Ανησυχία στον ξενοδοχειακό κλάδο στη Βασιλίτσα Γρεβενών

Δώδεκα ξενοδοχειακές μονάδες και ξενώνες μεταξύ των οποίων ένας στον Ζιάκα, έξι στο Πολυνέρι, τέσσερις στην Σμίξη καθώς και επιχειρήσεις εστίασης στον αυχένα πέριξ του Χιονοδρομικού κέντρου Βασιλίτσας Γρεβενών τα τελευταία χρόνια της κρίσης ανέστειλαν οριστικά τις δραστηριότητες τους. Μάλιστα ορισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν κοσμήματα της περιοχής έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως, ενώ σε άλλες παρουσιάζονται φαινόμενα λεηλασιών.

Η πρόεδρος των ξενοδόχων του ορεινού Όγκου των Γρεβενών Μαρία Σουπιάδου με ανακοίνωσή της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εικόνα εγκατάλειψης της ορεινής περιοχής των Γρεβενών, όχι μόνο εξαιτίας της κρίσης και των μνημονίων αλλά και από την επί πολλά έτη αδιαφορία των τοπικών και περιφερειακών θεσμών της περιοχής.

Οι αυλές των ξενοδοχειακών μονάδων έχουν γίνει χώροι φύλαξης αλόγων και κοπαδιών της περιοχής και όπως αναφέρει η κ. Σουπιάδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «είναι πολύ πιθανόν οι εικόνες αυτές να επεκταθούν και σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες που σήμερα προσπαθούν να κρατηθούν σε λειτουργία».

Το οδικό δίκτυο που οδηγεί στο Χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα και όπως σημειώνει η πρόεδρος των ξενοδόχων «η απουσία συνεχούς συντήρησης από τις μεγάλες φθορές που προκαλούν οι χιονοπτώσεις και η παγωνιά του χειμώνα έχει κάνει τον δρόμο σε πολλά σημεία επικίνδυνο για τους επισκέπτες».

Δημιουργήθηκαν 942 κλίνες σε μια δεκαετία

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της Αναπτυξιακής εταιρίας Κοζάνης (ΑΝΚΟ) Ζωή Γκερεχτέ, στα προγράμματα «leader και ΟΠΑΑΧ» που ενίσχυσαν και χρηματοδότησαν τις τουριστικές υποδομές στην ευρύτερη περιοχή της Βασιλίτσας την περίοδο 1997 – 2008 δημιουργήθηκαν σημαντικές υποδομές στην περιοχή.

Από το Leader της περιόδου 1997-2001 δημιουργήθηκαν 14 ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 420 κλινών και οι ενδιαφερόμενοι έλαβαν ως ενίσχυση το 50% της επένδυσης, δηλαδή 1,8 εκατ. ευρώ. Την περίοδο 2000 – 2008 από το ΟΠΑΑΧ δημιουργήθηκαν 16 ξενοδοχειακές μονάδες με 560 κλίνες και με 60% ενίσχυση οι ενδιαφερόμενοι έλαβαν 3,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά στην περιοχή δημιουργήθηκαν 40 ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 942 κλινών και 4 καταστήματα εστίασης. Υπάρχουν και κάποιες μικρότερες επενδύσεις που έγιναν με απευθείας δανεισμό και ιδία χρηματοδότηση των τοπικών επιχειρηματιών. Η Ζωή Γκερεχτέ διευκρινίζει ότι στο επόμενο πρόγραμμα που ακολούθησε 2010-2018 δεν έχει υπάρξει ουδεμία ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή του ορεινού όγκου.

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση άρχισε να δείχνει τα «δόντια» της στην περιοχή ειδικά μετά το 2012. Οι μειώσεις στις χειμωνιάτικες κρατήσεις των ξενοδοχείων άρχισαν να παίρνουν την κατηφόρα, από τις 55.481 διανυκτερεύσεις το 2009 στις 2.154 το 2013, με αποτέλεσμα αρκετές μονάδες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην λειτουργία τους και να κλείνουν η μια μετά την άλλη. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η απώλεια σε μονάδες επισκεπτών είναι συντριπτική.

Ο ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας Ντίνος Τακόλας επισήμανε ότι το ακριβό μεταφορικό κόστος έχει σοβαρές επιπτώσεις στον ορεινό όγκο «αφού οι Αθηναίοι που ήταν το πλειοψηφικό κομμάτι των επισκεπτών του Σαββατοκύριακου και των τριημέρων, εξ αιτίας αυτού δεν μπορούν να πλησιάσουν στις μονάδες μας και αναγκαστικά επιλέγουν πιο κοντινούς προορισμούς».

Επίσης έχει μικρύνει κατά πολύ το διάστημα της χιονόπτωσης στην περιοχή. Τα τελευταία χρόνια το χιόνια πέφτουν την περίοδο της πρωτοχρονιάς περιορίζοντας κατά πολύ την χειμερινή σεζόν στον τουρισμό που ελκύει το χιονοδρομικό κέντρο. «Κάποιοι από εμάς προσπαθήσαμε και καταφέραμε να φέρουμε γκρουπ και επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό που τα ενδιαφέροντα τους δεν συνδέονται με το χιόνι αλλά με την ζωή στο βουνό, όπως με την ορεινή διαβίωση, την διάσχιση μονοπατιών, την γνωριμία με την χλωρίδα και την πανίδα του δάσους» τονίζει η κ. Σουπιάδου, αλλά ισχυρίζεται ότι σε αυτή την επιχειρηματική στροφή «δεν βοήθησε η στάση των τοπικών θεσμικών φορέων που δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τις νέες ανάγκες». Αναφέρει ότι τα μονοπάτια είναι εγκαταλελειμμένα, το οδικό δίκτυο σε πολύ άσχημη κατάσταση, ενώ σε κάποια σημεία είναι επικίνδυνο. Και καταλήγει λέγοντας ότι «εμείς φέρνουμε τους επισκέπτες, η φύση των βουνών μας τους ενθουσιάζει, αλλά οι συνθήκες του τόπου τους διώχνουν».

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων του δήμου Γρεβενών Χρήστος Τριγώνης, επισημαίνει ότι το κόστος που έχει επωμιστεί ο δήμος για την συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου που οδηγεί στο χιονοδρομικό και στα χωριά του ορεινού όγκου είναι πολύ μεγάλο, ενώ ο αποχιονισμός σε δρόμους δεκάδων χιλιομέτρων που βρίσκονται πάνω από τα 1.250 μέτρα επιβαρύνει ακόμη πιο πολύ το κόστος που ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.

vetonews.gr