμενους.
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, στη συνέχεια το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας θα ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους με στόχο την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης και την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας. Όπως είπε η υπουργός, στους 600.000 εργαζόμενους συγκαταλέγονται και όσοι ασχολούνται με μερική απασχόληση και η αμοιβή τους υπολογίζεται με βάση το κατώτατο ημερομίσθιο.
Τα λογιστήρια των επιχειρήσεων έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τις καταστάσεις αμοιβών προσωπικού και κατά συνέπεια τους νέους αυξημένους μισθούς έως το τέλος Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια και καθώς το ΣΕΠΕ γνωρίζει τόσο τον αριθμό των επιχειρήσεων, όσο και το προφίλ των συμβάσεων που αυτές έχουν με τους εργαζομένους τους, θα ξεκινήσει έλεγχο με στόχο αφενός να διαπιστωθεί αν εφαρμόζεται ο νέος κατώτατος μισθός, αφετέρου να ελεγχθεί αν υπάρχει υποκρύπτουσα παραβατικότητα κυρίως μέσα από τη μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής.
Αναδρομικά από 1.1.2019 θα ισχύσει άλλωστε και το νέο πρόγραμμα επιδότησης εργοδοτικών εισφορών κατά 50% για τις επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους ηλικίας έως 25 ετών, καθώς σύμφωνα με την Υπουργό θα εκδοθεί άμεσα υπουργική απόφαση που εκκρεμεί.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή το επόμενο διάστημα, θα αυξηθούν αναδρομικά από 1.2.2019 και οι μισθοί των απασχολούμενων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού.